@Noudiari/ L’Associació de Vesins des Caló de Formentera han presentat els seus arguments a Demarcació de Costes per al·legar contra el projecte d’utilitzar el mollet des Caló com a lloc de desembarcament per excursions turístiques. L’entitat la seva oposició amb arguments jurídics, de seguretat en la navegació i perquè consideren que cal “resguardar els varadors i l’ambient tranquil que durant dècades ha distingit a aquest poble de Formentera”.
A més, l’associació apunta que si finalment es concedeix el dret a embarcar i desembarcar excursions es crearia un precedent que generaria que altres empreses sol·licitassin aquesta activitat, canviant radicalment la idiosincràsia de lloc.
Un lloc que només pot oferir refugi a embarcacions petites
Els vesins argumenten que el mollet està molt exposat als vents de tramuntana i als cops de mar de nord i nordest, i que només pot oferir refugi a petites embarcacions amb dimensions molt inferiors al vaixell que ha sol·licitat desembarcar-hi excursions, el Cala d’Or, que té 16 metres d’eslora.
A més, les seques colindants, el reduit mirall d’aigües de l’enclavament i la profunditat que fluctua en funció de l’arribada d’arena i posidònia, fan que el mollet exigeixi d’una pràctica marinera extraordinària per atracar, usar i partir del mollet amb embarcacions de certes dimensions. Segons l’informe, aquest reduït espai per fer les maniobres suposaria un risc innecessari pels propis usuaris de l’excursió i pels de les petites embarcacions i banyistes que sovintegen aquest refugi durant l’estiu.
D’altra banda, els vesins subratllen que el petit mollet d’Es Caló no disposa de cap instal·lació de recollida d’aigües residuals, ni dels mitjans de descontaminació per casos d’urgència.
Un atac patrimonial
L’associació de Vesins d’Es Caló destaca que aquestes dificultats de navegació podrien repercutir amb importants danys materials sobre els escars i les 26 casetes varador, declarades Bé d’Interés Cultural amb la categoria de lloc d’interès etnològic l’any 2002.
A més, l’informe recorda que amb el BIC es fixà un marge de protecció de 25 metres que inclou el propi mollet. D’altra banda, el document remès a la Demarcació de Costes incideix en que segons la llei de Patrimoni la categoria de lloc d’interès etnològic comprèn també la preservació de valors immaterials com és l’ús d’aquest enclavament com assecador de peix i refugi de pesca, uns usos que no serien compatibles amb el desembarcament en pocs minuts de més d’un centenar de visitants en embarcacions d’eslora considerable.
Pel que fa a l’ús turístic d’es Caló, els vesins indiquen que aquesta localitat no disposa d’infraestructures com parada de taxis, banys públics, servei de recollida d’escombraries suficient o contenidors de residus per assimilar l’arribada sobtada de més d’un centenar de visitants.
L’entitat vesinal apunta que el mollet és un punt neuràlgic, semblant al que seria una plaça del poble, on els vesins i turistes s’hi troben i fan activitats tradicionals o d’oci que no són de cap manera compatibles amb la irrupció d’aquestes excursions que “romprien l’armonia de la zona i suposarien un greu impacte visual i acústic”.
Finalment, l’associació de vesins acusa a la Demarcació de Costes de Balears de fer prevaldre els seus interessos econòmics per davant de l’interès general d’Es Caló. A més, recorda que ara fa dos anys portà a terme una sol·licitud perquè es posés remei a la degradació d’un dels laterals del mollet, produït per l’embat de les onades: “aquesta demanda quedà sense cap resposta per part de la Demarcació de Costes”.
poderoso caballero don dinero…no hace falta decir nada mas