@Noudiari / El nou Centre de Salut de Sant Josep, que va obrir portes l’1 d’abril, acabarà enguany superant les cinquanta mil consultes en només nou mesos d’activitat, una xifra que, segons el parer de la directora d’Atenció Primària, Carmen Santos, fan que “la valoració sigui molt positiva si hom té en compte que la població de Sant Josep assoleix les 10.099 targetes sanitàries; és a dir, els metges de família han vist dues vegades la població del municipi i els infermers ho ha fet una vegada i mitja”.
El Centre de Salut de Sant Josep disposa de quatre consultes de medicina familiar i comunitària i una consulta de pediatria, que fins al 15 de desembre han atès 26.300 visites, de les quals aproximadament vint-i-dues mil han estat de medicina familiar i la resta, de pediatria. Pel seu costat, fins a la mateixa data s’han atès 17.840 visites a les consultes d’infermeria, catorze mil de les quals han estat de medicina familiar i la resta, de pediatria.
Per tant, les consultes de pediatria —un dels nous serveis que es varen introduir al CS Sant Josep— hauran superat en nou mesos el nombre de vuit mil consultes ateses, sumant les de pediatria i les d’infermeria de pediatria. Un altre dels nous serveis introduïts va ser el de la consulta de comare, que haurà atès mil cinc-centes consultes en aquest període de temps. Pel seu costat, la consulta de fisioteràpia —que va començar les activitats el mes d’agost, ja que la posada en marxa del centre de salut va ser progressiva— haurà superat la xifra de mil dues-centes consultes just en cinc mesos. Cal afegir que els professionals sanitaris del CS Sant Josep han atès més de quatre-centes consultes a domicili.
Reorganització
El nou CS Sant Josep va suposar reorganitzar les àrees sanitàries dels municipis de Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany. D’aquesta manera, l’àrea sanitària de Sant Josep va quedar amb un centre de referència a Sant Josep mateix i dues unitats bàsiques de salut, una a Sant Agustí des Vedrà i l’altra a Cala de Bou. Per la seva part, el CS Sant Antoni, que havia estat el centre de referència de la zona de Sant Josep fins l’1 d’abril, va quedar com a centre de referència de la Unitat Bàsica de Salut de Sant Rafel de sa Creu.
L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va aprofitar aquesta reorganització per acostar l’atenció sanitària a les zones rurals de Sant Mateu d’Albarca i Santa Agnès de Corona, on es varen obrir dues unitats bàsiques de salut. La primera va obrir portes el 28 d’abril al Centre Cívic gràcies a la col·laboració —igual que la UBS de Santa Agnès, que va obrir el 19 de juny— amb l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, que va cedir les instal·lacions a les localitats de Sant Mateu i Santa Agnès de Corona.
Amb totes dues unitats bàsiques de salut es pretenia acostar l’atenció sanitària a una població majoritàriament d’edat avançada, que en el cas de Sant Mateu assoleix les 121 targetes sanitàries i 175 a Santa Agnès, just comptant les persones adultes, ja que la població infantil ha hagut de continuar acudint al seu centre de referència. Fins a mitjan desembre ambdós equipaments sanitaris han assolit conjuntament la xifra de 1.181 consultes de medicina familiar i infermeria (594 a Sant Mateu i 587 a Santa Agnès).