@Noudiari/ El Govern de les Illes Balears, representat pels directors generals d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, i d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, participarà durant tota la setmana del 7 a l’ 11 de desembre en la Cimera del Clima de París (COP21) en la qual s’intentarà tancar el primer acord global per frenar el canvi climàtic.
La presidenta Francina Armengol ha declarat que a la Cimera del Clima de París “hauríem d’aconseguir transformar aquesta ciutat que ha viscut un terror immens en una ciutat que aposti i sigui l’embrió d’un nou planeta molt més sostenible i, per tant, sigui un orgull per les noves generacions”.
Armengol ha afegit que “el Govern de les Illes Balears, des de la seva humil posició, vol aportar una sèrie de polítiques de manera transversal que facin viable un sistema productiu sostenible i una aposta clara per les energies renovables. Un seguit de propostes de tots els àmbits que puguin culminar en una llei contra el canvi climàtic, una llei que hauria de tenir un gran consens polític al Parlament de les Illes Balears”.
Per la seva part, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned, assegura que la cita de París és l’oportunitat d’arribar a acords que es tradueixin en polítiques reals per frenar l’avanç del canvi climàtic i que es comparteixen des de les Illes Balears. “Hem d’aspirar a un model per a Balears 100% renovable i lliure d’emissions d’efecte hivernacle cap a l’any 2050”.
El conseller ressalta la necessitat d’actuar ja per assolir aquest objectiu, amb una estratègia de lluita contra el canvi climàtic que es concreti en un pla “que marqui objectius vinculants”, superant “les mesures simbòliques”. En aquest sentit, Joan Boned destaca que des de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat s’impulsarà l’aprovació d’una llei d’energies renovables i d’una llei de mobilitat sostenible, a més de plans d’adaptació al canvi climàtic per als sectors més vulnerables.
Per la seva part, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, assegura que les Illes Balears tenen un paper important a la cimera. Vidal ha avançat que els dos directors generals del Govern de les Illes Balears recalcaran a l’Estat espanyol que “no sigui hipòcrita plantejant objectius de reducció d’emissions i de lluita contra el canvi climàtic alhora que impulsa projectes de prospeccions” petrolieres que afecten a les costes de les Illes Balears.
Segons el conseller, la COP21 també ha de servir per “agafar idees sobre l’estratègia de gestió de residus” en vista a incorporar-les a la futura llei autonòmica. Vicenç Vidal també ha assenyalat la importància de l’educació ambiental com a instrument d’adaptació al canvi climàtic i ha recordat que l’agricultura és un dels sectors més perjudicats per aquest fenomen. Cal “estar atents als efectes del canvi climàtic que pot tenir repercussions molt importants per a les Illes Balears”, ha finalitzat el conseller, que desitja que es prenguin “decisions valentes” a París.
Fomenter l’autoconsum
Des del Govern de les Illes Balears ja s’han posat en marxa accions com ara el nou contracte de subministre elèctric a la Comunitat Autònoma en funció del qual el 2016 totes les instal·lacions de la CAIB funcionaran exclusivament amb energies renovables. En aquest sentit, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat ha indicat que “enfront de l’impost al sol del Govern estatal, des del Govern de les Illes Balears s’impulsarà l’autoconsum”.
Bonet ha afegit que “a l’administració, s’aniran incorporant progressivament a tots els terrats plaques fotovoltaiques de generació d’energia, al temps que es simplificaran els tràmits administratius i s’articularan línies d’ajuda per fomentar l’autoconsum energètic entre els particulars”. La mobilitat sostenible és també clau en la lluita contra el canvi climàtic i, en aquesta matèria, el conseller ha recordat que, a més de la futura llei, en els primers mesos “s’han triplicat els punts de recàrrega per als vehicles elèctrics”.
Els directors generals d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, i d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, tenen l’objectiu de crear sinèrgies amb altres territoris amb la mateixa visió mediambiental per defensar que es passi de les paraules als fets. Se cercaran contactes i aliances amb lobbies, regions o illes on la situació és similar a la de les Illes Balears. Per això tendran les seves pròpies propostes amb l’objectiu d’aconseguir les emissions 0 el 2050 a la Comunitat Autònoma.
Ambdós representants del Govern de les Illes Balears han estat convidats i acreditats pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), formant part de la delegació espanyola que acudeix a la cita mundial. Com a integrants d’aquest grup els directors generals estaran informats, diàriament, de l’estat de les negociacions a més de participar en altres actes que organitza l’Ambaixada espanyola a França.
Y miss Palmer, se ocupará de la seguridad??
Pedazo viaje con gran número de participes…