@Noudiari/ El Consell Insular de Formentera ha aprovat en sessió plenària diversos convenis urbanístics de cessió anticipada de terrenys destinats a l’execució de la variant est de Sant Francesc, així com la proposta contra l’aprovació i aplicació del Tractament Integrat de Llengües als centres docents no universitaris.
En primer lloc i pel que fa a la part resolutiva, s’han aprovat per majoria absoluta, amb l’abstenció del Partit Popular i el vot en contra del Grup Independent, els 4 primers punts de l’ordre del dia, relatius a l’aprovació inicial de la cessió i la inclusió dels terrenys necessaris per tal de dur a terme les obres de la variant est de Sant Francesc. Recordem que aquests convenis son fruït del conveni de col·laboració en matèria de carreteres, subscrit en data 14 de maig de 2009 amb una vigència fins l’any 2014, signat entre el Ministeri de Foment del Govern estatal i el Consell Insular de Formentera, per la construcció de la variant est de Sant Francesc, amb un termini màxim d’execució fins 2015.
El nou vial de Sant Francesc alleugirà el trànsit del carrer Pla del Rei i contribuirà a dinamitzar l’activitat social i comercial d’aquest carrer, així com afavorir que el nucli de Sant Francesc sigui un entorn més lliure de cotxes.
La màxima institució formenterera es posiciona contra l’aplicació del TIL
També s’ha aprovat per majoria absoluta, amb el vot en contra dels populars i l’abstenció dels independents, el posicionament contra l’aprovació i l’aplicació del Tractament Integrat de Llengües als centres docents no universitaris.
El Consell Insular de Formentera vol fer palès el seu desacord davant l’aprovació del Decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears i, especialment, la implantació precipitada conseqüent d’aquest decret en matèries no lingüístiques de manera generalitzada per a l’alumnat de les nostres escoles i el nostre institut.
Les possibles desigualtats del TIL
“D’una banda, consideram molt greu la improvisació de l’aplicació que, d’una manera incomprensible, no s’ha dut a terme amb el diàleg i consens necessaris amb la comunitat educativa, tal com mostren les manifestacions públiques de bona part dels professionals d’aquest àmbit. És molt qüestionable, si no inadmissible, l’actuació d’unilateralitat exercida pel Govern Balear, a més d’inadequada i poc efectiva, generant un clima descoratjador i inestable per als i les professionals de la nostra educació”, han explicat des de l’equip de Govern del Consell formenterer, a qui també preocupa la possible repercussió negativa d’aquest decret en el rendiment de l’alumnat.
“En el marc d’una educació inclusiva i compensadora de desigualtats, l’escola esdevé l’únic lloc on l’alumnat pot entrar en contacte, adquirir i practicar en contextos versemblants la llengua catalana. Difícilment s’assolirà en acabar l’escolaritat obligatòria un domini oral i escrit igualitari d’ambdues llengües si es redueixen les hores d’exposició i ús efectiu del català per part dels alumnes. El nostre projecte lingüístic estableix els mecanismes adients per a assolir l’objectiu del domini d’ambdues llengües oficials en acabar l’escolaritat obligatòria”, han subratllat des del Consell.