Les organitzacions feministes d’Eivissa han viscut avui, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones, tota una jornada d’accions reivindicatives contra la desigualtat de gènere i les violències masclistes. Així, al voltant de 150 persones s’han concentrat aquesta tarda al passeig de Vara de Rey per a escoltar un manifest de diferents entitats per aquest 25N.
Totes les persones allí presents, col·locades al final de Vara de Rey (davant del barri de la Marina) al voltant d’una carpa municipal, han estat en absolut silenci, menys en el moment dels aplaudiments després de la lectura del manifest, en català i en castellà.
Mentrestant, l’estàtua de Vara de Rey ha aparegut il·luminada de color morat. Als laterals dels concentrats i concentrades hi havia col·locats cartells amb noms de víctimes de la violència de gènere, i darrere de les oradores, un mural feminista. Hi havia presents autoritats polítiques de l’illa, famílies, persones de totes les edats i fins i tot mascotes. Però la majoria dels assistents eren dones.
L’escrit conjunt ha set llegit per diverses portaveus de les entitats feministes de l’illa, i ha començat recordant que les persones més vulnerables són les que més han patit les conseqüències de la pandèmia: “Aquesta crisi ha augmentat les desigualtats i també ha fet més visible les discriminacions i violències que pateixen les dones en tots els àmbits”.
En aquest sentit, han assenyalat que les cures, que han estat molt valorades durant els mesos de confinament, han set assumides sobretot per part de les dones, de la mateixa manera que la “feina a la sanitat i al comerç”, fonamentals durant la covid.
Empobriment
A banda d’això, les entitats també han volgut denunciar la situació d’empobriment que pateixen moltes persones a Eivissa: “S’han allargat les cues de persones per obtenir aliments que no poden comprar. L’empobriment a la nostra societat és desigualtat i violència, i és que a la nostra illa es generen molts recursos, principalment amb el turisme o amb els negocis del luxe, que no repercuteixen en la qualitat de vida de la ciutadania d’Eivissa”.
A més a més, s’han recordat les dades fetes públiques aquesta setmana per l’Oficina de la Dona del Consell d’Eivissa: “Aquesta institució ha atès només en el 2021: 459 dones víctimes de violència de gènere, de les quals 64 han estat al centre d’acollida, i 46 menors, fills i filles d’aquestes víctimes”. “Aquestes dades esgarrifoses ens mostren un dèficit de valors democràtics i de respecte als drets humans en la nostra realitat social i quotidiana”, han lamentat, afegint, també, que a l’hospital Can Misses, s’atenen cada any unes cent dones víctimes una agressió sexual.
Tampoc podia faltar la demanda d’una justícia més compromesa amb la igualtat de gènere o la denúncia a formes especialment violentes d’opressió contra les dones, com ara la prostitució o la indústria pornogràfica. De la mateixa manera, s’ha volgut assenyalar la violència que també pateixen les dones ‘trans’.
Finalment, el manifest ha acabat amb un missatge contundent cap als partits d’extrema dreta que han ressorgit durant els darrers anys arreu d’Europa: “Estem assistint en els últims anys a un revifament de partits feixistes que neguen l’existència de la violència cap a les dones i suposen un augment de les represàlies i les amenaces a totes aquelles persones que no segueixen el seu ideari violent, masclista, racista i contrari als drets humans”.
En aquest sentit, han insistit a dir que aquest espai polític no només és un perill cap a les dones: “Són partits que volen mantenir els privilegis d’una elit a costa dels drets i dignitat de la majoria de les persones. Considerem que en una democràcia consolidada no s’hauria de permetre la divulgació d’ideologies que atempten de manera flagrant contra els drets humans”.
Els aplaudiments de les persones allí presents han arribat després del lema final del manifest: “No més violències masclistes, ni a Eivissa ni al món”.
Les activitats feministes per aquest 25N han començat al voltant de les 18.00 hores al mateix punt, a Vara de Rey. Tal com s’havia anunciat per part de l’organització Emprendada Feminista, a les 18.00 s’ha pintat un mural contra les violències masclistes, amb l’artista Inés Clapes com l’encarregada de dinamitzar aquesta acció. A més a més, amb l’objectiu de visibilitzar aquesta xacra, a unes cartolines s’han escrit, amb ajuda de diverses persones, tots els noms de les víctimes mortals per violència masclista des de començament del 2021. La jornada ha acabat, finalment, amb la lectura del manifest explicat.
En les activitats, han participat desenes de dones per a organitzar-ho tot, totes elles aglutinades sota el nom ‘Associació feminista d’Eivissa’, que agrupa a totes les dones de l’illa que s’han implicat amb aquesta jornada.