Joan-Albert Ribas / L’Institut d’Estudis Eivissencs ha presentat l’edició de 2021 de la seua publicació més popular: El Pitiús En un acte que ha tengut lloc a la Seu Universitària de la UIB a Eivissa, ha intervengut, en primer lloc, la directora de l’anuari, Marga Torres, que ha agraït a les persones col·laboradores «en un any tan estrany» els seus articles.
A continuació, Antònia Maria Cirer ha repassat, en un parlament ben travat i ple de comentaris anecdòtics, el contengut de la publicació, que enguany compta amb trenta-quatre articles de temàtica illenca.
Així Cirer ha comentat que, a la vista de l’any que estam passant, ha buscat referències explícites al Coronavirus i que pensava trobar-ne més: n’hi ha algunes pinzellades, com la de Lo Trobador de sa Carroca («Virus amb corona»), als versos de Pep Xomeu («COVID-19 i dos més»), en una part de la col·laboració de Toni Llucià, alguna al·lusió en el text (a la manera d’un dietari) de Bartomeu Ribes («Ucs amb màscara i amb mascareta»). És a dir la COVID, gairebé només en vers i amb un to jocós.
Ha fet un esforç, Antònia Cirer, per agrupar temàticament els articles d’enguany: Temes gastronòmics (amb aportacions de Miquel Mayordomo, Maria José Amengual, Josep Lluís Joan («Receptes de la memòria: olla podrida») i les receptes d’Antònia Felicó per a cada més de l’any). Hi ha un grup de col·laboracions entorn de la geografia i la toponímia, tant de la part forana (Antoni Marí Rota, Marià Mayans, Ángel Custodio Navarro) com vilera («Sa Tarongeta», de Joan Antoni Torres Planells).
Un altre important grup de col·laboradors ha aportat la part literària en forma de contes: Antoni Cardona des Pou, Carles Torres, Iolanda Bonet i Sonya Torres.
Ha comentat també un grup d’articles sobre personatges eivissencs que comença amb un documentat article de Felip Cirer sobre Joan Villangómez, un de Rosa Vallès en memòria del mestre Joan Vilà-Valentí i les col·laboracions de Dan Cohen sobre Anja (Aina) Liebow, Pere Guasch Matutes sobre una relació musical entre Isidor Macabich i Victorí Planells i qui signa aquest article, sobre la família Escandellet.
No hi poden faltar els temes antropològics i costumistes, amb articles de Marià Serra, Neus Planells, Vicent Marí Serra i Toni Manonelles, a més dels ja reconeguts consells de Jordi Serra («Any pagès»).
L’Institut ha tengut el 2020, cinquantenari de la represa, un any ple d’activitats readaptades, amb canvis de format, a les noves circunstàncies. Així ho recull de manera minuciosa el seu secretari, Miquel Mayordomo, a l’article que tanca l’almanac «Activitats 2020» i, com diu el president Marià Mayans, que signa dos articles a El Pitiús 2021, «per feina no quedarà».
Coberta del primer numero d’El Pitiuso, de 1945, en què la guia telefònica d’Eivissa que hi apareix cap en una sola pàgina (col·lecció JAR).
En resum, una miscel·lània temàtica que no s’ha d’assaborir de colp. Com va dir Marga Torres (i com havíem dit els anteriors directors a diverses presentacions), impressiona que la publicació mare de l’actual, El Pitiuso (1945-1979), des de la recopilació de la informació, el procés d’edició i la difusió fos obra d’un sol home: Joan Castelló, al qual retem homenatge des de 1989 en aquest anuari.
Molts d’anys i bons!
Joan-Albert Ribas