@Noudiari/ Gent per Eivissa rebutja de ple qualsevol tipus de nous macroprojectes que només amenacin el futur de la nostra illa. «Eivissa és un territori limitat i ja molt castigat, amb recursos sobreexplotats, i només posant sentit comú i sent capaços d’aturar el creixement de població podrem assegurar el nostre futur. Hem de recuperar Eivissa i no seguir degenerant cap el model de coneguts llocs de costa de València o Andalusia», ha recordat Juanjo Cardona, candidat de GxE a la presidència del Consell.
El partit insularista afegeix que cap macroprojecte ni tan sols s’hauria de plantejar sense un ampli consens de la ciutadania.
En el cas concret dels ports esportius, Cardona ha recordat que la Unesco va advertir molt seriosament Eivissa de l’amenaça que suposa per a la posidònia el creixement descontrolat del sector del turisme nàutic. Gent per Eivissa (GxE), com a partit que té la conservació del patrimoni i el paisatge com a eix fonamental del seu programa, ja va proposar a principi de campanya la prohibició per llei de construir més ports esportius a l’illa d’Eivissa. A la vegada alerten dels diferents projectes que porten anys esperant el seu moment, com Talamanca, Portinatx, Coves Blanques o Es Viver.
Una de les propostes de Gent x Eivissa, que també afavoriria un major autogovern de la nostra illa, és la creació d’una Autoritat Portuària pròpia, que ajudarà a recuperar el port d’Eivissa per a la ciutadania, i no només un element més d’especulació i suposat luxe.
«Els grans macroprojectes mai afavoreixen als eivissencs, ni a les empreses locals. Acaben sent grans multinacionals que venen per degradar encara més el nostre limitat territori, a la vegada que fan negoci a costa nostra», ha incidit Elena Calvano, número 2 a la candidatura de GxE.
Impulsar la construcció local
«Gent per Eivissa vol reactivar el sector de la construcció local, de les moltes petites empreses que ho han passat malament als darrers anys, aprofitant el nou concepte d’illa que proposam: sostenible i energèticament eficient. Per això ha de ser a partir de les rehabilitacions i reforma d’habitatges, amb criteris de sostenibilitat, que en sortirem tots beneficiats».
Implementarem també plans d’eficiència energètica, facilitant l’accés a energies renovables i a la reducció d’emissions. «Totes aquestes mesures han de contribuir a fer una illa d’Eivissa cada vegada més autosuficient i sostenible», ha remarcat Calvano.
El nostre model ha de girar sempre al voltant de la conservació del paisatge i del patrimoni, per preservar el nostre futur. Apart del control exhaustiu del compliment de les normes, ens encarregarem de que els negocis que provoquin major impacte ambiental ho compensin amb taxes.
Un altre punt del programa de GxE es un Pla integral per gestionar, conservar i recuperar el nostre paisatge rural, amb la recuperació de finques agrícoles i la potenciació del producte ecològic i local.