NouDiari / El Ple del Consell d’Eivissa, en sessió extraordinària i urgent, ha aprovat inicialment el Pressupost de la institució per a l’any 2021. En conseller de Gestió Econòmica, Salvador Losa, ha explicat la importància de «tenir consciència de la situació extraordinària que mai ningú de nosaltres havíem poder imaginar». En aquest marc, el conseller Losa ha explica què «aquest equip de govern ha elaborat un pressupost per donar resposta als més colpits per la crisi en el marc dels límits pressupostaris i competencials d’aquesta institució».
És per això que l’equip de govern ha presentat uns pressupostos destinats a «reorientar els recursos del Consell Insular d’Eivissa per donar resposta a les necessitats socials actuals i les que puguin venir sobrevingudes, sense oblidar els compromisos». Per això es dóna continuïtat al Pla ISE i al document de Bases per a la Recuperació Social, Econòmica i Ambiental que van ser pactats entre institucions, partits polítics i agents socials. «Estam pitjor que fa mesos però amb sacrifici, treball i amb l’execució d’aquest pressuposts, podrem estar millor en uns mesos», ha conclòs Losa.
En la seva intervenció, el conseller ha remarcat que, en paral·lel a l’execució d’aquest pressupost, es treballarà «en reclamar els compromisos amb Eivissa d’altres institucions: Fons Estatutaris, Conveni de Carreteres, Bestretes i Ca na Putxa». Losa ha recordat què el 82% del pressupost del Consell Insular d’Eivissa depèn de les aportacions directes del Govern de les Illes Balears i de l’Estat i que s’ha de reclamar el que toca enguany, però també amb ulls al 2022 «quan es preveuen encara més retallades d’ingressos d’aquestes administracions cap al Consell», per això ha demanat unitat als grups polítics en les seves reivindicacions.
Finalment, Losa ha reiterat que «la situació actual requereix mesures extraordinàries» i s’ha referit en aquest sentit «a la relaxació de normes fiscals», recomanada en maig per la Unió Europea a tots els Estats membres «i que no arribà a Espanya fins al mes d’octubre» i que es recullen ara de cara al 2021.
Quant als números del pressupost, aquest ascendeix a 102.038.947,03 euros, un 14,04% més que el de 2020 del què un 52% d’aquest pressupost es destina a l’àrea 3 de govern, destinat a l’atenció i servei a les persones i que inclou els Departaments de Benestar Social i Recursos Humans; el de Cultura, Educació i Patrimoni i el d’Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut. Entre tots tres departaments el Pressupost hi destina 53.982.756,39 euros (un 20,24% més que l’any 2020).
El conseller Losa ha explicat augments com el de Capítol 1 de personal (+1,51% fins els 35.185.013,35 euros), que obeeix a l’augment contingut de plantilla presentat a la nova RLT i el reconeixement del 0,9% dels salaris als treballadors públics, en consonància amb allò recollit al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat, augment que en cap cas afecta a polítics ni a personal eventual d’aquesta institució. Quant a Capítol 2 (+16,08% fins els 27.018.759,01 euros), la major part de l’augment respon a les despeses per la posada en marxa del Centre de Baixa Exigència de sa Joveria i al Servei de Menors. El Capítol 4 (+47,41% fins els 25.241.649,66 euros) recull les ajudes a famílies afectades per la crisi de la COVID-19 (600.000 euros) i les ajudes a autònoms i a microempreses (1,3 milions d’euros).
El Capítol 6 d’Inversions (+13,94% fins els 5.892.393,14 euros) recull importants inversions en matèria de Serveis Socials, Cultura i Patrimoni i es complementarà amb incorporacions de romanent per obres en Xarxa Viària i de millora de infraestructures insulars. El Capítol 7, resta pràcticament igual (-2,15% fins els 7.619.131,87 euros), mantenint els compromisos del Pla5 de Cooperació Municipal, i només afectat per la no inclusió del conveni amb Red.Es.
Ingressos
En el capítol d’ingressos hi ha una previsió que augmentin en 8.200.000 euros els ingressos de l’Estat per mor de les obres justificades en els darrers mesos en el marc del Conveni de Carreteres però que, en contra, baixen en un 9,16% els ingressos del Govern de les Illes Balears, que passen de 60,9 milions de 2020 a 55,3 en 2021. Aquesta davallada, sumada a la previsió de què els ingressos propis (aquells que es cobren per emprar serveis del Consell Insular, com les taxes de la ITV, de les escoletes, l’HRA Cas Serres, ordenació turística, etc.) es redueixin un 7,15%. Aquesta davallada provoca la projecció d’un possible préstec de 9.500.000 euros que, segons la disponibilitat d’ús de romanents que finalment fixi l’Estat, podria no haver-se d’executar.
La seva execució es basarà en tres eixos:
– l’Eix Social, amb un augment del pressupost de Benestar Social de 3,1 milions d’euros, fins assolir els 30.729.596,52 euros, els més alts de la història del Consell Insular;
– l’Eix Econòmic, amb la previsió d’1,3 milions d’euros per ajudes directes a autònoms i microempreses i, sobretot, amb els 4,4, milions d’euros que serviran, directament, perquè els Ajuntaments puguin reduir entre un 20% i un 30% les taxes de fems;
– i l’Eix de la Cooperació Municipal, mantenint les partides previstes dintre el Pla5 que permetran als consistoris realitzar obres de millora de l’eficiència energètica i hídrica, eliminació de barreres arquitectòniques i millores en infraestructures.
Els pressupostos s’han aprovat inicialment amb els vots favorables del Grup Popular, del Grup Mixt – Ciudadanos i la consellera no adscrita, i els vots en contra del Grup Socialista i del Grup Unidas-Podemos.
Relació de Llocs de Treball (RLT)
Aquest Ple també ha servit per aprovar la proposta de modificació de la RLT per part de l’equip de govern de cara l’any vinent. En aquest sentit la consellera de Benestar Social i Recursos Humans, Carolina Escandell, ha explicat que les ampliacions més grans de plantilla es realitzen a Benestar Social, amb 3 noves incorporacions (un TAG, un tècnic de formació i promoció i un auxiliar administratiu), per tal d’agilitzar la tramitació de subvencions, de prestacions i programes SOIB per «dur-los endavant d’una manera efectiva i donar resposta a les situacions sobrevingudes que puguin venir».
També es continua amb l’ampliació de plantilla a Cas Serres que va tenir començar l’any passat però que enguany «es fa de manera més contundent atesa la situació sanitària». Per això es reforça la plantilla amb dos noves places d’ATS, una d’auxiliar d’infermeria, una de Treball Social i una de Geriatria, el que farà que no s’hagi de compartir aquest servei, el de Geriatria, amb l’Hospital Can Misses. També es reforça el servei de Drogodependència amb un Treballador Social, el Servei d’Atenció a les Persones amb Dependència i Necessitats Especials amb un auxiliar d’infermeria, A Menors se li sumen dos Treballadors Socials que donen resposta a les noves estructures ja creades, com el pavelló 208 de sa Coma.
D’altra banda el Departament de Transport reforça la seva capacitat inspectora amb la fitxa d’Agent de Transport i amb la creació de tres noves places «que faran treball directe a preu de carrer». L’Oficina de Lluita Contra l’Intrusisme es reforça amb un tècnic d’administració general, les instal·lacions esportives es reforcen amb un subaltern per poder fer torns els dissabtes; les escoletes es reforcen amb un educador escolar; Promoció Turística queda reforçada amb un tècnic mitjà; Política Territorial, Paisatge i Serveis Tècnics es reforça amb dos enginyers industrials i un tècnic d’oficis múltiples, que donaran resposta a la necessitat de reformar, modernitzar i mantenir l’Hospital Residència Assistida de Cas Serres.
El Servei de Bombers es reforça amb dos bombers, en la línia dels pactes als que s’ha arribat amb el propi servei. A més es creen dos noves places de caporals per a què l’estructura jeràrquica del Servei d’Extinció d’Incendis sigui correcta.
Per tot això ha conclòs què «amb aquesta proposta centram els esforços del Departament de Recursos Humans en donar resposta a les situacions sobrevingudes per mor de la pandèmia sanitària de la Covid-19, incidint en aquells serveis assistencials, prèviament consensuat amb tots els departaments, sense oblidar els grans reptes a llarg termini que té aquest Consell Insular en matèria de Personal».
La RLT ha estat aprovada amb els vots favorables del Grup Popular, del Grup Mixt – Ciudadanos i de la consellera no adscrita; l’abstenció del Grup Unidas-Podemos i amb el vot en contra del Grup Socialista.