@D.V./ La nova proposta d’aplicació del TIL que ha efectuat la Conselleria d’Educació no agrada a la comunitat docent. Els claustres dels centres docents de les Pitiüses, que són els qui han de donar el vist-i-plau al projecte educatiu que lis presenta la direcció de cada centre, estan votant majoritàriament en contra de les propostes d’aplicació de TIL que els arriba.
De moment, a les Pitiüses ja s’ha confirmat el vot negatiu dels IES Santa Maria, Marc Ferrer, Quartó de Portmany i Algarb, i dels CEIPS Can Misses, Venda d’Arabí, Sant Ciriac, Cas Serres, Sa Graduada, Sant Jordi i Santa Eulàlia. Només han votat afirmativament, en canvi, els claustres de l’IES Blanca Dona i Isidor Macabich, en aquest darrer centre, en primera votació es va votar que no però a la segona votació la majoria va ser afirmativa. Durant aquest divendres i dissabte es continuaran realitzant votacions, i es preveu que la proporció de resultats sigui similar.
Tensió durant les votacions
El nou projecte de TIL es vota un mes més tard de la seva aprovació per part de la Conselleria, un retard que ha provocat algunes suspicàcies entre els docents. “La sensació que tenim és que han volgut retardat les votacions i fer-les coincidir amb el final del curs escolar, amb l’objectiu de pressionar-nos perquè diguem que sí” comenten a Noudiari uns professors que han votat en contra el projecte del TIL.
Els docents es mostren particularment incòmodes amb les indicacions de la Conselleria de que les votacions siguin públiques, mentre que molts docents prefereixen votacions secretes per evitar “represàlies i llistes negres”. “Els directors dels centres han intentat que votem sí al TIL” comenten aquests docents, que tenen la seva particular teoria sobre aquest tema: “Al següent curs entra en vigor la LOMCE, que permet la destitució dels directors dels centres. Està clar que molts d’ells tenen por i no volen que els cataloguin com ‘problemàtics’”.
De moment, al conjunt de les Balears, 41 IES i 35 CEIPs han votat en contra dels projectes de TIL. Segons marca la normativa, una vegada refusats aquests projectes de TIL s’hauran d’esmenar i votar una altra vegada, tot i que l’Assemblea de Docents ha advertit que estan disposats ha votar ‘no’ les vegades que faci falta, fins que la Conselleria no tingui altra alternativa que aprovar-ho per imperatiu legal.
L’oposició critica l’actitud de la Conselleria
Per la seva banda, la diputada de la coalició PSOE-Pacte per Eivissa, Esperança Marí, ha manifestat que “s’està posant en evidència una rebel·lió dels claustres en contra del TIL que deixa en evidència al Govern. La majoria dels docents, entre la consciència professional i les ordres absurdes de l’administració, prefereixen fer cas a la seua consciència», ha remarcat.
La diputada eivissenca entén que “amb menys d’un cinquanta per cent d’ensenyament en català és impossible que els alumnes tenguin una competència similar en les dues llengües oficials”, de la mateixa manera que considera que “sense una forta inversió no es pot implementar adequadament l’ensenyament en llengua anglesa”, del qual s’ha mostrat totalment partidària.
Esperança Marí exigeix “la retirada immediata del TIL i l’obertura de negociacions amb el sector educatiu, on hi ha nombrosos interlocutors plenament vàlids” i ha lamentat “l’actitud tancada i autoritària del govern, que, lluny de reduir el conflicte, tendeix a fer-lo cada vegada més gran”.
A l,ies Xarc hem votar dues venga des aquesta setmana i les dues ha estat NO!