@D.V./ L’any 1873, un tal Vicent Ferrer Riera va ser nomenat ‘alcalde popular’ de Sant Antoni de Portmany durant la Primera República Espanyola. D’això fa 142 anys i, després de més d’un segle i mig de governs municipals conservadors, Josep Tur ‘Cires’ (1950) és el primer alcalde de Sant Antoni al capdavant d’un govern ‘progressista’ -si és que aquesta paraula significa encara alguna cosa- en el que es repartiran les feines de govern un tripartit conformat per PSOE, Reinicia i el PI.
Tot i aquest fet històric, a Sant Antoni ha arribat el Canvi que no la Revolució, com sabrà tot aquell qui conegui el perfil moderat del nou alcalde: ex Cap de Zona jubilat de La Caixa a Eivissa i Formentera, i president del Club Nàutic de Sant Antoni. Una persona a qui, en definitiva, no ens imaginem proclamant el soviet del West End.
Després d’una legislatura extremadament convulsa i que va tenir com a colofó la imputació de l’exalcaldessa Pepita Gutiérrez i de dos dels seus regidors, Cires assumeix l’alcaldia d’un municipi amb greus problemes sobre la taula i que ha patit una degradació imparable durant l’última dècada. De com intentar canviar el rumb del municipi, i com gestionar i redreçar una situació extremadament complexa, en parlem en aquesta entrevista.
-Vostè a la campanya electoral va dir que volia ‘reorientar el model turístic de Sant Antoni’. Com ho pensa fer?
-No és fàcil, i s’ha de fer amb la col·laboració dels empresaris de Sant Antoni, sobretot amb el sector hoteler, agafant com a exemple aquells qui han fet millores amb èxit. Hem d’animar als qui encara no s’han decidit a fer inversions per millorar el seu producte a que ho facin. Hem de seure’ns tots junts, crear una línia a seguir i començar a fer feina.
-Però és un fet que el model turístic que ha existit fins ara, basat en el turisme de gatera i que dóna beneficis fàcils a curt termini, ha comptat amb l’aquiescència i suport de l’empresariat local.
-És un fet que si s’inverteix a millorar l’oferta, s’aconsegueixen bones ocupacions i èxit empresarial. El model de negoci actual de Sant Antoni va néixer a conseqüència d’una crisi [la de començaments dels 90] quan es va optar per un turisme anglès jove, que ha deixat beneficis però que en aquest moment ja no en deixa tants. Crec que ara Eivissa viu una situació d’èxit turístic basat en la millora de la qualitat de l’oferta, i que a Sant Antoni ens hi hem d’afegir.
No veig malament la seguretat privada a les terrasses del West
-Té por que els poders fàctics i econòmics del municipi li siguin hostils?
-No. Sant Antoni tradicionalment ha set un municipi de gent emprenedora i innovadora, per tant jo entenc que la majoria adoptarà aquest camí.
-Quin és el model a seguir? Quin seria un bon exemple per emmirallar-se?
-A Formentera han set capaços d’innovar: tenen petites instal·lacions hoteleres, com aquí; són innovadors, tenen un turisme de qualitat i alt poder adquisitiu, i tenen èxit.
-Què pensa del fet que els empresaris del West hagin contractat seguretat privada per a les terrasses dels seus negocis?
-Em pareix que és una ajuda. Jo no ho veig malament, entra dins el que preveu la llei, per tant crec que és una bona idea perquè ajudarà a mantenir una millor seguretat.
Volem que hagi una nova contracta de recollida de fems abans de l’estiu de 2016
-És una obvietat que Sant Antoni està molt brut. La contracta de recollida de fems va finalitzar fa un any. De qui és la responsabilitat de la situació actual? L’empresa [Fomento de Construcciones y Contratas] no ha fet la seva feina? O el problema és que la contracta no s’adequa a les necessitats de Sant Antoni?
-Es tracta d’una contracta prorrogada i les circumstàncies actuals del municipi no són les mateixes que quan es va redactar. Hem demanat un esforç extra a FCC per a què aquest estiu millorin la neteja.
-I què lis han contestat des de FCC?
-La resposta de l’empresa ha set positiva, ara falta que es vegin els resultats. És un esforç que s’haurà de fer durant aquest estiu, i li hem demanat a FCC que volem tenir resultats visibles i constants.
-Quin és el calendari per aprovar la nova contracta de recollida de fems?
-Un dels temes que hem trobat pendents de l’anterior govern és el plec de condicions de la nova contracta de recollida de fems. L’estem revisant, per si reuneix tots els requisits. Una vegada l’haguem revisat, treurem el concurs públic. La nostra intenció és que es pugui aprovar i concedir el servei abans d’estiu de 2016, tot i que encara ho estem estudiant i el tema dels terminis no el tenim clar.
Algunes multes que l’Ajuntament no va cobrar les donem per perdudes
-Fa uns mesos, tant el PSOE com el PI van denunciar que l’Ajuntament tenia pendent cobrar 15 milions d’euros en multes per infraccions que no s’havien cobrat o s’havien deixat caducar. Es cobraran?
-Esperem que sí. Algunes ja no es podran cobrar, però és un tema important i complex, i estam analitzant la situació perquè l’Ajuntament pugui cobrar de la manera més ràpida possible totes aquestes factures.
-I perquè no es cobraven fins ara?
-Segurament algunes gestions s’han retardat, algunes situacions judicials han complicat que l’Ajuntament les cobrés… És un tema complex, hi ha casos molt diferents, però és una partida molt important i hem de fer el possible per poder ingressar el màxim de factures possibles.
-Fa uns mesos, el portaveu del Grup Municipal Socialista, Pep ‘Marge’, va denunciar que el govern de Pepita Gutiérrez havia pactat verbalment amb els empresaris del West que podien infringir les ordenances municipals de manera impune, que no serien denunciats. Aquest tema també ha estat denunciat pel sindicat de la Policia Local. Han tractat aquest tema amb els empresaris del West? Han pogut comprovar que la denuncia és certa?
-Aquests aspectes concrets no els conec.
-Es va dir que aquests pactes de l’Ajuntament amb empresaris per incomplir les ordenances havien desmotivat als agents de la Policia Local. Ha parlat amb ells?
-Naltros estam intentant reorganitzar, equipar i treure el màxim rendiment de la Policia Local. Espero que entre ells i naltros puguem treure el màxim rendiment.
-Entenc que no vol parlar d’aquest tema i que és un tema molt delicat.
-[Fa que sí amb el cap]
Per aturar l’incivisme necessitem una policia municipal ben equipada, i aquest estiu serà difícil
-Vostès han anunciat que dedicaran el gruix de la plantilla a patrullar pel carrer i fer visible la presència policial, i que suprimiran la figura del policia de paisà [d’incògnit]. No creu que és necessari també l’existència d’agents de paisà, especialment per localitzar delictes com la venda de drogues al menut?
-Hi ha una dita que afirma que si vols resultats diferents has de fer coses diferents. El grup que fins ara anava sense uniforme són gent molt competent i que ha treballat molt bé, però intentarem que treballi d’una altra manera per millorar els resultats. Si no és així, tornarem al sistema anterior. Això no vol dir que de manera puntual no es posi a algú de paisà per fer les feines que convingui. És una reorganització per millorar.
-L’Ajuntament té ferramentes efectives per aturar els actes incívics? Aquí fins i tot s’han aprovat ordenances que prohibeixen anar sense camiseta al carrer i a la vista està que no ha servit per a res.
-Per fer complir les ordenances hem de tenir un grup de policia municipal suficient i ben equipat. De cara a aquest estiu serà difícil, sobretot augmentar plantilla, però hem de ser capaços de fer-ho en un futur. Pel que em deia de la camiseta… Si als bars o als locals de Sant Antoni es digués als turistes que per entrar s’han de posar la camiseta, segurament aquest problema no el tindríem. És a dir, crec que la manera és que tots al poble ajudem i col·laborem a fer respectar les ordenances.
-Tots els partits van parlar de transparència durant la campanya electoral. Què es farà en aquest àmbit i com es farà?
-Hi ha un regidor [Raúl Diaz] que portarà aquests temes. Al proper ple municipal s’aprovarà la creació d’un Portal de Transparència on es començarà a publicar tota la informació relacionada amb l’Ajuntament.
-Sabrem el que cobra vostè i els regidors?
-Efectivament.
-I vostè què cobrarà?
-Jo no cobraré cap salari fixe, jo només cobraré per assistències.
-Acabem. Com imagina el Sant Antoni de l’any 2019?
-Per edat, he conegut aquell Sant Antoni de l’inici del turisme a Eivissa, quan teníem un turisme tranquil i amb un poder adquisitiu elevat. M’agradaria recuperar un nou Sant Antoni, que aprofiti la magnífica badia que tenim, que posi en valor la capacitat d’innovar dels empresaris locals, amb un Ajuntament que col·labori i lideri aquesta situació.
El problema del turimo de Sant Antoni, no es de hoy ni de ayer. Son muchos años los que se permitieron que se fuera fomentando el turismo de fiesta y borrachera que nos llega al pueblo, llegando al punto en el que se han instalado mafiosos ingleses para complicarlo mas todavia. La unica forma de erradicar éste panorama es aumentar la categoria de los establecimientos hoteleros y prohibir nuevas licencias de bares o bodegas. Logicamente tambien aumentar la plantilla de policias locales sin dejar de lado a los de paisano para que las mafias no acaben de siendo los dueños del pueblo.
Tristemente de acuerdo en todo. Vaya jodienda lo del «fallo» administrativo de Pepita, nos han hipotecado el verano a nivel seguridad -___-