@Vicent Torres / L’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) ha presentat aquest dijous les mencions especials Sant Jordi 2018 que s’entregaran el dissabte vinent a una gala que tendrà lloc a l’Auditori Cas Serres (20 hores). Un acte que tendrà present al desaparegut poeta eivissenc Manel Marí i que reconeixerà enguany la tasca en defensa de la cultura pròpia de les Pitiüses del programa educatiu Can Toni d’en Jaume Negre del GEN (menció jove), l’Editorial Can Sifre (menció producció cultural) i el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera. La vint-i-novena edició de les mencions Sant Jordi del IEE comptarà, a més, amb el rap del Sr. À i les adaptacions clàssiques de la música eivissenca del Duo Bis@Bis.
Menció Jove
L’agraciat ha estat el programa educatiu que el grup ecologista GEN-Gob té a la finca de Can Toni d’en Jaume Negre a Sant Llorenç. Una iniciativa que fa «una gran feina» amb els jóvens eivissencs «per transmetre l’estima per l’illa i el paisatge». «És un bon exemple de gestió perquè és l’única finca en custòdia, un règim que es fa servir a altres llocs d’Europa i que és un bon instrument per evitar l’abandonament del camp», han explicat els representants del IEE en roda de premsa. Una finca on els al·lots de les Pitiüses poden «palpar de primera mà» el món agrícola.
Producció Cultural
L’Editorial Can Sifre rebrà aquesta menció l’any 2018. L’IEE ha destacat els més de 100 títols editats per aquesta iniciativa empresarial, que va començar a publicar llibres en català l’any 1983, «una època en la qual no era fàcil»: «Existia demanda de llibres en català, però Toni Sifre la va ampliar. Ha editat llibres molt variats i aquesta iniciativa és mereixedora del premi».
Menció d’Honor
Després de molts anys de candidatura, el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, fundat l’any 2009, tindrà aquest reconeixement després d’aconseguir el seu primer gran èxit com l’exhumació de la fosa de Sant Francesc. Una entitat que també ha fet una «important tasca de difusió» com l’exposició Feim Memòria o La transició a les illes Pitiüses, entre d’altres. «El més important, des del punt de vista material i immaterial, és el mapa de foses, que ja ha donat els seus primers fruits a Formentera. Enguany es farà la mateixa tasca al Cementeri Vell d’Eivissa. Tot això ho ha aconseguit una associació amb unes quantes desenes de socis i pocs recursos econòmics», han destacat els representants de l’Institut d’Estudis Eivissencs.