@D.V./ Les companyies petrolieres tenen posades la seva lupa a la Mediterrània. Fins ara, les explotacions en aquest mar eren inviables perquè els hidrocarburs estan a molta profunditat i disseminat entre bosses de combustible molt disperses, és per aquest motiu que fins ara s’han explotat altres àrees on el petroli està més a la superfície i és fàcil d’extreure, com al golf Pèrsic, per exemple.
Però això ja s’està acabant. Les empreses del petroli ja disposen de la tecnologia suficient com fer extreure cru a la Mediterrània. Ja ho estan fent davant les costes d’Israel i aviat ho faran entre el Líban i l’illa de Xipre. El proper objectiu són el golf de Lleó, el golf de València i, en definitiva, el mar Balear. La por a les prospeccions ja no és exclusiva d’Eivissa i Formentera, sinó que l’opinió pública també s’està començant a mobilitzar a Menorca, València i a Girona.
El conflicte a les Balears ha saltat també als diaris de fora de la comunitat i el passat 9 de gener el diari La Vanguardia publicava un article anomenat ‘Baleares planta cara al crudo’ en el que recorda les conseqüències que ha tingut a Tarragona l’explotació de petroli: “En 1981, Repsol inició la extracción de petróleo en la plataforma Casablanca, frente al delta del Ebro. Su producción es anecdótica si se compara con el consumo en España.
Sin embargo, su historial de vertidos (14 en 10 años), que han alcanzado las playas de Tarragona, avalan los temores del sector turístico y los ecologistas”
Alarma a Menorca
L’illa de Menorca no es veurà afectada pels sondeigs sísmics del golf de València sinó pels que estan previstos al golf de Lleó, davant la Costa Brava. Segons es va publicar al Butlletí Oficial de la Provincia de Girona, les prospeccions sísmiques abarcarien una àrea extensísima: 37.000 kilòmetres quadrats que en el seu punt més oriental arribarien fins a 13 kilòmetres del Cap de Creus, i que en el seu punt més meridional es situarien a una distància de 30 kilòmetres de la costa nord de Menorca.
A Menorca les administracions i els partits polítics ja s’estan començant a moure. Així, fa dos dies, el president del Consell menorquí i del PP insular, Santiago Tadeo, alertava que “en cas de trobar petroli, els impactes serien amplis i intensos, tindrien molta repercussió ambiental i un gran risc per l’activitat turística i pesquera”. Tadeo també s’ha mostrat partidari d’exercir “una pressió política i social per frenar aquestes actuacions”.
Per la seva banda, i segons informa Menorc@aldia, el PSM portarà el tema de les prospeccions al Congrés dels Diputats de la mà del diputat de Compromís Joan Baldoví, que registrarà la propera setmana una proposició no de llei per paralitzar les prospeccions autoritzades i no permetre cap més. El portaveu del PSM a Menorca, Manel Martí, ha afirmat que “una illa envoltada de prospeccions petrolíferes és la pitjor promoció turística que pot tenir un lloc com a destí turístic i com a Reserva de la Biosfera”.
Es publica a València l’estudi d’impacte ambiental de Cairn Energy
Mentre que al BOIB l’estudi d’impacte ambiental que Cairn Energy ha presentat sobre els sondeigs sísmics es va publicar el passat 24 de desembre, al Butlletí Oficial de la Província de València ho va fer el passat 7 de gener, el que va generar titulars immediats a la premsa local com els diaris Las Provincias o Levante, on explicava la preocupació de les confraries de pescadors que alertaven que “els treballs de prospecció poden durar 75 dies però els peixos poden tardar un any o més en tornar. L’impacte és molt fort i moltes famílies viuen del sector pesquer”.
Poc després de saber els propòsits de Cairn Energy d’iniciar els sondeigs sísmics a partir del 15 d’octubre, el president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, ja va anunciar que la institució presentaria al·legacions a aquest projecte perquè afectarien molt directament a les Illes Columbretes, un “model de protecció ecològica”. Els qui han anat més enllà han estat els pescadors, qui han presentat davant el Tribunal Suprem una al·legació contra els permisos atorgats pel Ministeri d’Indústria l’any 2010 a Cairn Energy per realitzar aquests sondeigs. El secretari de la Comissió Interfederativa de Confraries i advocat, José Ortega, ha assegurat que l’actuació de Cairn Energy provocarà un “holocaust ambiental”, i la seva iniciativa té el suport d’ajuntaments com els de Castelló, Cullera, Gandia, Peñíscola i Benicarló.
Com a mostra de la preocupació que comença a estrendre’s per València, trobem l’editorial del diari Mediterráneo de Castelló del passat 9 de gener, en el que sota el títol ‘Otra agresión energética’ llegim que “Un nuevo frente de riesgo se abre contra la provincia de Castellón en materia medioambiental (…) la autorización por parte del Gobierno del estudio de impacto ambiental de la primera fase de exploración petrolífera prevista por la empresa Capricorn Spain Limited en el Golfo de Valencia y que afecta de pleno al entorno marino, faunístico, paisajístico y económico de las islas Columbretes, la joya de la corona medioambiental castellonense”.
A l’espera del resultat a la Costa Brava
El projecte de Cairn Energy per explorar el subsòl entre la Costa Brava i el nord de Menorca és el que està més avançat. L’estudi d’impacte ambiental de la petroliera es va publicar al Butlletí Oficial de la Província de Girona el 22 de gener de 2013. El 14 de març es van presentar les al·legacions, tan a l’estudi com al projecte general de Cairn Energy, i que a hores d’ara encara estan estudiant els tècnics de Medi Ambient.
Entre les al·legacions presentades a l’estudi impacte ambiental figura la vulneració de l’obligació legal de presentar diverses alternatives reals i possibles del projecte, la manca de cita i consideració a de Directives Europees rellevants i de la Llei de Protecció del Medi Marí, la insuficiència de l’estudi dels períodes de migració de múltiples espècies, no considerar tots els efectes de la contaminació acústica del projecte, la manca de previsió i consideració dels impactes que poden generar les activitats futures d’extracció, que l’àrea que es vol investigar es situa sobre el Corredor de Migració de Cetacis on s’ha detectat la presència de dofins mular (Tursiops truncatus), espècie d’interès comunitari, i que la prospecció per ones afectaria greument cetacis, peixos i bancs de pesca disponibles, alterant la conducta de la fauna.
Els qui s’oposen contra les prospeccions a la Costa Brava tenen activa una plana web en la que informen de totes les seves activitats i on es poden consultar tots els documents del procés. La seva lluita també ha tingut el suport d’Ecologistes en Acció.
Comentarios 1