@Noudiari · Ara Balears / Enmig del conflicte educatiu, de la vaga indefinida intermitent i de la polèmica per l’aplicació del decret del Tractament Integrat de Llengües, els pressuposts de l’any vinent han fet saltar el principal sindicat del sector, l’STEI-i, que aquest dimecres ha criticat la «brutal» retallada de 29.658.235 euros a la Conselleria d’Educació entre els pressuposts d’enguany i els de l’any vinent.
«Amb el pressupost del 2014, el Govern situa la inversió en educació per sota de la del 2012, que, recordam, ja va ser un any de retallades», assegura el sindicat, que repassa les xifres i explica que l’Executiu Bauzá «ha passat d’un pressupost per a Educació de 767.400.521 euros el 2012 a pressupostar-ne 743.572.807 (23.827.714 manco) el 2013 i 761.570.000 euros (5.830.521 manco) el 2014».
«Aquest Govern consolida Balears a la coa en inversió per alumnat a l’Estat», hi insisteix el dur comunicat, i afegeix que el fracàs escolar no té tant a veure amb la legislació «com amb la retallada sistemàtica i contínua de recursos humans, materials i econòmics en l’ensenyament públic». Recorda que el pressupost en Educació, estant per sota del 3% del PIB, és «un dels més baixos d’Europa», tot i que «es parla d’autopistes de l’educació i d’ensenyament trilingüe».
Turisme creix
El sindicat critica que, en canvi, el pressupost de Turisme i Esport hagi crescut un 17% respecte del 2012 i hagi arribat als 74,3 milions d’euros. «El contrast encara és més cridaner si tenim en compte que el sector turístic no està en plena crisi, sinó que més aviat les Balears hem tingut una campanya turística excel·lent», remata l’STEI-i en un comunicat. També considera «vergonyós» que, malgrat la retallada, la Conselleria d’Hisenda «bravegi» d’un superàvit de 76 milions. Retallar en educació per tenir superàvit, diuen, «és indigne d’un govern que es cregui avançat».
«La consellera Camps no ha sabut defensar l’ensenyament en el si del Consell de Govern», envesteix l’STEI-i, que li reclama que canviï la manera de treballar i que, «si ella no és experta en educació, que almenys ho siguin els seus assessors més directes». Així mateix, assegura que aquesta política del Govern popular delata la manca de doblers per fer possible un acord parcial del conflicte en referència als aspectes laborals. El sindicat també considera «lamentable» que es prorrogui el decret llei de 2012 que retallava i reorganitzava el personal docent.