@Noudiari/ La candidatura conjunta de Guanyem Eivissa i Podem Eivissa al Consell d’Eivissa ha anunciat que apostarà fermament per una política patrimonial molt més activa del que s’ha fet fins ara”, com a mostra de la seua “aposta per la cultura i el paisatge, la conservació, la protecció legal i per apropar el patrimoni a residents i visitant”.
En aquest sentit, Viviana de Sans i David Ribas, candidats al Consell per Guanyem Eivissa i Podem Eivissa han avançat que treballaran per actualitzar “l’inventari de tots els béns que conformen el nostre patrimoni tant material com immaterial”. “Es despolititzarà la Comissió d’Urbanisme i Patrimoni, a fi de convertir-lo en un òrgan purament tècnic, format amb la partitat de membres nomenats a proposta d’entitats de reconegut prestigi i solvència en les àrees d’urbanisme, medi ambient i patrimoni historicartístic”, han explicat des d’aquesta coalició.
Pla de gestió integral dels béns Patrimoni de la Humanitat
“En l’àmbit de la ciutat d’Eivissa, es redactarà un pla especial de protecció del Puig d’es Molins, es posaran al dia els PEPRI de Dalt Vila i la Marina, es farà un pla de gestió integral dels béns Patrimoni de la Humanitat, el qual àmbit s’ampliarà a totes les Feixes. També es posarà en valor el jaciment de sa Caleta, les torres de defensa, la indústria salinera, les estructures defensives de la Guerra Civil i la postguerra. Es crearan rutes pel nostre patrimoni natural i històric-artístic”, han detallat des d’aquesta formació.
“Un espai important serà la posada en valor i restauració dels béns patrimonials, a la vegada que es possibilitarà la coparticipació de la ciutadania en el manteniment d’aquest patrimoni (potenciant el programa ‘Apadrina Patrimoni’ i les línies de subvenció associades), es col·laborarà amb els ajuntaments en la redacció de plans especials dels conjunts històrics que encara no han estat aprovats i en la modificació d’aquells que necessitin ser revisats, així com en la redacció dels plans d’altres figures BIC. Es convocaran beques d’investigació, es crearà un programa anual de campanyes arqueològiques amb el suport i assessorament d’organismes científics i acadèmics (universitats, Museu Arqueològic), s’impulsaran els treballs de prospecció arqueològica subaquàtica, s’impulsarà l’obertura al públic de béns patrimonials mobles (BIC, BC) privats significatius. Es prioritzarà, sempre que sigui possible, l’adquisició i/o rehabilitació d’edificis existents, amb interès històric, arquitectònic o etnològic, per al seu ús públic, abans que la construcció de noves infraestructures. Es millorarà la xarxa de senyalització vertical dels elements historicartístics d’interès”, han explicat des de Guanyem-Podemos.
“Es treballarà per aconseguir la titularitat pública efectiva de l’Arxiu de Protocols de les Pitiüses, actualment custodiat per mans privades i es promourà la restauració del material documental d’arxius particulars a canvi de permetre’n la digitalització i l’autorització del seu ús als investigadors, s’elaborarà un catàleg-inventari del patrimoni funerari d’interès historicartístic, un catàleg-inventari del patrimoni industrial, es crearà el Museu de la Mar. Pel que fa al Patrimoni immaterial, es crearà un organisme integrat per membres de la Federació de Colles i experts de diferents camps (folkloristes, musicòlegs, historiadors, historiadors de l’art, antropòlegs, etc.) a fi d’impulsar i coordinar l’estudi de les nostres tradicions des dels diferents vessants de la ciència, així com les activitats i la difusió que es fa de les nostres tradicions relacionades amb la música, el ball i la cançó populars”, han conclòs.