@D.V./ Sant Jordi és sinònim de llibres i, per tant, el paper dels llibretes és clau. Davant l’allau de novetats, títols i d’editorials, el llibreter -a qui se li pressuposa un amor pel llibre i la lectura- és la persona més indicada per orientar, aconsellar i trobar el títol més idoni per a cadascú. Per aquest motiu, hem decidit atracar-nos a diversos llibretes eivissencs per a que es facin les seves recomanacions d’enguany.
Romàntics i pragmàtics
Si haguéssim d’il·lustrar d’alguna manera la figura del llibreter romàntic, lletraferit, boig per la literatura i seguidor d’aquella màxima de Vila-Matas que assegurava que “per la literatura val la pena jugar-se la vida”, el candidat perfecte és Pedro González de la llibreria Hipérbole. Quan se li demana que recomani alguns llibres per aquest Sant Jordi, González no pot evitar exaltar-se: li tremola el pols i començar a mostrar títols i més títols, tots ells carregats de literatura d’altíssim nivell.
“El meu favorit és ‘Dura la lluvia de cae’ (Duomo Ediciones) de Don Carpenter, un dels llibres més espectaculars que he llegit. Té uns personatges que t’atrapen, i parla d’una història criminal amb una redempció final que desde ‘Crim i càstig’ no havia vist res igual. El llibre de l’any”. Però l’ànima d’Hipérbole no es conforma amb un sol títol i també
recomana ‘El arte de la defensa’ (Ed. Salamandra) de Chad Harbach “un dels nous enfants terribles de la narrativa nord-americana”, ‘Intemperie’ (Ed. Seix Barral) de Jesús Carrasco “una novel·la dura i molt ben escrita”, ‘La buena novela’ (Ed. Impedimenta) de Laurence Cossé “una preciositat, la favorita de tots els llibreters”, o ‘Algún día este dolor te será útil’ (Libros del Asteroide) de Peter Cameron “una novel·la preciosa per a adolescents, el nou Salinger”.
Però González no vol acabar les recomanacions sense citar ‘Las lágrimas de San Lorenzo’ (Ed. Alfaguara) de Julio Llamazares: “Una novel·la ambientada a Eivissa i que té tots els elements per enamorar al lector”.
Molt més pragmàtica es mostra Pepita Suñer, de la Llibrería Vara de Rey, que opta per recomanar llibres que no necessiten gaire recomanació perque ja es venen sols: “Els meus favorits són ‘Brújulas que buscan sonrisas perdidas’ (Ed. Grijalbo) d’Albert Espinosa, ‘Misión olvido’ (Temas de Hoy) de María Dueñas, i ‘El invierno del mundo’ (Plaza & Janés) de Ken Follet”. Suñer defèn el paper dels best-sellers i, especialment, d’aquests tres títols: “No només són llibres fets per vendre i guanyar sous. També estan ben escrits i funcionen molt bé. A la gent li agrada”.
En defensa del producte local
Donada l’actual situació econòmica, en el que la gent s’ho pensa dos vegades abans de tocar-se la butxaca i comprar un llibre, i amb l’IVA cultural pels núvols, els llibreters que compaginen la seva feina amb l’edició, opten lògicament per promocionar els títols de casa. Així, en Joan Antoni Bonet de l’Institut d’Estudis Eivissencs té clar quin serà el títol estrella de la parada que l’IEE instal·larà aquest dimarts al passeig Vara de Rey d’Eivissa: “Sens dubte, la gran aposta d’enguany és la reedició de l’Obra Poética Completa de Marià Villangómez. És un volum imprescindible, que arriba en ple any Villangómez, i que acaba de sortir de la impremta”.
Vicent Marí, de la llibreria-editorial Mediterrània, també aposta fermament per les seves novetats editorials: “La nostra gran aposta és ’17 de gener de 1913: La darrera travessia del vapor Mallorca’ d’en David Ribas, que commemora el centenari del rescat d’aquest vaixell”. L’editorial Mediterrània-Eivissa també publica enguany quatre llibres de poesia: ‘Forca amunt forca avall’ de Josep Planells, ‘Correspondència’ de Toni Roca i Bartomeu Ribes, ‘Última batalla’ de Carme Balanzat i ‘Breviari per a temps de magranes’ de Marià Torres, el que consolida a aquesta editorial com una de les més actives i amb un catàleg poètic en català més ampli.
I com que tothom recomana els seus llibres, jo no m’estaré de fer el mateix. La redactora de Nou Diari Rebecca Beltrán ha publicat, conjuntament amb la il·lustradora Mercè López, el llibre ‘Tu corazón en un cofre’ (Ed. Lumen), una petita joia tendre i cruel, plena de poesia i humor. És la darrera recomanació d’aquest article.