@Nou Diari – ARA Balears/ La consellera d’Educació, Joana Maria Camps, ha presentat avui l’esborrany de desenvolupament del decret del Tractament Integrat de Llengües. El document, que inclou el calendari d’aplicació del polèmic model trilingüe, preveu la implantació total del TIL el curs 2018-2019. D’aquí a cinc anys, doncs, tots els cursos de tots els nivells educatius aplicarien el trilingüisme del Govern Bauzá si el PP es manté en el poder.
El calendari per cursos
Pel que fa al calendari d’aplicació del TIL, l’avantprojecte estableix la cronologia de la següent manera:
-al proper curs 2014-15 el nou sistema educatiu s’implantarà com a mínim en el primer i segon curs de segon cicle d’Educació Infantil; a tota l’etapa de Primària, i en el primer i segon curs de primer cicle de l’ESO.
-en el curs 2015-16, el TIL estaria implantat en tot el segon cicle d’Infantil i en 1r, 2n i 3er curs del primer cicle de l’ESO.
-al curs 2016-17, el TIL s’aplicarà també a tota l’etapa d’Educació Secundària i en el primer curs de la Formació Professional Bàsica.
-en el curs 2017-18 s’afegirà el primer curs de Batxillerat, el primer curs dels cicles d’FP de grau mitjà i el segon curs de l’FP Bàsica.
-La implantació del TIL es completarà durant el curs 2018-19 amb la incorporació del segon curs de Batxillerat.
Desglossat per hores
Per altra banda, el document fixa el còmput d’hores setmanals mínimes que s’han d’impartir en les diferents llengües en cadascuna de les etapes educatives.
-al segon cicle d’Educació Infantil es dedicaran 1,5 hores a la llengua estrangera.
-a Educació Primària, de primer a quart curs s’impartiran 4 hores en llengua estrangera i 7 hores en les dues llengües oficials.
-de cinquè a sisè es donaran 5 hores lectives en llengua estrangera i 7 de forma equilibrada entre català i castellà.
-en Educació Secundària Obligatòria: a 1r es donaran tres matèries o 7 hores en llengua estrangera i 3 assignatures o 9 hores en les dues llengües oficials.
-a 2n i 3r curs de l’ESO s’impartiran tres assignatures o 7 hores en llengua estrangera i 3 matèries o 8 hores en les dues oficials.
-en quart curs seran tres assignatures o 8 hores en llengua estrangera així com 3 matèries o 8 hores en castellà i català.
-a Batxillerat es faran dues assignatures en llengua estrangera i altres dues repartides equilibradament en les dues llengües oficials.
-en FP Bàsica i de Grau Mitjà serà un mòdul en llengua estrangera i un altre impartit en català i castellà.
Segons ha informat Camps, el primer esborrany de l’ordre de desenvolupament es repartirà aquesta setmana als agents socials perquè la intenció del Govern és «consensuar-la al màxim». A partir de la setmana vinent ja es reuniran les meses sectorials d’Educació per abordar-la. Amb tot, i pel que fa al conflicte obert en l’ensenyament, Joana Maria Camps ha assegurat que «és evident que a aquestes altures el curs actual ja no es pot negociar».