@D.V./Ja se sabia que hi hauria ball de xifres, però la divergència de les dades que sindicats i Govern han ofert sobre el seguiment de la vaga al sector de l’ensenyament, ha arribat a uns extrems surrealistes i delirants. Així, mentre que els sindicats i els mestres asseguren que la vaga ha tingut un seguiment del 90’97% a les Balears, la Conselleria d’Educació redueix aquest percentatge al 22%. Mentre un parlen d’un seguiment massiu, els altres ho fan d’un seguiment minoritari i irrellevant.
Les xifres, desglossades
Els sindicats han realitzat una consulta a 506 centres educatius on fan feina 7.551 docents, dels quals 2.388 han hagut de treballar als serveis mínims mentre que 5.163 podien fer vaga. D’aquests últims, un 4.662 s’haurien sumat a l’aturada, el que comporta un seguiment de la vaga del 90,30%. Desglossat per illes, el seguiment hauria estat d’un 88,61% a Eivissa i d’un 95,71% a Formentera. A Eivissa haurien fet vaga 770 docents d’un total de 869, mentre que a Formentera s’han aturat 67 dels 70 professors.
A Mallorca l’aturada seria del 91,21% i haurien seguit la vaga 3.114 docents d’un total de 3.414. A Menorca el seguiment seria del 91,60%, amb 643 docents aturats d’un total de 702.
Unes xifres que no tenen absolutament res a veure amb les que ofereix la Conselleria d’Educació, qui afirma que un 22,2% dels professors registrats com a actius, el que implicaria que dels 15.215 docents que hi ha en total a les Balears haurien secundat la vaga 3.379. Als centres públics el seguiment de l’aturada seria del 27,1% mentre que als concertats és només del 8,6%.
Per illes, i sempre segons dades de la Conselleria a l’educació pública, a Eivissa dels 1.567 docents el 27,4% hauria fet vaga, uns 430; a Formentera dels 112 docents, el 45,5% hauria aturat, amb un total de 51 professors en vaga. A Mallorca dels 8.309 docents han fet vaga el 24,6%, i a Menorca dels 1.206 s’hi haurien sumat 42,5. Pel que fa a l’escola concertada el seguiment de la vaga per illes seria el següent: a Mallorca dels 3.577 docents haurien fet vaga un 9,2%; a Menorca dels 265 un 6%; i pel que fa a Eivissa i Formentera no hi ha constància, de moment, que hi hagi fet vaga cap docent.
NouDiari, aquest matí, ha realitzat una ronda telefònica entre diverses centres escolars d’Eivissa i els resultats han estat dispars, encara que majoritàriament indicaven un seguiment molt alt. Així, centres com el CEIP Sant Rafel o el CEIP Cas Serres registraven seguiments del 100%, al CEIP Can Cantó o al CEIP Es Pratet només hauria treballat un professor, mentre que a l’IES Can Misses la vaga tindria un èxit del 85%, a l’IES Santa Maria del 70% i a l’IES Blanca Dona del 69%. Ràdio Illa ha cridat a tots els centres educatius de Formentera i el resultat que ha obtingut és que dels 73 docents que podien fer vaga, 70 l’han secundat, el que comporta un seguiment del 95.89%.
“La Conselleria menteix”
Abans que es sabessin les dades de la Conselleria, el president del sindicat STE-i a Eivissa, Pere Lomas, ja preveia que existiria una gran divergència entre les seves dades i les del Govern: “Aquestes dades [les dels sindicats] són les dades reals, les dades autèntiques. Sospitem que la Conselleria inclourà els serveis mínims dins el personal que no segueix la vaga. Que no s’engani ningú: el seguiment supera el 90%”.
Lomas ha assegurat que el seguiment massiu de la vaga és una “píndola d’ànims per a tots els docents” i ha assegurat que el personal educatiu està disposat a mantenir la vaga indefinida “mentre encara tinguem forces”. El portaveu de l’STE-i ha expressat el desig que aquest èxit participatiu serveixi per a què la Conselleria “deixi d’enrocar-se, deixi de menysprear a la comunitat educativa i comenci a parlar”.
Per la seva banda, la portaveu de la Coordinadora del Professorat Preocupat d’Eivissa, Maria Antònia Marroig, s’ha mostrat estupefacte quan s’ha assabentat que la Conselleria assegurava que la participació era del 22%: “Fa riure. S’ho inventen”, i ha assegurat que realitzar el càlcul és molt senzill: “Hi ha un document de Google Docs amb el que vas omplint unes caselles amb el personal i la gent que no ha treballat. Hi ha una persona a cada centre que s’encarrega d’això. Les dades es poden conèixer amb tota exactitud, i el que diu la Conselleria no és més que una mentida molt fàcil de desmentir”.
Qui sí ha defensat les dades de la Conselleria és la diputada del Partit Popular Ana Maria Aguiló qui, com és habitual en ella, durant tota la jornada s’ha mostrat molt vehement al seu compte de twitter. Així, ha qualificat la vaga de “fracàs en tota regla” i ha assegurat que la xifra del seguiment d’un 22% és incontestable: “Són les dades oficials que els directors dels centres han introduït al sistema informàtic”.
No m’estranya que el gestib doni aquestes dades. Fa ja 10 anys que em dedic a la docència i encara no han estat capaços de fer que aquest super programa tengui al dia dades com l’assistència dels alumnes o les seves matèries pendents. Cada any quan vull consultar els alumnes del meu centre que porten la meva matèria pendent me’n falten més de la meitat. No m’estranya que desapareguin els docents que feim vaga també.