@D.V./ Alguna cosa s’està començant a moure a Eivissa i Formentera. És difícil veure asseguts en una la mateixa taula i defenent els mateixos interessos a grups ecologistes com el GEN-GOB o RIP Posidònia, amb representants de la PIMEEF i ajuntaments governats pel Partit Popular. No obstant, el tema és prou greu com per posar-los a tots d’acord: està previst que aquesta tardor s’iniciïn els sondejos sísmics que són la primera fase de les prospeccions per cercar petroli i hidrocarburs al canal de València, a 35 milles de la costa oest de l’illa d’Eivissa. Una amenaça al medi ambient i al futur del turisme de les Pitiüses, i que està començant a moure les aigües de la societat civil de les illes.
Així, aquest matí s’ha presentat als mitjans de comunicació l’Aliança Mar Blava-Eivissa i Formentera Zona Lliure de Prospeccions, una plataforma que té com objectiu “aplegar esforços per fer valdre les reivindicacions de la societat pitiusa contra la possible explotació d’hidrocarburs en aigües profundes”.
Una de les impulsores d’aquesta iniciativa és Sandra Benbeniste, qui ha assegurat que aquest projecte és un “autèntic despropòsit, perquè són explotacions a 1400 metres de profunditat, tècnicament molt complicades i que comporten molts riscos”, i que davant d’una situació que potencialment té tanta gravetat, no hi ha més remei que “constituir-nos en un lobby de pressió per fer valdre els interessos i l’opinió d’Eivissa i Formentera”.
30 entitats del sector públic, privat, i la societat civil
De moment, a aquesta iniciativa ja s’hi ha adherit l’Ajuntament de Santa Eulària i està previst que a les properes setmanes s’hi afegeixin la resta d’ajuntaments d’Eivissa així com els dos Consells insulars pitiusos. S’hi han afegit també la Pimeef d’Eivissa i Formentera, Palladium Hotel Group, les estacions nàutiques de Sant Antoni i Santa Eulària, les confraries de pescadors de Sant Antoni i d’Eivissa, l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica, BioConsult-svi, Som Energia Eivissa la delegació balear del Col·legi de Geògrafs, i TUI Espanya està en procés d’afegir-se.
Pel que fa a la societat civil, s’hi adhereixen, de moment, a la iniciativa Amics de la Terra, Associació de Permacultura d’Eivissa, Aspanadif, Cáritas, Casita Verde, CCOO, Fundació Deixalles, Eivissa Antipetrolífera, Ibiza Preservation Found, European Countries Biologist Association, GEN-GOB, Grup d’acció local Leader, Ibiza Limpia, Obra Cultural Balear de Formentera, RIP Posidònia i està en tràmits d’afegir-se l’Institut d’Estudis Eivissencs.
“Depenem tots dels turisme, i això és incompatible amb aquestes prospeccions petrolíferes. Fer això a només 35 milles d’Eivissa és una enorme barbaritat i farem tota la força necessària per evitar-ho”, ha assegurat Joan Costa, president de Pimeef Formentera. Per a Joan Tur, de la Pimeef Eivissa, aquest projecte és un cop al motor econòmic de les Pitiüses i de l’Estat: “El turisme de la costa mediterrània és la principal font d’ingressos que té Espanya. La possibilitat de que hagin accidents és molt alta. El senyor Canyete [ministre de Medi Ambient] ha de tenir prou valentia com per parar això”.
Un criteri coincident amb el de Miquel Costa, representant de l’associació conservacionista RIP Posidònia: “Les prospeccions petrolieres i els sondejos són un risc enorme. Aquest projecte és inadmissible, és nefast. Posa en perill el turisme, el medi ambient, i ni a Eivissa ni a Formentera beneficiarà a ningú”.
Properes accions previstes
La consultora ambiental Sandra Pizzinato ha explicat que la primera acció que ha realizat l’Aliança és enviar unes cartes als ministres de Medi Ambient i d’Indústria, així com als grups parlamentaris al Congrés de Diputats i a l’empresa petroliera per sol·licitar una reunió i, sobretot, per demanar al Govern central que retiri el projecte i al ministeri de Medi Ambient que no concedeixi l’autorització ambiental als sondejos acústics que començaran aquesta tardor. Pizzinato ha recordat que, tot i que la companyia Cairn Energy té una llicència legal per a treballar, aquest no és l’únic requisit necessari: “Tant els sondejos acústics com la perforació de prova per determinar si existeixen hidrocarburs, necessiten autoritzacions ambientals”, i per aquest motiu sol·licitaran que el projecte sigui sotmès a una Avaluació d’Impacte Ambiental exhaustiva: “Considerem que tenim prou arguments, tant científics com econòmics, per a que el ministeri de Medi Ambient no autoritzi les prospeccions”.
Pizzinato ha assegurat que es convidarà als diputats Enrique Fajarnés (PP) i Sofía Hernanz (PSOE) i al senador José Sala (PP) a que s’afegeixin a aquestes campanya i col·laborin en fer pressió en la mateixa direcció. Amb aquesta voluntat de sumar esforços, l’Aliança també es coordinarà amb associacions del golf de Lleó, València, Catalunya i Canàries que estan patint la mateixa problemàtica.
Des de l’Aliança es demana també la col·laboració de la societat civil i les institucions públiques per aportar tant recursos econòmics com coneixements o feina, per aconseguir l’objectiu comú d’aturar les prospeccions.
La petrolera Cairn Energy está convencida de que en el Mediterráneo puede haber nuevos yacimientos
Opinió: A Eivissa li queden dos anys, a no ser que ens unim per evitar-ho; per David Ventura