@D.V: A primera vista, en Toni Ramon és l’estampa prototípica que s’espera d’un membre de Noves Generacions: camisa de marca ben sipada, aspecte benestant, impecablement pentinat… No obstant, a diferència de la majoria d’aspirants a polítics, Ramon no ha estudiat Dret ni Empresarials sinó que s’ha decantat per les Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (INEF), el que l’uneix amb l’anterior cap de les NNGG a Eivissa, Rafa Triguero, un altre boig dels esports. Quan se li demana pels seus inspiradors polítics no cita ni a Jose María Aznar, ni a Esperanza Aguirre ni a Margaret Tatcher, sinó a l’alcalde de Santa Eulària Vicent Marí. És a dir: el seu referent ideològic no és la FAES sinó la política municipalista.
Durant la conversa, Toni Ramon pensa les respostes abans de parlar. Encara no està acostumat a tractar amb els mitjans de comunicació i se’l nota preocupat per si diu alguna frase fora de lloc o una paraula que pugui ser malinterpretada. Assumeix punt per punt tot el discurs regeneracionista. Assumeix totes les crítiques que es realitzen contra la classe política i assegura entendre les manifestacions de protesta contra les retallades. Són sincers aquests propòsits? Els fets i el pas del temps ho diran.
-Quan va decidir implicar-se en política i militar al Partit Popular?
-Vaig estar treballant als Estats Units i, quan vaig tornar, al septembre de 2009, per motius professionals vaig conèixer a la gent que està governant a l’Ajuntament de Santa Eulària i em vaig sentir identificat amb el que ells feien i les seves intencions. A partir d’aquí vaig començar a treballar amb la junta local del Partit Popular
-Ha dit que es va ‘sentir identificat’. En quines idees i principis es va identificar?
-Em vaig identificar amb una gent que l’únic que té al cap i l’únic que volen és que Santa Eulària sigui un poble millor. M’agrada perquè són polítics que estan a peu de carrer, que es mesclen amb la gent i que miren el millor pels demés. També m’agrada molt el perfil de l’alcalde de Santa Eulària, en Vicent Marí, perque és un home que ha sortit del món de l’empresa i té un bagatge que utilitza per a servir al seu poble.
«A les llistes electorals s’ha colat gent que no era l’apropiada»
-Crec que estarà d’acord amb jo si li dic que la política està desprestigiada a ulls de la opinió pública. Entén que això sigui així?
-La política és un sector que està molt cremat. Hi ha un desprestigi evident. La gent està molt crispada amb la política, i ho entenc. La qüestió està en saber per què ho està. Jo ho resumiria en dues qüestions: alguns dirigents s’han aprofitat del seu càrrec per a fins individuals i no col·lectius, i això a la gent l’indigna, i és normal que s’indigni! I també hem d’admetre que aquí, a Eivissa, en algunes ocasions, els partits han confeccionat llistes electorals on s’ha colat gent que no era la més apropiada.
-La regeneració de la política ha de venir de fora dels partits però també des de dins. En el seu cas, com a representant de les joventuts d’un partit, accepta aquesta responsabilitat de regeneració?
-Assumim la completa responsabilitat i en som perfectament conscients. Però no tots els polítics són corruptes, que són una ínfima part de tot el col·lectiu. Dels mitjans de comunicació ens arribem totes les coses dolentes, tots els casos de corrupció, però no s’hauria de jutjar a tot un col·lectiu i tot un partit polític pel que fa una minoria. Crec que ens hauríem de juntar tots -partits polítics i societat- i arremetre contra aquestes persones que ens avergonyeixen. Ha de caure tot el pes de la llei contra aquestes persones, siguin del partit que siguin. Crec també que la legislació contra la corrupció ha d’avançar i que els tràmits per jutjar aquests casos haurien de ser més ràpids, més intensos, i que s’hauria d’arremetre amb tota la força de la llei contra aquestes persones, caigui qui caigui.
-Fent una ullada al twitter dels militants, es té la sensació de que entre els joves polítics tampoc hi ha autocrítica ni reflexió, sinó tot el debat es redueix al «i tu més» i a criticar a l’altre…
-La capacitat autocrítica ha de ser màxima i absoluta. A les jornades que hem fet avui aquí [es refereix a unes jornades de treball de les NNGG que es van realitzar el passat 23 de febrer] ha vingut un filòsof a parlar-nos de moral, de valors i ètica; hem tingut una psicòloga a parlar-nos de corrupció; hem debatut sobre com fer les llistes electorals, de si cal fer llistes obertes, de com demanar responsabilitats… Hem parlat obertament de corrupció. Els joves que entrem en política hem de posar totes les preocupacions sobre la taula, hem parlat de manera oberta i transparent. Jo sí que crec que ha d’haver-hi una regeneració de la política.
«Entenc que la gent protesti, però no prenem aquestes mesures per ‘fastidiar’ a ningú»
-En moltes ocasions hi ha la impressió que el món polític no és gaire exigent i que acaba convertint-se en un refugi de gent mediocre, d’aduladors que acaben escalant i assumint responsabilitats.
-A la política s’han colat persones que mai hi haurien d’haver set mai. No només per la seva poca honestedat sinó perquè no tenien les competències professionals per desenvolupar el seu càrrec. Però jo et convid a que revisis les últimes llistes electorals del nostre partit. Estem aplicant uns filtres per saber quines són les persones més adequades. Han de tenir un filtre professional, formatiu, en quant a valors i honestedat. Els polítics haurien de ser una elit, una selecció dels millors, l’exemple de la societat.
-La política està mal pagada, es guanyen molts més sous a l’empresa privada. Com es pot convèncer a una persona vàlida a que dediqui uns anys de la seva vida a servir a la res pública?
-Jo amb això de la política no guanyo ni un euro. Això em costa sous i tot. No obstant, també guanyo béns immaterials. Guanyo la formació que suposa estar amb contacte amb totes les persones que em trobo pel camí. Estic amb gent amb les qui aprenc moltes coses, amb alcaldes, amb gent que sap el que es fa. Puc parlar i expressar-me amb altres joves amb inquietuds. És un procés molt polit que també comporta una formació interior. Coneixes algun altre sector on et puguis desenvolupar, formar i créixer personalment com a la política?
A més, els polítics tenen un gran poder a les seues mans. Disposen de pressupostos per a desenvolupar les seves idees. Hi ha molts al·licients! La gent no ho veu. La gent relaciona la política amb un món fosc, d’interessos, i això per res és així. Els cinc mesos que estic de president de NNGG m’han fet veure tot el contrari. Però als ciutadans… què ens arriba? En Barcenas, n’Urdangarín, i tota l’atenció es focalitza en aquests casos.
-Desprès de l’entrevista me’n vaig a informar sobre una manifestació que està convocada a Vara de Rey [l’entrevista es va realitzar el dissabte 23 de febrer] per protestar en contra les retallades i la destrucció de l’Estat del Benestar. Entén que hagi gent que surti al carrer i protesti?
-Entenc perfectament que hagi gent que s’estigui manifestant. [Aquell mateix dia, el portaveu del PP a la Comunitat de Madrid, Salvador Victoria, va comparar els manifestants amb els «golpistes del 23-F de 1981«] Crec que és evident que hi han coses que no funcionen i ho repeteixo: entenc que la gent estigui emprenyada i que es manifesti. Hi ha gent que ho està passant molt malament. El passat divendres vaig passar per davant de la Creu Roja i vaig veure a la gent fent cua davant del Banc d’Aliments i m’he dit: com pot ser? Com és possible que hi ha gent que passi gana? Hi ha alguna cosa que no funciona. Entenc la situació social que està vivint la gent. A molts els estan traient de ca seua!
Però també voldria convidar a tothom a que coneguin d’aprop la realitat de les administracions. Que ningú pensi que governem per a fastidiar a ningú. Hi ha coses que no es poden arreglar d’un dia per l’altre. Estem patint una situació molt complicada, molt difícil. Basta mirar la situació de la tresoreria del Consell Insular. No tenim ni un euro! No podem pagar a proveïdors! És una situació molt delicada, però puc assegurar que des del Consell s’està fent tot el possible per prendre mesures que seran beneficioses per a tothom.
Si tu eres nuestro futuro, que Dios nos coja confesados…tan jovencito y midiendo así las palabras…ponte a trabajar de verdad y déjate de pajarismos.
Yo no se sí es nuestro futuro pero lo que si que se es que sentados en nuestras casas no vamos a hacer nada. Hay que hacer algo y hay que actuar, desde el partido que sea, criticar es fácil, actuar y trabajar es difícil. Así que a esta gente valiente de decir lo que piensan hay que animarles a seguir así.
Como militante de un partido que soy y como civil te digo que este benjamín teniendo que medir así las palabras me da MIEDO. Y no me extraña, al PP le quedan 3 días, ellos mismos se lo han trabajado para que así fuera.
Este chico no vale, le falta carisma, no convence a nadie. Y flaco favor le ha hecho nou diari narrando su inseguridad.
De otros partidos no entrevistáis a nadieeeeeee eeeeehhhhhh
pues yo leí no hace mucho una entrevista al presidente de los socialistas en este medio y por cierto me dio una muy mala impresion y me parecio una persona sosa y sin ninguna preparacion a la que el cargo le queda granede. lo tengo claro a partir de ahora mi voto será para roldan y como yo muchos mas. y si no al tiempo
JUVENTUD, IDEOLOGÍAS Y POLÍTICA.
Buenas tardes Toni Ramón, he leído en profundidad tu entrevista, y quisiera en primer lugar saludar a Rafael Triguero que es un chico compañero tuyo. que conozco desde la infancia y respeto, aunque no comparto sus ideales.
En cuanto a tu entrevista al ser joven igual que tú, y creo que casi contemporaneo en el tiempo me voy a tomar la libertad de hacerte una crítica constructiva, creo que nunca una nueva generación de juventudes se puede llamar precisamente eso:»nuevas generaciones» subjetivamente implica nueva generaciones de una ideología ya establecida, y en el término en si da poco lugar a progreso y a la libertad personal y crecimiento individual.
En nuestra juventud actual se hacen términos alusivo-despectivos como «sociata» o «pepero» yo no soy ninguno de los 2 más bien me encajo en una progresión de libre pensamiento, pero el socialismo tiene sus orígenes en Pablo Iglesias y los movimientos obreros, cuando entró Felipe González después de la dictadura Franquista y la gente empezó a tener derechos lloraba de alegría porque ni se lo creían.
En cambio el PP tiene su origen en Alianza Popular que fundaron ex-ministros de Franco al acabar la dictadura.
Ministros como esos oprimieron y no dejaron hablar el ibicenco durante décadas a pueblos como el tuyo el de Santa Eulalia.
Me parece ético, moral y honorable, que metáis, filósofos psicólogos en vuestras reuniones etc,, pero la moral y la ética empieza en el individuo, mismo,, esas camisas de marca que usamos los jóvenes con un logo de un jugador de cricket las tejen niños a maño escondidos en fábricas sin ver la luz del sol, solo que luego, llegan aqui y les ponen el sellito, por favor no me hablen de ética y moral.
Sólo una cosa más en tu entrevista dices que la política tiene que ser la étite de la sociedad, eso es clasismo social, estoy de acuerdo en parte de las cosas que dices como que nose debe de «colar cualquiera» no se debe de meter nadie que no se a honrado, pero la condición social, no importa, el resumen subjetivo de tu entrevista da a entender, (te lo digo sin acritud y con respeto) que te han metido en la cabeza,:- el todo para el pueblo, pero sin el pueblo-
buenas tardes.
juan.