@Noudiari / 40 persones s’han congregat aquest dissabte a la finca de Can Maymó, a Sant Mateu d’Albarca, per escoltar les explicacions de Catalina Boned, Antònia Torres i Maria Marí sobre les utilitats gastronòmiques i curatives que tenen les herbes silvestres que envolten les cases pageses, dins del programa de les Jornades Gastronòmiques #EivissaSabor18 que organitzen el Consell d’Eivissa i Pimeef Restauració. «Quan nosaltres érem petites, no hi havia sous per anar al metge i els remeis per a tots els mals eren al camp. És el que ens van ensenyar les nostres mares i el que elles van aprendre de les generacions anteriors», va explicar Antònia Mari.
El director insular de Turisme, Vicent Torres, va donar la benvinguda als assistents i va demanar disculpes a totes les persones en llista d’espera a les quals no es va poder incloure en la visita: «Tots som conscients que és una oportunitat única de tenir accés de manera directa a una informació i coneixement que forma part de la cultura popular d’Eivissa. Per aquesta raó, en aquestes jornades de primavera estam apostant per la difusió de les traïcions i els costums de l’illa, com una part important del nostre patrimoni i la nostra herència cultural». Vicent Torres va afegir que «aquestes activitats s’estan documentant de manera audiovisual perquè després es puguin compartir en múltiples canals i difondre a totes les persones interessades i que no l’han pogut viure perquè l’aforament era limitat».
Els participants en la visita vàren realitzat un recorregut pel camp on els vàren explicar, per exemple, l’ús que feien de la ruda les llevadores pageses, que la mata servia per alleujar inflamacions de la boca o que la malva sempre ha curat les afeccions de coll. Maria va explicar que el dia anterior s’havia preparat una truita de cards silvestres, com s’havia fet a casa tota la vida, i Antònia va sorprendre els participants comptant els remeis per curar els boixos que tenien problemes de creixement o ajudar als que tenien problemes per dormir els i per als quals s’utilitzava la planta del cascall com un xumet natural.
Una classe magistral en què costava prendre nota de la multitud d’anècdotes, secrets i receptes que comptaven les protagonistes, que tenien una explicació per a cada herba, en la major part de les ocasions vinculada a una tradició o costum ancestral d’Eivissa. Entre els seus records, Catalina va explicar que la seva germana va poder guarir una malaltia gràcies a les infusions amb herbes del bosc, que també havien servit per tractar el tifus o la tos ferina.
El taller va incloure una demostració pràctica i la degustació de dos infusions elaborades per les tres protagonistes amb herbes del bosc, que sempre s’inclouen en nombres imparells. Per a elles no hi ha dubte que en el camp i en els remeis naturals s’amaguen molts secrets sobre la salut, el benestar i la longevitat.
En el marc de les jornades també se celebra el III Taller de Formació en Sala, el dilluns 23 d’abril, a l’hotel Migjorn Ibiza Suites & Spa, que acollirà dos ponents que són referència nacional: Elsa Gutiérrez, de Annua (dues estrelles Michelin) i Paco Patón, l’hotel Urban i l’hotel Villa Real, tots dos a la categoria cinc estrelles a Madrid.
A més, el 14 de maig, el Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània comptarà amb l’assistència del xef Ángel León, amb tres estrelles Michelin a Aponiente. El programa d’esdeveniments de la setena edició d’aquestes jornades de referència de la gastronomia pitiüsa es tanca amb la tercera tast d’oli d’oliva verge extra d’Eivissa, el 19 de maig, a l’hotel rural Villa Can Maries.
Ha entrado el el campo ibicenco la revolución. Primero fue el aceite que nos coloca en primeros lugares de producción de calidad en aceites de oliva a nivel mundial,A continuación el aguacate ha irrumpido con intención de quedarse definitivamente. Ultimamente el vino de Can Maimó que ha sido todo un éxito y conste que un servidor se ha gastado sus ocho euros que vale la botella y no me arrepiento. Una vez más mi enhorabuena. Y que siga la fiebre del despertar agrícola-