@Noudiari/ Durant l’any 2014, el centre de dia de Can Raspalls i el taller ocupacional de Cas Serres van atendre a un total de 59 persones amb discapacitat psíquica. En concret, 35 persones van passar per Can Raspalls mentre que uns altres 25 ho van fer a Cas Serres, segons les dades que han presentat la consellera insular de Sanitat i Benestar Social, Mercedes Prats, i el cap de secció d’Atenció a Persones amb Discapacitat i Trastorn Mental Sever, Carlos Lara.
Actualment, hi ha 10 persones en llista d’espera per poder accedir a aquests serveis d’atenció social: en concret, quatre persones esperant per entrar al centre ocupacional, quatre per al centre de dia, i tres per poder gaudir del servei de menjador que ofereixen aquests espais.
Recordem que al centre de dia s’ofereixen cures assistencials a persones amb discapacitat profunda, i també s’inclouen tallers d’activitats terapèutiques i de millora personal, programes d’estimulació sensorial i de la comunicació, el llenguatge i les habilitats socials, així com activitats de fisioteràpia o hidroteràpia. Al taller ocupacional de Cas Serres s’ofereixen serveis per a persones amb discapacitat intel·lectual que inclouen programes d’habilitats socials, ocupació terapèutica, comunicació i fisioteràpia, entre altres.
Perfil dels usuaris
De les 59 persones que poden gaudir d’aquests serveis, 26 són de Vila, 13 de Santa Eulària, 10 de Sant Antoni, 8 de Sant Josep i 2 de Sant Joan. Si parlem de diagnòstic, quasi la mitat d’ells -26- pateixen retard mental, mentre que 13 tenen síndrome de Down. Els 20 restants tenen patologies diverses com autisme, encefalopatia, psicosi, meningitis, paràlisi cerebral, rubeola, TCE o Trastorn Generalitzat del Desenvolupament.
A més, també s’han presentat les dades del servei d’assessorament i inserció laboral de persones amb discapacitat, amb un grau de minusvalia igual o superior al 33%, ja sigui intel·lectual, física o sensorial. Enguany s’han atés a 113 persones, de les quals 49 han pogut trobar feina. La consellera Prats ha destacat la importància d’aquesta ferramenta d’inserció laboral perquè la majoria dels casos atesos “són aturats de llarga durada, que cobren una pensió mínima, i acostumen a ser persones en edats que tenen molt complicat inserir-se al mercat laboral”.
Així, s’han pogut signar un total de 57 contractes, dels quals només 10 han estat indefinits com a fixes discontinus i la resta temporals, ja sigui contractes de 6 a 12 mesos o de 3 a 6 mesos, dels quals només 16 són de jornada completa: “El nombre de contractes han augmentat i és enormement positiu que les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin accés al mercat laboral, però el principal problema és la temporalitat de les contractacions”.