@D.V./ La FAPA (Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes) d’Eivissa, ha cridat a la vaga el proper dijous 9 de maig, conjuntament amb tota la comunitat educativa, contra les retallades pressupostàries en el sector educatiu. A aquesta aturada estan convocats pares, alumnes i docents des de l’Educació Infantil fins a la Universitat i, posteriorment, hi ha anunciada una concentració a les sis de la tarda al passeig de Vara de Rey de Vila. És la primera vegada que pares, professors i organitzacions sindicals de l’ensenyament públic coincideixen en la convocatòria d’una aturada del sector.
Crítiques a la ‘Llei Wert’
Des de FAPA Eivissa s’ha manifestat que la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) “trenca l’equilibri entre igualtat i llibertat en deixar en mans dels centres la secció d’alumnat”; asseguren també que la Llei “aposta de forma vetllada per la segregació per sexes en l’ensenyament concertat” i qualifica d’ “aberrant” que es “promogui el concert amb escoles privades i es sufraguin escoles privades amb diners públics”.
No obstant, la FAPA també volem destaca aspectes positius de la LOMCE, i valora que “incorpori canvis com la formació dual, ja que permet qualificar als estudiants en empresa de manera real” i valora que “es doni un major poder al director del centre, la qual cosa pot ser positiu, sempre que estigui ben gestionat i sense favoritismes”.
Aquesta entitat també es mostra molt crítica amb les retallades en educació ja que consideren que “si es retalla en educació, es retalla en el nostre futur”, i recorden que la taxa de joves d’entre 15 i 19 anys que ni estudia ni treballa en l’Estat ha pujat del 7 al 13% en l’última dècada.
Tot i la vaga, oferta de diàleg
La federació de pares i mares d’alumnes també qüestiona del Decret de Llengües per part del Govern balear amb la implantació d’un model trilingüe. Consideren que la mesura ha d’anar “dotada dels recursos, humans i materials, necessaris” i que “és precipitat i electoralista voler implantar aquesta reforma sense tenir els recursos adequats”. També han criticat que cada equip de Govern tingui la seva pròpia reforma educativa i que l’ideal seria arribar a una legislació duradora i consensuada: “L’educació no hauria d’estar polititzada ni legislada únicament pels polítics, sense comptar amb la comunitat educativa”.
Finalment, la FAPA Eivissa constata l’existència d’un “sentiment de malestar i decepció” i que arribar a la vaga és la conseqüència d’un fracàs perque “s’està incomplint la via del Pacte Social per a l’educació”. Tot i la convocatòria de vaga, la federació segueix “tendint la mà perquè el Govern escolti i tingui en compte a la comunitat educativa per dur a terme la seva reforma», asseguren que «amb voluntat de diàleg, és possible arribar a un acord» i que no entenen “la poca predisposició a escoltar els suggeriments i opinions de la comunitat educativa”.