NouDiari / Sa Nostra Sala, al carrer Aragó d’Eivissa, acull des d’aquest proper dilluns 19 d’octubre i fins al 30 de novembre la mostra Institut d’Estudis Eivissencs, 50 anys en català, una exposició que es divideix en diversos apartats, en els que s’explica què és i que fa l’Institut d’Estudis Eivissencs.
El primer apartat mostra què és l’IEE i els seus objectius com a entitat dinamitzadora de la cultura i la llengua pròpies, i els següents apartats mostren la seua història, els personatges més significatius de l’entitat, les activitats que du a terme -centrades en les tres vessants de llengua, terra i cultura- i quin futur es vol per a l’Institut d’Estudis Eivissencs.
A la presentació, el director insular de Cultura i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa Miquel Costa, juntament amb Marià Mayans, president de l’IEE, i amb Felip Cirer, director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera i membre de l’institut, ha assenyalat la importància del treball que ha desenvolupat aquesta entitat durant els darrers cinquanta anys “un treball que es segueix fent per posar en valor i donar a conèixer la nostra llengua, la nostra cultura i les nostres tradicions”.
Marià Mayans ha explicat que l’Institut d’Estudis Eivissencs va ser creat en 1949 per l’Ajuntament d’Eivissa.
Va estar actiu uns deu anys, fins que devers 1960 la seua activitat va decaure fins a ser una entitat gairebé oblidada. Però en 1970 un grup de joves (Josep Marí, Isidor Marí, Marià Serra, Cristòfol Guerau d’Arellano, Pere Planells, Toni Roca…) amb el suport d’alguns dels primitius fundadors (sobretot Marià Villangómez) ressuscitaren l’Institut del que Marià Villangòmez anomenava «un son espès» i li donaren “un aire nou», orientat a la llengua catalana.
Aquest nou IEE va néixer, també en paraules de Villangómez «amb una empenta que no havia conegut en els anys de la seua formació”.
Ara es compleixen 50 anys d’aquest nou Institut i la Comissió Executiva actual ha organitzat aquesta exposició per homenatjar els que tanta feina feren fa ara mig segle.
Durant el mes i mig que estigui oberta l’exposició Institut d’Estudis Eivissencs, 50 anys en català es faran actes paral·lels a la sala, com ara
l’Assemblea General de socis, la presentació del llibre
«No tenguis por», que és el text de l’obra de teatre que es va representar l’any passat, la presentació del catàleg de l’exposició o la inauguració del XLVI Curs Eivissenc de Cultura, que enguany té per títol «Epidèmies i pandèmies: reflexions des de les Pitiüses el 2020». També es preveu, dins els actes de commemoració dels 50 anys de la represa de l’IEE, un concert homenatge als fundadors del nou Institut d’Estudis Eivissencs, al Convent, a càrrec de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.