@D.V./ La FSE-PSOE ha presentat avui els acords de la reunió de la Comissió Executiva, en la que han demanat la retirada de la LOMCE i del Decret de Tractament Integral de Llengües (TIL), i han realitzat la seva proposta de finançament dels Consells insulars. A més també han insistit en la seva oposició a la dissolució del Consorci Sociosanitari d’Eivissa dins un ens balear, i ha reafirmat el seu suport a la iniciativa de l’Aliança Mar Blava a lluitar contra les prospeccions petrolíferes.
Sobre les “greus conseqüències” del TIL
Segons els socialistes, el TIL trasbalsa el sistema educatiu “arraconant” la llengua pròpia de les Illes que “hauria de servir per vertebrar la comunitat”, esborra els trets d’identitat de molts centres educatius, i suposa una “reorganització sobtada” de la feina del professorat, dels alumnes i de la organització dels centres. Per aquest motiu, la secretària d’Educació del PSOE, Margalida Tur, ha proposat que s’activi un “procés d’implantació del decret molt més llarg” cosa que “permeti l’adaptació i capacitació del professorat tingui un procés molt més pausat”.
També demana es creïn “línies” dins dels centre per estudiar els diferents itineraris en anglès i en català. Pel que fa al reforç en llengua anglesa, els socialistes s’han manifestat partidaris d’això, però sol·licitant que es faci “amb professorat específic i amb la finalitat d’aconseguir una titulació oficial”, crear un organisme que reconegut que faci proves de capacitació en anglès i establir un sistema de formació continua per al professorat perquè el “reciclatge es faci de manera pausada”.
El PSOE també ha reafirmat el seu refús total a la LOMCE i ha reclamat un sistema de beques que redueixi les diferències generades per la insularitat.
Permetre que els Consells recaptin impostos
Per la seva banda, el secretari d’Acció Electoral, Idees i Programes de la FSE-PSOE, Alfonso Molina, ha presentat la proposta d’un model de finançament dels Consells insulars. Segons Molina, és indispensable que s’actualitzi el sistema actual, que és de l’any 2002, i que suposa una “foto fixa de com estaven les coses en aquell moment, però que no contempla com han evolucionat les illes en aquesta darrera dècada”. Així, Molina ha posat com exemple que als darrers anys la població d’Eivissa ha crescut molt, i que això no té correspondència amb el seu finançament: “A dia d’avui Eivissa té un 40% més de població que Menorca i 15 milions menys de finançament. Evidentment, no és culpa dels menorquins, sinó d’un sistema que no s’adapta a la nova realitat”.
Per aquest motiu, els socialistes reclamen una “urgent revisió del sistema de finançament de Consell” i que el nou model “fixi les transferències financeres d’acord amb el cost real actual de les competències transferides i amb la població actual de cada illa”. Molina també ha reclamat que el Govern balear assumeixi els costos en matèria de sanitat i d’educació, perquè el Consell d’Eivissa té exclusiva competència en gestió però no finançament. Per aconseguir els ingressos necessaris, Molina ha proposat que el Consell pugui recaptar els impostos: “Si es transferissin impostos com els de Successions i l’Impost sobre el Patrimoni no s’hauria de dependre de la bona fe del Govern de torn”.
Molina també ha reclamat que tant el Govern com el Consell Insular no retallin les inversions en Benestar Social, en considerar que “en l’actual situació de crisi, aquestes despeses són més necessàries que mai”.