@Noudiari/ La nova Llei del Comerç que aprovarà el Govern Balear inclou aspectes com el fet que cada comerciant pugui decidir lliurament l’horari d’obertura i tancament del seu establiment amb un màxim de 90 hores setmanals, defineix com a gran superfície comercial els establiments que tinguin una superfície útil superior als 400 m2 a Eivissa i 300 m2 a Formentera, i atorga als Ajuntaments la competència d’inspeccionar i sancionar la venda d’alcohol a menors i fora dels horaris establerts.
Són alguns dels aspectes de l’avantprojecte de la Llei del Comerç que s’ha presentat aquest dilluns i que ha estat rebuda positivament tant pel Consell Insular d’Eivissa com per la patronal del Petit i Mitjà Comerç.
Un text ‘consensuat’
Aquest avantprojecte definitiu ha estat anunciat pel conseller d’Economia i Competitivitat, Joaquín García, ala sortida de la reunió del Consell Assessor de Comerç que havia de debatre un text legal que iniciarà a partir d’ara les tramitacions administrativa i parlamentària. El text aprovat és fruit de la feina feta per les quatre meses tècniques que, des del 18 de març, s’han reunit periòdicament per intentar arribar al màxim consens possible en qüestions com les Zones de Gran Afluència Turística, el concepte de gran establiment comercial, els horaris i l’obertura en diumenges i festius de grans superfícies, els Plans Directors Sectorials de les illes i la venda ambulant, entre d’altres.
Per al conseller d’Economia i Competitivitat, Joaquín García, la Llei de comerç “han incorporat moltes de les peticions de les parts que conformen el Consell Assessor de Comerç: petit i mitjà comerç, grans superfícies, representació dels consumidors i dels treballadors, consells insulars i Felib. Aquesta Llei és de totes les parts”.
Superfícies, horaris i festius
En relació a la definició de gran establiment comercial, la proposta del text té en compte les peculiaritats pròpies de les Illes i preveu superfícies diferents per a cada una d’elles. Així, tenen la consideració de gran establiment comercial els establiments comercials a l’engròs o al detall, que tenguin una superfície útil per a l’exposició i la venda superior a 700 m2 a l’illa de Mallorca, a 400 m2 a les illes de Menorca i d’Eivissa i a 300 m2 a l’illa de Formentera.
En matèria d’horaris comercials, l’avantprojecte de Llei estableix que cada comerciant pot determinar lliurement l’horari d’obertura i tancament del seu establiment, amb un màxim de 90 hores setmanals en dies feiners.
Pel que fa als diumenges i altres festius, els comerços poden romandre oberts un total de setze dies. Per determinar aquests setze diumenges i festius d’obertura comercial es tendran en compte criteris com l’obertura almenys en un dia festiu quan hi hagi un pont -és a dir, coincidència de dos o més dies festius continuats-; l’obertura en els diumenges i altres festius corresponents a períodes de rebaixes, en la campanya de Nadal o quan hi hagi més afluència turística.
Els criteris de la Zona de Gran Afluència Turística
Una altra de les matèries abordades ha estat la definició de Zona de Gran Afluència Turística. La declaració correspondrà a un òrgan competent en matèria de comerç, a proposta dels ajuntaments, per declarar una zona de gran afluència turística s’haurà d’acreditar que concorren circumstàncies especials que ho justifiquin, com la concentració de places turístiques, la proximitat a àrees portuàries en les quals operin creuers turístics i registrin una afluència significativa de visitants, o que siguin àrees que tenguin com a principal atractiu el turisme de compres, entre d’altres.
El conseller eivissenc d’Indústria, Noves Tecnologies, Comerç i Treball, Vicent Roig, a valorat molt positivament aquesta concreció de quines són les Zones de Gran Afluència Turística “per evitar buits que puguin permetre la liberalització d’horaris en zones i espais no afectats pel turisme”. El conseller, que ha participat en les reunions per consensuar el text, ha celebrat que s’hagin inclòs els suggeriments de comerciants i ajuntaments. Així, els ajuntaments tindran la capacitat inspectora i sancionadora per controlar la venda ambulant, i s’introdueix una regulació específica per ordenar la venta d’alcohol,i deixa també als ajuntaments la capacitat de combatre la venta d’alcohol a menors i fora dels horaris establerts.
El text iniciarà aquesta setmana la tramitació administrativa.