@D.V./ Aquest diumenge, el Cinema Serra passarà a la història. Després de 102 anys de vida, un dels cinemes històrics d’Eivissa realitzarà avui la seva darrera projecció. El seu lloc serà ocupat per un nou edifici on, molt probablement, s’instal·larà un hotel de cinc estrelles. L’esdeveniment té un comportament doblement simbòlic: per una banda, significa la mort d’una forma de consumir cinema; per una altra, comporta també la desaparició d’un establiment emblemàtic situat al cor mateix de Vila i que deixarà pas a un hotel per a rics, símptoma de la nova Eivissa com a destí turístic de luxe.
“És un dia trist i, ara que ja ha arribat, veig que és més trist del que m’havia imaginat” confessa Juanjo Ferrer, copropietari del cinema i membre de la tercera generació de la família que ha gestionat aquesta sala de projeccions. Tot i les regulars crisis que ha patit el sector, per a Ferrer l’estocada final va arribar fa un any i mig, amb l’aprovació de l’IVA cultural del 21%: “Això ja va ser definitiu. No podíem repercutir-ho en el preu de les entrades, va suposar reduir encara més el marge de benefici”.
La família Ferrer, propietària de l’edifici, està en converses amb el fons d’inversió KKH Capital and Property Europe per vendre el solar. Una operació milionària de la qual Juanjo Ferrer prefereix no parlar i només admet que “el que es comenta de l’interès d’un fons d’inversió és cert”. No obstant, deixa clar que vendre el negoci familiar no és plat de gust: “Ens sap molt de greu, però les circumstàncies s’han produït així”.
Els interessats en comprar el cinema, el fons d’inversió KKH Capital and Property Europe, estan especialitzats a comprar finques per reconvertir-les en hotels urbans i vendre’ls. Així, ha adquirit quatre edificis al centre de Barcelona per transformar-los en hotels de quatre i cinc estrelles, i també ha entrat en el pla de reforma d’una de les illes de cases més cèntriques de Madrid -la ‘manzana de Canalejas’- on s’hi ubicaria un hotel d’ultraluxe, el Four Seasons.
Un lloc emblemàtic
El primitiu cinema Serra de l’any 1912 s’ubicava en un solar entre s’Alamera i la muralla de Dalt Vila. Als anys 20 es va traslladar a la seva actual ubicació, transformant-se en un ‘palau de cinema’. Conjuntament amb el Teatre Pereyra, el Serra va ser un dels centres socials de la ciutat i ha estat testimoni d’espectacles teatrals, concerts i festes de Cap d’Any. El Serra era un dels quatre cinemes històrics de Vila, conjuntament el Central, el Pereyra i Catòlic.Posteriorment es va obrir el Cartago, a Via Púnica, i que va tancar l’any 2007.
El tancament del Serra deixa el centre de la ciutat d’Eivissa sense cinemes. Les úniques sales de projecció que quedaran a Vila seran les del Multicines, en un centre comercial dels afores. “És el fi d’una època” comenta Carles Fabregat, autor amb Julio Herranz d’un estudi sobre la història del cinema a Eivissa i Formentera, “el Serra era un dels quatre cinemes històrics de la ciutat i el seu tancament comporta un punt i a part”.
Als anys 20, el primitiu edifici del Serra es va ennoblir per convertir-se en un respectable i burgés espai teatral que s’ubicava, a més, a l’elegant Alamera. Aquell edifici d’estil historicista va ser enderrocat i substituït l’any 1966 per l’actual, de caràcter més funcional i sense tanta personalitat però que ha estat un element icònic del paisatge urbà de Vila durant els darrers cinquanta anys. Per la pantalla del cinema Serra van passar les estrenes més sonades del moment i la seva sala tenia un aforament per a 1.300 persones: “Era una sala espectacular i veure una projecció plena de gom a gom era inoblidable. Aleshores, veure cinema era una experiència col·lectiva” explica Fabregat.
Per a Fabregat, el tancament de sales de projecció no implica que el cinema s’estigui morint: “Es consumeix més cinema que mai, però es fa en pantalles de diferents formes i dimensions. Es veu cinema en tablets, smartphone, al televisor… No morirà, però el que sí ha passat a la història és una forma molt particular de consumir cinema”.