@Noudiari/ Els presidents dels consells insulars d’Eivissa i Formentera, Vicent Serra i Jaume Ferrer, respectivament, junt amb el conseller balear de Medi Ambient, Biel Company, s’han reunit el matí de dimarts a Brussel·les amb el comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, per traslladar-li l’oposició rotunda dels ciutadans i administracions de les Illes Balears als diferents projectes de prospeccions petrolíferes que afecten l’arxipèlag. Els representants polítics de Balears també al demanat a Potocnik el suport de la Comissió Europea en l’oposició de les institucions i la societat de les Illes als plans de la petroliera Cairn Energy. A la sortida d’aquesta reunió, els presidents dels màxims òrgans de govern a Eivissa i Formentera, Serra i Ferrer, han avançat que estudien presentar una queixa formal davant la Comissió Europea contra el Govern central per la fragmentació de l’estudi ambiental de les prospeccions, un punt que Potocnik s’ha compromès a estudiar per si incompleix cap normativa europea.
Serra ha subratllat «la receptivitat del comissari», així com el seu compromís de fer “una vigilància estricta de tot el procediment administratiu mediambiental”, tal com i se li ha reclamat per part de la delegació balear a Brussel·les.
En acabar la reunió, el conseller Biel Company ha explicat que també han sol·licitat a Janez Potocnik que “la Comissió Europea estudiï la possibilitat que els diferents projectes de prospeccions sísmiques siguin sotmesos a una avaluació d’impacte ambiental transnacional” atès que “el Mediterrani és un mar tancat i que les seves conseqüències afectarien no només a les Illes Balears sinó també a altres Estats membres de la Unió Europea (UE) i del nord d’Àfrica”.
«Estem molt contents perquè el comissari europeu ha mostrat el seu compromís de fer un seguiment del procés administratiu efectuat pel Govern espanyol. També ha demanat que el facin partícip de qualsevol irregularitat que tengui a veure amb el projecte, per tal que hi pugui haver una intervenció de la Comissió Europea”, ha destacat el president formenterer Jaume Ferrer. A més, la delegació formada pels consells insulars de les Pitiüses, el Govern, l’Aliança Mar Blava i Oceana han entregat al comissari europeu un certificat de les 33.000 al·legacions que, de moment, s’han entregat per part de Mar Blava als diferents registres d’entrada oficials.
Balears sol·licita una avaluació ambiental estratègica conjunta
En aquest sentit, la delegació també ha explicat al comissari europeu que “Balears sol·licitara al Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Alimentació i al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme la necessitat que tots els projectes s’incloguin en un únic pla i que se subjectin a una avaluació ambiental estratègica conjunta”, tal com es va acordar el 30 de gener a la Comissió Balear de Medi Ambient.
Els representants de Balears han deixat clar a Janez Potcnik que es farà tot el possible perquè, per via legal, les prospeccions no es duguin a terme i li han recordat que el Govern balear, per mitjà de la Comissió de Medi Ambient, ja ha emès informes negatius sobre els tres projectes de prospeccions petrolíferes consultats. Per la seva banda, el comissari europeu s’ha mostrat receptiu a les reivindicacions balears i ha manifestat que “malgrat que aturar les prospeccions no és competència europea, farà tot el que estigui a les seves mans per garantir que les avaluacions d’impacte ambiental compleixin rigorosament amb totes les normatives europees”, segons ha explicat el conseller.
L’informe negatiu de la Comissió Balear de Medi Ambient
Cal recordar que la Comissió Balear de Medi Ambient ha emès informes d’impacte ambiental negatius als projectes de prospeccions petrolieres al golf de Lleó, entre les costes de Catalunya i Menorca, al del golf de València, que abasta una extensió de 2.240 kilòmetres quadrats entre les costes de la Península i les Pitiüses, i en la fase d’informació prèvia, del projecte que afecta 99.600 kilòmetres quadrats en el mar Mediterrani nord-occidental i el mar Balear. Aquests informes negatius es basen en les conseqüències greus, i en alguns casos irreversibles i fins i tot letals, que la contaminació acústica produïda per les ones utilitzades per a les prospeccions sísmiques 2D amb canons d’aire tindria en la fauna marina i en els recursos pesquers. A més, alerta de la gravetat ambiental en cas d’abocament accidental que es produiria en el cas hipotètic que explotessin les bosses d’hidrocarburs trobades i l’afectació directa no solament de l’ecosistema marí, sinó també del turisme, principal motor econòmic i font de riquesa de les Illes Balears.
En la trobada d’aquest matí a la Comissió Europea també han assistit la consellera eivissenca de Mobilitat, Interior i Medi Ambient, Pepa Costa, el conseller formenterer de Presidència, Hisenda i Territori, Bartomeu Escandell, el president de la Comissió Balear de Medi Ambient, José Carlos Caballero, el biòleg eivissenc Jaume Estarellas, l’eurodiputada Rosa Estaràs, així com els representants de les organitzacions ecologistes Alianza Mar Blava, Carlos Bravo, i Oceana, Nicolás Fournier.