@Noudiari/ Entre els anys 2008 i 2011 la capacitat adquisitiva dels salaris de les Illes Balears van caure un 3%, mentre que al conjunt d’Espanya la caiguda va ser del 3’9%. Són dades que s’acaben de publicar per l’Institut Nacional d’Estadística i que ha donat a conèixer avui la Fundació Gadeso en el seu Quadern Econòmic en el que analitza l’evolució els salaris durant la crisi econòmica.
La Fundació Gadeso constata que l’any 2011 ja es va produir una reculada en els salaris a les Balears. Així, si l’any 2010 el guany mitjà d’un treballador assalariat era de 21.613 euros l’any, al 2011 el guany anual era de 21.351 euros. A més, si l’any 2010 el guany mitjà en per hora treballada era de 14,15 euros, al 2011 ja havia caigut a 13,71 euros.
Una devaluació encoberta
Històricament, devaluar la moneda sempre ha estat una estratègia utilitzada pels governs per fer front als temps de crisi: la devaluació permet fer més competitiva la producció local i facilitar les exportacions. No obstant, des del moment en que es va adoptar la moneda única a la Unió Europea, la devaluació ja no es contempla, la qual cosa ha fet que els govern que més han patit la crisi econòmica -com Grècia, Portugal o Espanya- hagin optat per una devaluació encoberta mitjançant la baixada de salaris.
Així, en el quadrienni 2008-2011 els salaris han augmentat a les Balears un total del 4’7% mentre que la inflació acumulada és d’un 7’7%, el que marca una pèrdua de capacitat adquisitiva del 3%. Al conjunt de l’Estat la pujada de salaris ha estat del 4’6% i la inflació del 8’5%, registrant una caiguda de capacitat adquisitiva del 3’9%.
S’ha de dir que aquestes dades són anteriors a l’aprovació de la Reforma Laboral de l’any 2012, el que fa suposar que aquesta tendència s’ha accentuat en els darrers dos anys.
Entre els sectors del mercat de treball, els qui han aguantat millor aquesta pèrdua de capacitat adquisitiva és el sector de la indústria, que és també on els sindicats tenen major força i implantació. Així, els qui treballen a la indústria a Balears tenen un salari anual superior en un 10’5% dels qui treballen al sector serveis i un 17’3% superior als qui treballen al sector de la construcció.
Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística que recull la Fundació Gadeso també recull que són els joves, les dones i els contractats temporals els qui estan en una situació econòmica de major vulnerabilitat. Així, a l’any 2011 les dones cobraven un salari inferior en un 16’4% al dels homes, les persones amb contractes temporals cobraven un salari més d’un 21% inferior al d’aquelles que tenen contractes indefinits, i les persones menors de 25 anys tenen un salari un 43,1% inferior en relació al salari anual global. .
Unes dades que, segons la Fundació Gadeso, indiquen que s’està abandonant un model basat en el “consens social i cohesionador” per un altre que “impulsa la desigualtat i que limitarà els ‘ascensors socials’”. Una estratègia que qualifiquen com “errònia” perquè “les societats amb escassos estàndards de consum, amb menys possibilitats d’ascens social, amb les classes socials en permanent crisi, són més competitives en un món globalitzat”.