@Noudiari – Lluís Planas (ARA Balears)/ El Govern va demanar expressament a l’executiu central que aturàs les prospeccions petrolíferes en aigües de Balears només 13 dies abans que aquestes es fessin, el mes d’abril de 2013. Fins ara no s’havia informat sobre aquests sondejos sísmics, tot i que des del mateix Govern es tenia coneixement de la seva realització i del seu elevat impacte ambiental, almenys, des del mes de juliol de l’any passat. L’Executiu de José Ramón Bauzá nega ara que hagi ocultat aquestes prospeccions, que demostren que es va obviar el seu rebuig, mentre que els grups de l’oposició reclamen explicacions urgents sobre els fets.
La Comissió Balear de Medi Ambient va emetre el 3 d’abril de 2013 un informe desfavorable, no vinculant però sí preceptiu, sobre el projecte de prospeccions sísmiques en el golf de Lleó, davant les costes de Catalunya i Balears, perquè considerà que el seu estudi d’impacte ambiental era insuficient i atenent a “les conseqüències greus, i en alguns casos irreversibles i fins i tot letals, que la contaminació acústica” produïda pels sondejos amb canons d’aire tindria “en la major part de la fauna marina i en els recursos pesquers que hi ha a la zona”.
El Govern va remetre aquest informe, i ja n’havia remès un altre de semblant el novembre de 2011, tant al Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Alimentació com al d’Indústria, Energia i Turisme. Però la posició del Govern de José Ramón Bauzá va ser obviada, segons l’informe de l’Executiu mateix, que fins ahir no es va conèixer. La Direcció General de Medi Rural i Marí va tenir “proves” que el 16 i el 17 d’abril de 2013 es feren prospeccions sísmiques amb canons d’aire que van ser “perfectament audibles a tota la mar balear”, i a més es vulnerà el compromís de l’empresa peticionària, Seabird Exploration, perquè no coincidís amb el període de migració de les balenes. Tot això va ser recollit en l’informe signat el 24 de juliol de 2013 pel cap del servei de Recursos Marins del Govern.
Company i Bauzá difereixen
Aquest document demostra que o bé els ministeris dirigits en aquell moment per Miguel Arias Cañete i José Manuel Soria van ignorar la petició expressa del Govern de José Ramón Bauzá perquè s’aturessin unes prospeccions que eren imminents o bé l’empresa les realitzà sense disposar de l’autorització ministerial. En tot cas, també prova que no es va informar sobre els sondejos després que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Territori en tingués coneixement.
El conseller Biel Company considerà ahir que és “indignant” acusar el seu departament d’haver ocultat aquesta informació. “L’informe [el que provava l’existència de les prospeccions] va ser inclòs en l’expedient de la Comissió Balear de Medi Ambient i remès al ministeri”, explicà Company, que considerà que no es pot ocultar un document que té el registre de sortida per part de l’administració. Va assegurar que en tot cas demostra que la seva conselleria “ha estat molt activa i en contra de les prospeccions des del primer moment”.
Malgrat aquestes explicacions, el mateix president del Govern, José Ramón Bauzá, va manifestar no haver-se assabentat de l’informe del seu Govern fins ahir, per la publicació de l’informe per part de Diario de Mallorca. En tot cas, assegurà que l’Executiu sempre ha estat “bel·ligerant” sobre això i es mostrà de manera “rotunda, clara i sincera” en contra de les prospeccions.