@D.V./ La directora adjunta del Centre de Patrimoni Mundial de la UNESCO, Mechtild Rössler ha confirmat que està al corrent de la problemàtica de les prospeccions petrolieres al golf de València i que ha sol·licitat al Govern espanyol, a través de la Delegació Espanyola a la UNESCO, que valori l’impacte de les prospeccions damunt els béns declarats Patrimoni de la Humanitat. També han comentat que encara no han rebut resposta per part de l’executiu espanyol. Recordem que les praderes de posidònia d’Eivissa i Formentera, directament afectades per les prospeccions, van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.
Aquesta és la principal novetat de la trobada que s’ha celebrat aquest dilluns, a París -seu de la UNESCO- entre el President del Consell Insular, Vicent Serra; l’alcaldessa d’Eivissa, Pilar Marí, i el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, amb diversos càrrecs d’aquesta institució que depèn de Nacions Unides.
Optimisme entre els pitiüsos
El president del Consell Insular, Vicent Serra, ha valorat amb optimisme aquesta reunió perquè “ha demostrat que la UNESCO vigila de forma permanent que els béns Patrimoni de la Humanitat estiguin sempre sota la protecció de les administracions”. Serra confia en què les gestions que s’estan realitzant a les darreres setmanes, com el compromís del Comissari Europeu de Medi Ambient de vigilar el procediment d’impacte ambiental, i del Ministeri de Medi Ambient d’avaluar de forma rigorosa les al·legacions presentades “siguin suficients per paralitzar aquestes prospeccions petrolieres”.
Aquest optimisme també és compartit pel president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, qui ha valorat molt positivament el fet de poder transmetre de primera mà a la directora adjunta de la UNESCO la preocupació del poble de Formentera sobre les conseqüències de les prospeccions: “Creiem que aquesta reunió era molt necessària, ja que la sol·licitud d’informació per part de la UNESCO ajudarà a conscienciar a l’Estat Espanyol que qualsevol decisió sobre l’avaluació d’impacte ambiental haurà de tenir cura sobre els potencials perjudicis que es poden provocar sobre els béns declarats Patrimoni de la Humanitat”.
Finalment, l’alcaldessa d’Eivissa, Pilar Marí, ha ressaltat que l’Ajuntament és l’entitat local promotora de la declaració de les praderes de posidònia com Patrimoni de la Humanitat i que, per tant, és l’encarregada de complir els deures que garanteixen el manteniment d’aquesta distinció. “És la nostra responsabilitat de vetllar per tots els béns que varen contribuir a aquesta declaració” i ha incidit en les amenaces “potencials i externes” que poden representar les prospeccions. L’alcaldessa ha assegurat que l’Ajuntament ha complert totes les obligacions derivades de la declaració: s’ha realitzat un inventari retrospectiu dels béns, amb una cartografia més actualitzada, i està tramitant en aquests moments la declaració de valor universal excepcional, junt amb un pla de gestió i informe de conservació de la posidònia.
A la reunió, a part dels esmentats, també han participat -per part de la UNESCO- l’encarregada del Programa de Patrimoni Mundial Marí, Fanny Douvere, i Kerstin Manz, encarregada d’Europa de l’Oest al CPM. Per part del Consell d’Eivissa hi han assistit també les conselleres de Medi Ambient, Pepa Costa, i de Cultura i Patrimoni, Pepita Costa, així com el representant del Consell a l’aliança Mar Blava, Jaume Estarellas. Per part de l’ajuntament hi ha assistit el regidor de Medi Ambient, Joan Mayans, mentre que per part del Consell de Formentera hi ha acudit Sònia Cardona, vicepresidenta segona i consellera de Cultura i Patrimoni.