@Noudiari/ El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera comença avui a irradiar els primers pacients després de rebre l’autorització definitiva del Consell de Seguretat Nuclear per posar en marxa l’accelerador lineal de l’Hospital Can Misses. En la darrera inspecció d’aquest organisme oficial es varen fer els darrers mesuraments i es varen comprovar la documentació i el protocol de posada en marxa de la instal·lació.
El nou Servei d’Oncologia Radioteràpica està coordinat pel servei corresponent de l’Hospital Universitari Son Espases pel que fa als protocols de tractament, i segueix els mateixos paràmetres de qualitat del centre de referència de les Illes Balears. Amb la implantació d’aquesta prestació, devers 230 pacients de les Pitiüses no s’hauran de traslladar a Palma per ser-hi tractats amb radioteràpia. De fet, avui mateix ja s’aplicarà la radioteràpia externa a dos pacients.
Cal recordar, tanmateix, que des del 17 de desembre cap pacient no s’ha hagut de traslladar a Palma, perquè des d’aleshores els nous casos reben el tractament a l’Hospital Can Misses. Així mateix, el Servei assumirà de manera progressiva les revisions i el seguiment dels pacients irradiats a Son Espases en els darrers anys. D’aquesta manera es dóna resposta a una reivindicació històrica i es garanteix que tots els ciutadans de les Illes Balears rebin una assistència sanitària de qualitat i proximitat.
Circuit que segueixen els pacients
Setmanalment es reuneixen els comitès de tumors de cada una de les especialitats: ginecologia, aparell digestiu, otorinolaringologia, urologia i pal·liatius. El comitè de pulmó es reuneix conjuntament amb l’Hospital Universitari Son Espases i el de mama amb l’Hospital Son Llàtzer. Els comitès estan formats per múltiples professionals (cirurgians, hematòlegs, oncòlegs, radioterapeutes…), que aporten els casos tributaris de tractament a fi de dur a terme un abordatge multidisciplinari i planificar el tractament que el pacient ha de seguir (habitualment solen tractar els casos nous o els de més complexitat).
S’avalua la possibilitat de fer una intervenció quirúrgica o bé aplicar un tractament oncològic o radioteràpia (de manera aïllada o complementària). D’altra banda, també s’hi sumen pacients que provenen d’interconsultes aïllades de serveis (pacients pal·liatius, etc.). Un cop que s’ha valorat la necessitat d’aplicar el tractament de radioteràpia, s’envia el pacient a la consulta del Servei.
Si es confirma la idoneïtat del tractament, es programa fer-li una tomografia computada (TC) de simulació, en què s’utilitzen uns immobilitzadors que permeten reproduir la mateixa postura en què el pacient es posarà quan es farà la irradiació. Les imatges de la TC es traslladen a una estació de planificació, on un especialista marca els volums que s’han de tractar i indica el tractament que cal seguir (tècnica, intensitat, nombre de sessions…).
Després, un especialista en radiofísica planifica el tractament, és a dir, el programa que l’accelerador lineal seguirà. Aquesta planificació sol incloure diverses sessions (habitualment una sessió diària durant un període d’una a tres setmanes).
El pacient acudeix cada dia al Servei i accedeix a la sala de l’accelerador lineal del búnquer, on els tècnics especialistes en radioteràpia li apliquen el tractament. Per fer-ho, l’han de col·locar en la mateixa posició en què li varen fer la TC.
Un cop acabat el tractament, el Servei fa un seguiment del pacient durant els mesos posteriors per controlar-ne i valorar-ne l’evolució.
El servei públic d’oncologia radioteràpica corresponent a les àrees de salut de Menorca i d’Eivissa i Formentera va ser adjudicat a la unió temporal d’empreses formada per Servicios de Radioterapia y Oncología, SLU (Policlínica Miramar), i Servicios Integrales de Sanidad, SL (Clínica Juaneda). El contracte es va adjudicar amb un pressupost de 13.601.104,66 euros i per un termini de set anys, prorrogable a deu.