@Noudiari – ARA Balears (Quim Torres)/ El mateix tècnic de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient que va signar un informe el 24 de juliol de 2013 en què s’apuntava que l’abril d’aquell any es varen realitzar sondejos de prospecció sísmica perfectament audibles a tota la mar balear ha signat ara un altre informe, datat d’aquest mateix dilluns, en el qual assenyala que la font del renou detectat estava molt enfora de la zona on es va percebre, “necessàriament fora de la mar balear”, i no va tenir cap afectació sobre la flora i fauna marines de les Illes Balears.
El nou informe s’ha fet ara arran que el Ministeri d’Indústria ha reobert la tramitació del projecte impulsat per l’empresa Seabird Exploration per fer prospeccions al golf de Lleó, una zona que afecta el nord de Menorca, on inicialment s’apuntava que s’haurien fet les prospeccions el 2013. Aquesta empresa va deixar que li caducàs el termini que tenia per presentar el seu informe d’afectació ambiental i l’expedient es va tancar el gener passat. Ara, però, ha demanat que es reobri i el gover central ho ha autoritzat.
Tant l’informe del tècnic del Govern com la reactivació del projecte que afecta el nord de Menorca foren anunciats ahir pel conseller Biel Company al Parlament, on comparegué a petició pròpia. L’informe li va servir per ratificar allò que havia dit el dia abans: que no es varen fer prospeccions a la mar balear l’abril de 2013, sinó a més de 300 quilòmetres d’aquí. I amb el document va poder rebatre les insistents acusacions de l’oposició que, basant-se en el primer informe, va retreure a Company que hagués ocultat que es fessin les prospeccions, hagués mentit negant-les i no hagués actuat davant Madrid. Tant David Abril (MÉS) com Pilar Costa (PSIB) qüestionaren que el Govern faci tot el que és a les seves mans per impedir els sondejos. Company no només va negar les acusacions, sinó que va acusar de gairebé el mateix l’oposició. “He aguantat un mes sentint mentides una darrere l’altra”, va apuntar.
Diferents informes
Entre els dos informes del mateix tècnic hi ha alguna diferència. En el primer (de juliol de 2013), el tècnic, que és el cap de Servei de Recursos Marins, Antoni Maria Grau, contestava a l’empresa Seabird Exploration, que és la que havia demanat fer prospeccions al nord de Menorca, i gairebé els acusava d’haver fet sondejos. “Tenim proves que, contra allò que indiquen els peticionaris -referint-se a l’empresa que demana el permís-, l’abril de 2013 es van realitzar sondejos de prospecció sísmica amb canons d’aire comprimit que han estat perfectament audibles (amb els dispositius apropiats) a tota la mar balear”.
En canvi, en el nou informe, datat de dia 8 de setembre, el mateix tècnic diu que “en algun punt sense determinar de la Mediterrània Occidental es feren campanyes d’adquisició de dades sísmiques, sense que es pugui imputar de manera fefaent la seva autoria”. Afegeix que, malgrat que el renou era “nítid i perfectament audible a tot la mar balear, arribava molt esmorteït per la distància” i considera “evident que la seva font estava molt enfora de la zona on es va enregistrar aquest so (costa sud-est de Mallorca) o necessàriament fora de la mar balear”.
Precisament aquest segon informe es produeix arran de la reactivació de la tramitació de l’expedient d’avaluació ambiental del projecte del golf de Lleó. Una reactivació que va servir al conseller ahir per insistir en l’oposició del Govern a les prospeccionspetrolíferes. El conseller anuncià que el seu departament ha demanat al Ministeri que el torni a consultar durant la tramitació i avisà que si no ho fa emprendrà accions judicials per intentar evitar el projecte. “Aquest Govern arribarà fins a les últimes conseqüències per evitar que es facin prospeccions”, sentencià. A banda d’aquest projecte i del que està a l’espera del darrer vist i plau, el del golf de València, n’hi ha dos més que afecten les Illes, un dels quals al golf de Lleó, que just s’acaba d’iniciar.
És que en cap moment va dir que es feren al Mar Balears. Va dir que es varen sentir al Mar Baleaar. El que passa que aquí publiques una notícia i depén de a qui deixa malament, ja la donam per bona…
Es varen fer fora, però els efectes arribaren fins aquí.