@Noudiari / La regidora de Cultura, Sara Ramón, ha supervisat aquest matí la instal·lació de la cúpula i cupulí del Far de ses Coves Blanques, elements originals de l’emblemàtic edifici i que han estat restaurats per l’Ajuntament de Sant Antoni. La inauguració dels elements restaurats tindrà lloc aquest dimecres 22 de gener a les 19 hores amb aprofitant l’obertura de l’exposició del IV Concurs de Pintura i Fotografia Ports i Fars que organitza Autoritat Portuària de Balears, i que es podrà veure en aquesta instal·lació municipal fins al 15 de febrer.
Segons ha explicat la regidora, el Far de Coves Blanques estava en desús des de 1963 i la cúpula i cupul·lí originals van desaparèixer. Els serveis tècnics de les Regidories de Cultura i Medi Ambient van localitzar els dos elements en un galliner i “encara avui és un misteri com hi van arribar a parar”, ha revelat Ramón. Un cop trobats, el Consistori s’ha fet càrrec de la seva restauració i avui han tornat al seu lloc original. Segons ha anunciat la regidora de Cultura, “ara iniciem una segona fase per completar totalment la restauració del Far de ses Coves Blanques amb la recuperació de la lent, fet pel qual iniciarem les gestions amb Autoritat Portuària per restaurar-la i col·locar-la a l’edifici”.
El Far de les Coves Blanques està en desús com a far de senyals marítims des de la retirada de la seva llanterna el 1063 i actualment és un reconegut espai sociocultural (acull l’internacional Bloop Festival, festival de cultura urbana i d’avantguarda), centre d’estudi mediambiental i seu del Centre d’Interpretació del Mar. És de gestió municipal gràcies a un conveni de cessió per part d’Autoritat Portuària de Balears. Després d’un procés de recuperació i restauració, l’Ajuntament ha instal·lat avui l’original cúpula i cupulí per recobrar la seva antiga fisonomia.
Història
El projecte va ser redactat per Eusbi Estada. És el primer far d’una sèrie iniciada al final del segle XIX amb independència del Pla de 1847. El seu origen es troba en una petició de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany a la qual s’exposava la necessitat d’establir-hi un far causa de la inseguretat que els navegants tenien per entrar al port. Fins i tot malgrat l’existència del far de Conillera, s’havia produït algun naufragi de vaixells que intentaven refugiar-se al port.
Es va inaugurar com a far de sisè ordre i una aparença lluminosa de llum fixa. No obstant això, el 1914, diverses entitats i veïns van presentar una sol·licitud perquè es variés l’aparença lluminosa perquè es confonia la llum fixa del far amb les de la població, que anava creixent i estenent precisament pels voltants del far. A causa d’aquest problema, es va canviar la seva aparença substituint-la per una altra de llum blanca variada per ocultacions.
Des de 1926, els faroners de Coves Blanques van veure com progressivament s’anava incrementant el nombre de senyals adscrites al seu servei, tenint amb el pas dels anys de fer càrrec de les balises d’Es Vedrà, Bleda Plana, Punta Xinxó i el mateix far de la Conillera. El 1956 el far va ser automatitzat però estaven molt avançades les obres del nou dic d’abric i no tenien sentit dos balisaments per a la mateixa funció. Per això, el 1963 es va produir la substitució del far per una balissa al morro del dic. Es va retirar la llanterna i va deixar de prestar servei com a senyal marítima, encara que els seus habitatges van seguir albergant fins entrat el segle XXI els faroners destinats a la zona.
A l’octubre de 2006, Autoritat Portuària de Balears i l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany van signar un conveni de col·laboració per a la gestió del Far pel qual l’Ajuntament dedica les dependències de l’antic far a actuacions d’interès social i cultural així com usos del Centre d’Interpretació del Mar-CIM, entre altres activitats. Així mateix, al març de 2008 es va signar un nou conveni per a la reforma i rehabilitació de l’espai dins d’una línia de subvenció estatal, FEIL.
Finalment, el nou equipament sòciocultural i seu del CIM es va inaugurar el 18 de setembre de 2010 i des de llavors segueix una programació estable d’activitats educatives i programes mediambientals, estudis marins, cursos, tallers, conferències, etc. A més, acull esdeveniments culturals, presentacions, exposicions artístiques, obra gràfica, fotografia, art contemporani, artesania i cultura popular.
y cuantos euros ha costadp? y los trabajadores de Can Coix, que piensan? los ciudadanos de a pie vemos la priporidades…sin comentarios
Si Mario, mejor sin comentarios ! porque la ignorancia, puede ser atrevida e incluso ingeniosa, pero no deja de ser ignorancia.
Can Coix es un problema, y muy serio !!
Y merece una respuesta urgente. Pero con mensajitos del estilo del tuyo y demagogia baratilla no sólo no lo solucionas sino que te mofas y desprestigias a los que verdaderamente sufren laboral y deportivamente el cierre de Can Coix ! Y eso no es broma !
O tal vez ¿Vas a pagar deudas y nóminas de personal no municipal, dar cancha deportiva o espejo de agua a todos los usuarios de Can Coix con una simple estructura original recuperada de una cúpula de un faro?
Que la regidora Sara Ramón ha supervisat les obres? no era farmacèutica? ara resultarà ser també enginyera.