Redacció/EFE. L’evolució del mercat de treball del mes de febrer a les Illes Balears manté la continuïtat dels mesos precedents amb una creació d’ocupació molt alta, «situant-se en registres històrics per quart mes consecutiu», destaca el Govern. Així, el mes passat es van registrar 442.814 persones afiliades a tota la Comunitat, el que suposa un increment interanual del 7,1% i 29.679 persones afiliades més que fa un any. De tota manera, la inflació a Espanya continua augmentant. Tal com va recollir Noudiari aquest dilluns, la inflació es va tornar a disparar al febrer fins a màxims històrics i es va situar en el 7,4% respecte al mateix mes de l’any anterior, 1,3 punts per sobre de la taxa registrada al gener (6,1%). És un rècord des del juliol del 1989.
Al marge de l’augment dels preus, el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha presentat avui les dades d’afiliació i atur corresponents al mes de febrer, i ha assenyalat que les Illes Balears són, juntament amb les Canàries, les comunitats on més intensa és la creació d’ocupació, molt per sobre de la mitjana estatal, que situà el creixement d’afiliació en el 4,5%.
Dades d’Eivissa i Formentera
Pel que fa a les dades de les Illes Pitiüses, el Govern ha exposat que el total d’aturats actuals a Eivissa ascendeix a 5.999 persones, el que suposa 550 aturats menys respecte al mes de gener i 5.302 menys si es compara amb la dada de fa un any. En termes percentuals, l’atur ha baixat un 46,9% en un any a la major de les Pitiüses.
A Formentera la tònica també és positiva en aquest sentit: registra 220 aturats, 45 menys que al gener i 272 menys que l’any passat en aquests moments. Això es tradueix en una variació interanual de -55,3% de l’atur a l’illa.
Les xifres de desocupació van també a la baixa a escala balear i a escala estatal.
Com malauradament acostuma a ser habitual, l’atur és més elevat en el cas de les dones, tal com es pot comprovar als següents quadres de dades. En aquesta línia, mentre que a Eivissa l’ocupació augmenta un 51% en els homes respecte de l’any passat, en el cas de les dones aquest percentatge és del 43,1%. A Formentera, l’atur ha baixat respecte a 2021 un 57% en els homes i un 53,8% en el cas de les dones.
D’altra banda, en el document fet públic aquest dimecres pel Govern autonòmic, també s’inclouen les dades -per illes- del total de demandats d’ocupació. La xifra és de 19.643 persones i 1.505 a Eivissa i Formentera respectivament.
Això suposa, a la Pitiüsa major, un descens en el nombre de demandants de 1.427 persones respecte al gener (menys de 10.257 demandants si es compara amb la dada del 2021). A Formentera hi ha 617 demandants menys que l’any anterior i 67 menys que al gener.
D’altra banda, respecte al mes de gener les Illes Balears en el seu conjunt també han experimentat un creixement en afiliació de 8.822 persones, el que suposa un 2,0% d’increment i apunta ja a «un inici de reactivació del mercat turístic per a aquesta temporada», segons l’Executiu balear. De fet, la crida a treballadors fixos discontinus s’ha multiplicat per sis en relació amb l’any passat: entre gener i febrer ja s’ha fet la crida a 12.103 persones treballadores, gairebé 10.000 més que l’any passat. En termes intermensuals, l’increment és especialment intens en hostaleria (4.522) i construcció (2.087), segons les dades oficials presentades aquest dimecres.
Gairebé 300 treballadors menys en ERTO
Finalment, el nombre de persones treballadores en ERTO a totes les Illes Baleares continua descendint. En el darrer dia de febrer es van registrar 5.566 persones en ERTO, el que suposa un descens de 273 persones respecte al mes anterior, assenyala el Govern.
Reaccions dels sindicats majoritaris
Els sindicats UGT i CCOO a les Balears han coincidit a qualificar de «positives» les dades d’afiliació i atur a les Balears durant el febrer i han exigit que els fixos discontinus comencin la seva activitat el pròxim 1 d’abril, amb l’arrencada de la temporada turística a les Illes. La secretària d’Acció Sindical d’UGT Balears, Ana Landero, ha atribuït l’augment de la contractació indefinida a la Comunitat, amb 10.300 contractes més d’aquest tipus, a l’aplicació de la Reforma Laboral, fet que «ha suposat una millora de la qualitat de l’ocupació a la Comunitat», segons ha explicat aquest sindicat en una nota.
Landero ha assenyalat que actualment s’han registrat un 66% de contractes temporals davant d’un 33% d’indefinits, quan «l’habitual fins ara ha estat 80% de temporals i 20% d’indefinits». La dirigent sindical d’UGT també ha afirmat que el mercat laboral s’ha recuperat «totalment» de la crisi de la covid, tot i que «créixer no és que hagi crescut gaire».
Des de CCOO Balears han assenyalat que els empresaris de les Illes han rebut «moltes ajudes» i que «ara és el moment de col·laborar amb les persones treballadores obrint els seus establiments abans de Setmana Santa».
A més, CCOO a les Balears ha rebutjat el manteniment d’una economia «basada en càrregues de treball abusives, mitges jornades i salaris escassos».