@D.V./ Una vintena de persones s’han reunit a la cafeteria de l’associació de vesins de Can Bonet, a Sant Antoni. Els assistents s’asseuen al voltant d’unes taules i entre ells veiem alguns regidors. No obstant, avui és una ciutadà qui parla i són els polítics qui callen i escolten. Qui parla és Carmen Tur, portaveu i cap visible del Moviment Pitiús Pro Radioteràpia, i les seves primeres paraules són reveladores: “El 60% dels tumors s’han de tractar amb radioteràpia, i aquest és un problema que ens afecta a tothom” i afegeix amb el seu to col·loquial “com de Peps i Maries, que a cada casa n’hi ha a un, tots coneixem alguna casa on han patit el càncer”.
2.500 cartells i 20.000 adhesius
La campanya només té un objectiu: quan s’inauguri el nou Hospital de Can Misses, aquest ha de comptar amb un servei de radioteràpia. Tot i que aquesta aspiració és àmpliament compartida per tota la societat pitiüsa, els seus impulsors estan realitzant un esforç per difondre la reivindicació entre les associacions de vesins i entitats cíviques d’Eivissa i Formentera. De moment s’han reunit amb les associacions de vesins de Sant Josep, es Cubells, Sant Agustí, Cala de Bou, Can Bonet i amb el club de jubilats de Sant Jordi, entre altres, i aviat aniran també a Formentera. “Anem a poques a poquet, persona a persona. La rebuda sempre és bona i tothom ens respon. Som optimista” comenta Carmen Tur, qui opina que l’única manera de guanyar aquesta batalla és mitjançant un suport ampli i decidit de tota la societat.
Per difondre el missatge, aviat es repartiran 2.500 cartells i 20.000 adhesius per aferrar al cotxe i donar visibilitat a una demanda social. També està previst que la propera vegada que la radioteràpia es tracti al Parlament Balear, un grup viatgi a Palma per seguir persona el debat i que els vuit diputats pitiüsos tinguin presents les seves reivindicacions.
Una petició «justa i innegociable»
Durant la seva exposició, Carmen Tur parla en primera persona, explicant què comporta haver de marxar de casa per rebre un tractament de radioteràpia: “L’aplicació només dura tres minuts i això implica marxar de casa. I, a més, el mínim és de 25 sessions. La Seguretat Social només et paga una dieta de 16 euros al dia, si te’ls paguen”. Un tractament dur i difícil, que es fa especialment penós quan es realitza lluny de casa i de les persones estimades.
Tur incideix en les prioritats del Govern Balear: “Fa poc han donat 1’2 milions d’euros a la Fundació Kóvacs, la mitat del que costa la radioteràpia. Han construït hospitals a Inca, a Manacor i el nou de Son Espases… Demanem massa si reclamem un hospital amb prestacions?”, i senyala que el nou Can Misses comporta una millora en l’espai i la qualitat de les places, però que a priori no comptarà amb gaires nous serveis: “S’inverteixen 100 milions en un nou hospital… però es gastaran tots aquests sous en un hospital sense prestacions? Si no hi ha radioteràpia, o altres serveis bàsics com hemodinàmica o neurocirurgia, és una inversió desaprofitada, continua sent un hospital de segona categoria”.
Per als impulsors d’aquesta campanya, només hi ha un camí possible per aconseguir aquests objectius: “Hem d’anar junts i empitjar fort, demostrar als polítics que anem en sèrio. Hem d’acabar amb el patiment mental, moral, i amb el cost econòmic que comporta rebre la radioteràpia lluny de casa”.
La caravana en favor de la radioteràpia no s’atura. El proper dimarts 10 de setembre es celebrarà una nova trobada a la pensió Tarba, a Sant Antoni, al costat del camp de futbol municipal, i després es desplaçaran fins a Formentera.
Estoy interesado en la Radioterapia y me gustaría colaborar de alguna forma, he visto el cartel pero no da ninguna información de donde se puede contactar, conozco a la Sra Tur y me gustaría asistir a cualquier charla o reunión que se diera sobre el tema,
espero noticias, un saludo,
Vicente.