@Noudiari/ El GEN-GOB ha enviat una carta al conseller balear de Medi Ambient, Gabriel Company, per insistir en la necessitat de soterrar o eliminar les esteses elèctriques del Parc Natural de Ses Salines “tal com preveu la normativa”, argumentant que “causen un greu impacte sobre l’avifauna”. Els ecologistes, a més, demanen “com a mesura d’urgència temporal la instal·lació de les espirals anomenades ‘salvapájaros’ en els trams en què encara manquen”.
El grup ecologista GEN-GOB ha localitzat des de l’1 de gener de 2014 quatre exemplars de flamenc morts i un d’anàtid morts per col·lisió o electrocució i ha adjuntat una fotografia del que va trobar dissabte 15 de febrer al Parc Natural. Segons GEN-GOB, “després d’anys de seguiment i control, i l’aportació d’informació a les administracions i autoritats, bona part dels problemes han anat a poc a poc desapareixent i incloent-se la seva retirada als documents de gestió del Parc, però queden un petit conjunt de línies elèctriques que causen un gran impacte i la mortalitat d’espècies tan rellevants com els flamencs o la cel·la marbrenca (Marmaronetta angustrirostris)”.
A la carta dirigida al conseller de Medi Ambient, els ecologistes recorden que ja varen comentar amb Company aquest problema en la primera reunió en què varen coincidir. “Malauradament, aquesta situació, tot i que s’està incomplint el Pla Rector d’Us i Gestió (D132/2005) que obligava a soterrar aquestes esteses en concret abans de desembre de 2008 o desembre de 2010 en funció de la seva tensió, es manté en l’actualitat”, han afegit des d’aquesta organització.
Aus mortes per col·lisió
“El darrer any hem pogut constatar la mort d’un nombre significatiu d’exemplars de diferents espècies en aquest punt, sobretot per col·lisió. Com recordarà, la passada primavera difonguérem el cas de diferents ocells morts que incloïen exemplars de flamenc, cama-roja, mussol emigrant i diferents anàtids, fins i tot, de cel·la marbrenca que com sap està catalogada en perill d’extinció i que forma part, amb altres espècies, del Pla Homeyer amb el qual la CAMAiT desenvolupa els corresponents plans de conservació”, han explicat des del GEN-GOB al document destinat a Company.
Des de la conselleria balear de Medi Ambient s’instal·laren dispositius ‘salvapájaros’ als trams anteriors i posteriors als estanys de Sal Rossa, “deixant una discontinuïtat sense actuació, d’uns 200 metres, justament els 200 metres que concentren el 100 per cent de la mortalitat en aquesta línia”. GEN-GOB ha denunciat que “malauradament la deficient actuació ja té resultats clars, i en el poc temps que ha transcorregut de 2014 ja tenim baixes d’espècies d’interès. El darrer exemplar del qual tenim coneixement és un flamenc anellat que va morir per col·lisió a les esteses de Sal Rossa i va ser localitzat el passat 2 de febrer. Gràcies a la seva anella plàstica, que pot observar-se perfectament a la fotografia que l’adjuntem, aquest exemplar nascut a França en 2013 era ben conegut pels naturalistes illencs. Per altra banda, tenim informació de la mort de tres exemplars més de diferents espècies a les esteses de Sal Rossa en el que portem de 2014”.
Nuestros representantes públicos, tienen que ser escrupulosos en el compromiso por la salva guarda de nuestro medio ambiente. Nosotros somos los valedores y guardianes de la flora y la fauna. Es algo que tenemos que asumir como especie. Todos estamos en el mismo barco, y el más capaz tiene que cuidar de todo, de todos y de sí mismo. Nuestros descendientes, no nos perdonarían nuestra negligencia. Es posible que en el futuro, la humanidad, sea capaz de subsanar las tropelías de los últimos siglo y medio, e incluso de devolver a la vida a especies desaparecidas. Pero lo fundamental ahora, es que no perdamos más especies, ni el medio ambiente que éstas necesitan para su natural supervivencia.