Les reserves hídriques de les Illes Balears s’han situat al 55% en aquest darrer mes de desembre, xifra que representa tres punts més que el mes anterior, però amb una situació pitjor que el novembre de 2021, quan les reserves estaven al 67%. Per illes, a Mallorca (de 51% a 55%) i a Menorca (de 55% a 57%) s’incrementen les reserves, mentre que Eivissa es mantenen (52%) i baixen a Formentera (de 66% a 60%), segons les dades que ha donat el Govern balear aquest dimarts.
Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), Eivissa continua en prealerta. De fet, totes es troben en aquest escenari, excepte Formentera, illa que continua en escenari de normalitat. Cal recordar que una situació de prealerta implica que els recursos comencen a minvar i que és necessari prendre algunes mesures de gestió. El context d’alerta es proclamaria quan els recursos comencessin a ser escassos; llavors seria necessari prendre més mesures de gestió, així com aplicar certes restriccions en el consum d’aigua.
Respecte a la informació de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), les dades indiquen que el desembre ha estat un mes sec a les Illes Balears, amb un 34% menys de precipitacions pel que fa a la mitjana històrica.
Per illes, desembre ha estat sec a Eivissa (41,4 l/m² el mes passat respecte els 55,8 l/m² de mitjana) i també a Mallorca (42,4 l/m² respecte dels 69,42,1 l/m² de mitjana històrica) i a Menorca (40,2 l/m² envers la mitjana de 59 l/m²). A Formentera, en canvi, ha estat un mes molt humit, amb 95 l/m² respecte dels 35,2 l/m² de la mitjana històrica, segons la informació proporcionada per l’Executiu autonòmic mitjançant una nota de premsa.
D’altra banda, el percentatge de precipitació interanual a les Illes Balears és un 12% inferior a la mitjana històrica i se situa al 88%. A Mallorca se situa en el 81% (un 19% menys que la mitjana). En canvi, a les Pitiüses i a Menorca ha plogut un 12% i un 18% més respecte de la mitjana.