Toni Escandell/EFE. La Federació Socialista d’Eivissa (FSE-PSOE) ha demanat avui en una roda de premsa «responsabilitat» al Partit Popular i «que se sumi a les mesures en favor de la recuperació econòmica». La portaveu dels socialistes d’Eivissa, Pilar Costa, ha destacat les xifres «històriques» de reducció de l’atur a l’illa, «després de superar el pitjor moment de la crisi provocada per la pandèmia».
En aquest sentit, i tal com va recollir aquest mitjà ahir, el total d’aturats actuals a Eivissa ascendeix a 5.999 persones, el que suposa 550 aturats menys respecte al mes de gener i 5.302 menys si es compara amb la dada de fa un any. En termes percentuals, l’atur ha baixat un 46,9% en un any a la major de les Pitiüses. A Formentera la tònica també és positiva en aquest sentit: registra 220 aturats, 45 menys que al gener i 272 menys que l’any passat en aquests moments. Això es tradueix en una variació interanual de -55,3% de l’atur a l’illa. A més a més, les xifres de desocupació van també a la baixa a escala balear i a escala estatal.
En aquest context, Costa creu que la crisi actual s’està superant amb l’ajuda de «l’escut social» que s’ha desplegat a Espanya i a les Illes Balears i que ha comptat amb dues últimes mesures, que ha destacat la portaveu: L’increment del salari mínim i la revalorització de les pensions.
Mesures que han permès, segons Costa, que el conjunt de societat «hagi pogut no només resistir, sinó que a més estiguem registrant aquest índex de creació d’ocupació».
És per això que la portaveu del PSOE ha lamentat el vot en contra del PP a aquestes mesures socioeconòmiques: «Feim una crida a la responsabilitat del Partit Popular, estam amb uns moments que acabam de travessar aquesta crisi sanitària i crisi econòmica, començant a veure la llum amb aquesta recuperació econòmica».
Inflació disparada
De tota manera, i al marge d’aquestes xifres positives d’ocupació laboral a les Pitiüses, la també portaveu del grup socialista al Parlament de les Illes Balears obvia el context d’inflació que s’està vivint a escala global. A Espanya en concret, la inflació es va tornar a disparar al febrer fins a màxims històrics i es va situar en el 7,4% respecte al mateix mes de l’any anterior, 1,3 punts per sobre de la taxa registrada al gener (6,1%). És un rècord des del juliol del 1989. Aquesta situació fa que moltes vegades tenir una feina no és garantia de poder arribar a final de mes, sobretot si es té en compte el preu de l’habitatge a Eivissa i a les Illes en general.
El preu del lloguer de l’habitatge a les Balears ha pujat al febrer un 7,7% en comparació al mateix mes del 2021, per la qual cosa l’arxipèlag lidera l’augment més gran anual a Espanya, amb un cost mitjà de 12,2 euros el metro quadrat, d’acord amb el portal immobiliari Idealista.
Segons el seu informe, el lloguer d’un habitatge a les Illes s’ha encarit un 0,9% respecte del gener passat, similar al 0,8% d’increment mensual al conjunt del país, on el preu ronda els 10,7 euros el metre quadrat a Espanya. Per comunitats, Madrid i Catalunya, amb un cost mitjà de 13,9 euros el metre quadrat, són les regions més cares, seguides de les Balears i Euskadi, amb 12,2 euros el metre quadrat.
«El PP està en el «no» a tot»
En tot cas, Pilar Costa ha insistit a demanar el suport del PP a les mesures dels governs central i balear: «Demanam al Partit Popular que assumeixi les bones notícies, que se sumi a aquesta recuperació i que deixi d’estar en el «no» a tot». Ahir, per exemple, va validar-se el decret de turisme amb tota l’oposició en contra, i després de setmanes de crítiques provinents dels consells insulars d’Eivissa i Formentera.
Quant a les xifres d’atur del febrer a Eivissa, el PSOE celebra que «mai abans, d’ençà que es va començar a fer l’estadística fa divuit anys, hi havia hagut tan poques persones aturades en un mes de febrer a Eivissa (5.999)». La reducció intermensual ha estat del -8,4% i 550 persones menys respecte el mes anterior.
Les Illes Balears, juntament amb Canàries, continua encapçalant la creació d’ocupació en l’àmbit estatal, a més a més durant l’hivern, «el que mostra que l’economia no directament turística també s’està reactivant, destacant l’increment de la contractació indefinida», assenyalen els socialistes.
Nova llei turística
D’altra banda, Pilar Costa ha destacat l’aprovació de la nova Llei turística. Segons la portaveu de la FSE, aquesta Llei és «una oportunitat per dir clarament quin és el model de creixement turístic que volem en aquestes illes». La diputada ha remarcat que des del PSOE volen «sostenibilitat des del punt de vista turístic i també territorial, perquè precisament creim en el nostre sistema econòmic i volem que duri molts anys». Es tracta, subratlla Costa, d’una llei que «per primera vegada té en compte el sector fonamental que són els treballadors i, sobretot, les treballadores».
La portaveu de la FSE ha destacat la necessitat que la nova llei turística s’aprovàs per decret, «com es va demostrar amb el registre de sol·licitud de més de 400 places turístiques a l’illa el mateix dia que es va anunciar la congelació de les places durant un màxim de quatre anys, mentre el Consell Insular no aprovi el Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics (PIAT) de l’illa».