@Noudiari · Ara Balears /El tsunami que ha assolat el mercat laboral a Espanya els darrers anys -més de quatre milions de llocs de treball destruïts i un atur que va arribar a superar el 27%- ha passat i ara toca afrontar-ne la reconstrucció. Les dades de l’atur registrat que cada mes publica el Ministeri d’Ocupació en corroboren la millora. El turisme féu que el juny passat fos el millor, pel que fa a la reducció de l’atur, des que s’inicià la crisi econòmica a les Illes, però gairebé tots els nous contractes que se signaren (més d’un 91%) foren temporals.
La reducció de 8.156 aturats a Balears el mes de juny arrodoneix una ratxa de 20 mesos de caigudes en el nombre de desocupats. Els 62.578 aturats amb què va acabar el mes passat són un 11,53% menys que fa un any. L’increment, que situa les xifres d’atur a nivells de l’any 2009, és el segon més alt de l’Estat, només superat pel de Cantàbria, però el més fort registrat en un mes de juny a les Illes des de 1996, que és quan es comencen a tenir dades comparables. El patró es repeteix, tot i que amb menys intensitat, a Espanya, on l’atur va reduir-se 122.684 persones al juny (un 6,6% en termes interanuals) i el total va quedar per sota dels 4,5 milions d’afectats.
La dada esperançadora ve per la banda de l’ocupació, que va créixer. La Seguretat Social va guanyar més de 56.600 efectius (cotitzants) en un sol mes a tot l’Estat, i Balears va liderar percentualment aquesta millora, aportant 24.342 altes de treballadors. Un de cada quatre nous cotitzants al juny de tot l’Estat era de l’Arxipèlag. Les Illes acumulen ja 14 mesos seguits de creació d’ocupació neta i tornen a liderar aquest rànquing a l’Estat amb un increment de l’afiliació del 3,43% respecte del mateix mes de l’any passat.
Optimisme del Govern
Les dades serveixen al Govern balear per manifestar “optimisme” i sentenciar que es consolida un canvi de cicle econòmic. L’optimisme de l’Executiu no se sustenta només en aquesta evolució de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, sinó també que ja no és només el turístic l’únic sector que remunta, sinó que aquest està començant a esperonar la resta. La davallada de l’atur en el sector de la construcció, del 16,6% interanual, és significatiu i l’Executiu l’atribueix a una remuntada de les actuacions vinculades a la rehabilitació i a l’obra civil. Adverteix, a partir d’aquest fet, que l’ocupació que es genera ja no és estacional, com la vinculada al turisme. El mateix aprecia en la reducció dels desocupats del sector industrial (un 13,8%). En el sector serveis, l’atur cau un 11,3%, sobretot al comerç (davalla un 9,9%), l’hostaleria (un 7%) i la resta (un 13,5%). Només creix la desocupació a l’agricultura, un 15,8%.
Aquest no és l’únic element positiu que valora el Govern. També ho és la reducció de l’ocupació entre els joves menors de 25 anys, del 16,8% interanual, i l’increment dels contractes de llarga durada, un 25,6% més que fa un any, per un 17,4% d’augment dels temporals. El conseller d’Economia, Joaquín García, explica la reducció de l’atur juvenil i de la contractació de llarga durada com una millora de la qualitat de l’ocupació i l’atribueix a la consolidació del canvi de cicle econòmic, que incrementa la confiança empresarial i que fa que ja no sigui només el turisme l’únic sector que arrossegui. Però també per l’aplicació de la coneguda com a ‘tarifa plana’ de la Seguretat Social, la quota d’afiliació mensual de 100 euros que tenen nous contractes de més de tres anys. Un 20% dels nous contractes indefinits que es fan a les Illes aprofiten aquest avantatge.
Alerta de sindicats i oposició
Allò que no diu el Govern és que, malgrat l’increment dels contractes de llarga durada registrat al juny, aquests continuen sent una minoria. El 91,27% dels nous contractes de juny han estat temporals i només el 8,72% són indefinits, fet que demostra la fragilitat d’aquesta contractació. Per tant, caldrà veure quants d’aquests contractes es mantenen un pic s’acabi la temporada turística.
No ho diu el Govern, però sí que ho fan els sindicats (UGT i CCOO) i l’oposició (PSIB i MÉS), que alerten que darrere de la reducció de l’atur s’amaga un increment de la precarietat laboral, sobretot en el sector turístic.
Segons els sindicats, s’abusa de la contractació parcial i s’obliga els treballadors a fer jornades completes o, fins i tot, dobles jornades. “Existeix explotació laboral per l’aprofitament de les necessitats d’ingressos de les famílies, que s’aferren a tota la feina que surt a l’estiu per por de l’escassetat de l’hivern”, diu la secretària de Formació i Ocupació de la UGT, Esperança Barceló. CCOO també insisteix que les reformes del Govern han permès “imposar la precarietat com a model laboral” i demanen que Inspecció de Treball faci campanyes perquè darrere de la contractació a temps parcial s’amaga frau.
Subsidi
“Que la contractació laboral sigui cada vegada més precària vol dir que els treballadors ja no arriben als períodes mínims de cotització com per ser mereixedors d’un subsidi, un fet que ha accentuat la darrera reforma laboral”, afirma la diputada socialista i exconsellera de Treball, Joana Barceló. “Darrere d’aquestes dades s’amaga un atur estructural i sobretot una lleu recuperació a costa d’una precarietat laboral extrema”, afegeix el diputat de MÉS David Abril, qui alerta que l’atur estructural és difícil de combatre sense mesures de xoc a mitjan i llarg termini.
PSIB i MÉS, a banda d’apuntar a la precarització laboral, adverteixen que cada vegada hi ha més persones aturades sense cap tipus de prestació. Actualment hi ha 50.600 persones que demanden ocupació i que ja no reben cap tipus de subsidi o prestació, la qual cosa suposa el 56% dels desocupats sense feina a les llistes del SOIB.