@Noudiari / Biel Company, conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, ha visitat avui la finca de Can Jaume en Sala, l’única finca ramadera de l’illa de Formentera on es cria “Porc Negre de Formentera i Eivissa”, l’agrupació racial del qual passarà a ser reconeguda oficialment abans de final d’enguany pel Govern balear.

El conseller Biel Company ha explicat que “el Govern ja té en marxa tota la
tramitació necessària per reconèixer aquesta raça pròpia per poder incloure-la d’aquí a uns mesos en el catàleg d’agrupacions racials dels animals domèstics autòctons de les Illes Balears”. De fet, el Servei de Ramaderia de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori acaba de redactar l’ordre que permetrà incloure l’Agrupació Racial del “Porc Negre de Formentera i Eivissa” en el catàleg autonòmic.
Aquest és el pas previ necessari per poder iniciar la tramitació amb el Ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Alimentació, perquè s’inclogui el “Porc Negre de Formentera i Eivissa” en el catàleg nacional de races autòctones en perill d’extinció, per així poder disposar de més recursos per a la seva conservació i recuperació.

El porc negre pitiús prové d’una població porcina primitiva amb una morfologia poc evolucionada i poc modificada genèticament. A diferència del porc negre mallorquí, el de Formentera i Eivissa és lleugerament més llarg i alt, té un color negre més intens, té les orelles més petites i menys caigudes i en general té unes extremitats més llargues i el ventre més recollit que el mallorquí.
La Conselleria va iniciar a finals de l’any 2011 el procediment de reconeixement de l’Agrupació Racial de “Porc Negre de Formentera i Eivissa”, impulsat per les cinc explotacions ramaderes de les Pitiüses que fa anys treballen per recuperar aquesta raça pròpia i amb el suport de prop de 600 signatures.
En total, actualment, hi ha trenta-set exemplars de “Porc Negre de Formentera i Eivissa”, quinze dels quals pertanyen a aquesta finca de Can Jaume en Sala, que compta amb cinc adults (quatre femelles i un mascle) i deu cries. La resta d’exemplars es distribueixen entre les altres quatre explotacions de porc negre pitiús, que es troben totes elles a Eivissa: Es Ters d’en Costa (10 exemplars), Can Toni Musson (5 exemplars), Ca na Berri (4 exemplars) i Cas Orvais (3 exemplars).