L’Institut d’Estudis Eivissencs celebrarà el proper 4 de maig la trenta-vuitena edició de les Mencions Sant Jordi, que s’atorguen en tres categories: la Menció d’Honor, la Menció a la Producció Cultural i la Menció Jove.
De les candidatures rebudes per a l’estudi i valoració dels seus mèrits, la Comissió Executiva de l’Institut d’Estudis Eivissencs, ha decidit atorgar la Menció d’Honor a l’escriptor Joan Cardona Torres, més conegut com Joan des Pou; la Menció a la Producció Cultural ha estat concedida a l’Associació de Pageses Emprenyades i la Menció Jove se l’emporta el duet Púniks.
La Menció d’Honor Sant Jordi s’atorga a l’escriptor i docent Joan Cardona Torres (Joan des Pou). Joan Cardona Torres, nascut a Sant Antoni de Portmany, és llicenciat en Psicologia i en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona. Ha exercit com a docent a Catalunya, a la desapareguda Escola Blat i a diversos instituts d’Eivissa, així com també a la UIB.
Persona molt vinculada a la nostra llengua i cultura, una de les seues aportacions ha estat recórrer les escoles d’Eivissa explicant les rondalles d’en Joan Castelló per donar-les a conèixer als infants. Ha prologat llibres de diferents autors de l’illa i n’ha fet moltes presentacions, sempre amb un esperit crític i acurat. L’Institut destaca també la seua tasca com a corrector i revisor de textos en català, tant per a publicacions del propi Institut com alienes.
A banda de la seua faceta com a divulgador i investigador de la nostra llengua i cultura, Joan Cardona Torres destaca també com a escriptor, per al públic infantil i per a adults. Algunes de les seues obres han estat traduïdes a diverses llengües i il·lustrades per artistes de reconegut prestigi. Destacam la Carpeta de l’infant Renart, El Bloc del Bogamarí, El quadern de bitàcola del Sirgut II (Premi Ciutat d’Eivissa de narrativa infantil 1998), relats com El barruguet de can Rotes, La gafa Mossegueta o El pareo de llunes, entre d’altres, que el converteixen en un dels referents de la literatura infantil i juvenil.
Per a un públic no tan jove, ha guanyat el Premi Baladre de l’Institut d’Estudis Eivissencs (2015), el Premi de Relats curts Joan Castelló per Sis escales (2017), i ha publicat les novel·les Els lligams del Carnisser i D’Eivissa a Cienfuegos, totes molt arrelades a l’entorn social de Portmany. En Joan Cardona no ha deixat de banda altres gèneres, i ens ha ofert també el poemari El regne pàl·lid de l’elegia, unaparticular visió de la nostra illa i la seva historia i l´obra teatral En Joanet des Quic. L’Institut destaca també la seva col·laboració amb relats a l´almanac El Pitiús i la Petita Història de l´Institut d´Estudis Eivissencs (2009)
L´Ajuntament de Sant Antoni de Portmany li va atorgar l’any 2015 el Premi Portmany per la seva trajectòria com a docent i com a escriptor.
La Menció Producció Cultural s’atorga a l’Associació de Pageses Emprenyades, formada per Neus Torres, Francisca Salvadó i Esperança Llorens. Aquesta particular associació va néixer ara fa deu anys i de llavors ençà ha realitzat multitud de presentacions de gales, rutes patrimonials i culturals, visites guiades per diversos indrets de l’illa, campanyes en defensa de la llengua i de les tradicions, animacions a festes de poble, centres educatius, etc. També han col·laborat amb pel·lícules que s’han rodat a Eivissa i han estat sempre disposades quan se’ls ha demanat participar en actes benèfics o sense ànim de lucre.
Posant sempre per davant l’humor, han plantejat una defensa ferma de la nostra cultura i el nostre territori davant tot tipus d’auditoris, que en molts casos han pres consciència de les moltes malifetes perpetrades contra el nostre patrimoni gràcies a les enginyoses bromes i a la seua posada en escena de les Pageses Emprenyades. Les acurades crítiques a tot tipus d’agressions contra el territori, contra la pèrdua d’identitat, contra determinades decisions polítiques, etc. ens treuen un somriure, a la vegada que ens fan reflexionar. La capacitat d’integrar fets d’actualitat i adaptar-se al tipus d’auditori fa que els seus guions siguin exclusius per a cada actuació, amb el segell característic de l’humor i la defensa de la nostra llengua i identitat per davant.
La Menció Jove s’atorga al duet Púniks, format per Toni Planells Viñas i Carlos Ramis Palau, dos joves apassionats de la música i d’Eivissa que amb un estil molt espontani que mescla ritmes urbans, pop, indi i altres, han trencat prejudicis a l’hora de crear música en eivissenc.
Amb la seua música i les seues lletres d’alguna manera obrin el debat de què significa avui en dia ser eivissenc. Consideren que el català no ha d’estar necessàriament lligat al folklore. Componen en català perquè se senten còmodes cantant en la seua llengua. El seu debut discogràfic, Sa Curta, està apropant aquesta nova manera de fer música en català a un públic jove que fins ara no tenia cap referent d’aquest tipus a Eivissa.
A més, han sabut aprofitar les noves tecnologies i plataformes per fer arribar la seua música als més joves. Les seues cançons s’acompanyen de produccions audiovisuals que, a banda d’una gran qualitat artística, també posen en valor el nostre territori i patrimoni.
L´acte de lliurament de les mencions tendrà lloc el diumenge 4 de maig a les 19.30 hores a l’Auditori des Caló de s’Oli, a Cala de Bou, cedit per l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia. La gala serà presentada per María José Vidal Torres i Lourdes Tur Serra, del Grup de Teatre Pedro Cañestro, el grup Endèmics, guanyador de la darrera edició del concurs Cançó Nit de Sant Joan, oferirà un concert del seu nou repertori.
L’entrada a l’acte és lliure fins a completar aforament.