Marià Marí (Eivissa, 1957), treballador del GEN-GOB (Grup d’Estudis de la Natura / Grup Balear d’Ornitologia) i militant històric del moviment ecologista a Eivissa, s’ha jubilat l’1 de gener d’enguany, després de més de 30 anys de compromís amb l’entitat (dels quals hi ha fet feina 22, sent militant la resta d’anys) i amb la defensa del medi ambient.
Marí fou president del grup des de principis de 1992 fins a l’any 2000, i des de llavors ha exercit com a coordinador d’activitats i dels programes de voluntariat, i responsable de les tasques administratives, a més de les que consistien a coordinar les línies de treball del grup: el Servei d’Educació Ambiental (SEA) i l’Àrea Marina del GEN, en la qual hi ha estat especialment centrat durant els darrers anys. També des del 2000 fins ara ha estat secretari, responsabilitat que també acaba d’abandonar. A partir d’ara, sirà Agnès Vidal qui s’encarregarà de part d’aquesta feina, coordinant l’àrea d’educació ambiental.
Marià Marí ha estat fins ara l’únic treballador del GEN, organitzant activitats de tota mena de conscienciació i divulgació. De tota manera, continuarà militant a l’organització, entrant a formar part de la seua directiva.
Mitja vida dedicada a l’ecologisme
Marià Marí va ingressar al GEN l’any 1989, encara que abans ja havia participat en reivindicacions de defensa de ses Salines, que tingueren lloc des de l’any 1977. A més, va ser portaveu entre 1990 i 1992, just abans de ser elegit president. L’any 2000 abandonà el seu càrrec de president i la junta directiva del GEN per passar a ser el primer membre alliberat de l’organització, quan va començar a treballar activament en totes les activitats de l’organització.
Un treballador del sector hoteler
Als inicis de la seua militància, Marí la compaginava amb la seua feina al sector hoteler, cosa que, segons explica a Noudiari, li va portar certs problemes: «Vaig tenir problemes amb la direcció d’alguns hotels en què he fet feina i alguna vegada em varen fer anar al despatx, intenten pressionar-te una mica i que deixis de fer certes declaracions, però mai em va preocupar seriosament». «Vaig treballar a diferents hotels d’Eivissa i de fora, i és una feina molt esclava, en canvi, el GEN m’ha permès fer coses que m’han agradat molt», afegeix durant la seua conversa amb aquest mitjà digital.
De tota manera, Marí diu que li hauria agradat aconseguir més coses: «Només estic penedit de no haver aconseguit més èxits en coses concretes, perquè de vegades es donen passes enrere, com en la legislatura en què Biel Company fou conseller balear de Medi Ambient, o el cas de s’Illa Plana, que finalment va ser urbanitzada; en altres casos hem aconseguit aturar urbanitzacions d’altres espais com el Prat de Vila, a ses Feixes, a més d’èxits molts concrets com la demolició de la mansió que Michael Cretu tenia a Corona».
Uns «xitxarel·los» que s’han fet grossos i continuen sent ecologistes
També recorda que quan el GEN es va posar en marxa, els seus membres eren molt joves, cosa que s’utilitzava per intentar desacreditar tot el que defensaven: «Denunciàvem coses públicament i se’ns tractava com a nens petits, record perfectament que Marí Calbet, expresident del Consell Insular, deia literalment que érem uns ‘xitxarel·los’, i resulta que aquests ens hem fet grans i ens hem adonat que els ‘xitxarel·los’ que ara entren a les institucions encara no han après certes lliçons». «Crema molt veure que vas fent educació i sensibilització ambiental, i de sobte hi ha un relleu general de polítics i sembla que has de començar tot això de zero, com si haguessis perdut el temps; tens reunions on et trobes amb gent que encara està molt endarrerida. Fa unes quantes legislatures, record que a una reunió en la qual es va parlar de posar en marxa línies de mobilitat sostenible a l’illa, certes persones varen dir que no es podia prohibir anar a la gent amb cotxe».
De fet, Marí comenta que un repte constant del GEN ha estat aconseguir un relleu generacional, cosa que s’està aconseguint ara amb l’entrada de persones joves: «Hi ha un reviscolament amb sang nova i en àrees que fins ara havien estat una mica oblidades, com la de l’equip natura, amb tasques d’ornitologia, per exemple, i que ens il·lusionen i ens fan esperar un reactivament d’activitat del GEN que, de fet, ja s’està produint».
Més d’11.000 persones a favor de Cala d’Hort
Marià Marí recorda amb orgull la gran manifestació que es va produir a Eivissa el 22 de gener de l’any 1999 en defensa de l’espai de Cala d’Hort i tot el seu perímetre, on hi havia programat un Camp de golf. S’hi varen congregar més d’11.000 persones: «Fanny Tur i jo vàrem fer una feina molt sòlida per concentrar una gran quantitat de gent, aquella mobilització va suposar un canvi de tarannà i del discurs dels polítics que estaven al Govern, que varen començar a tenir por de perdre el poder, cosa que finalment es va produir». Marià Marí explica que allò va representar la no urbanització d’un espai que fou declarat Parc Natural. Al cap de quatre anys es va tornar a retirar la protecció de la part terrestre de Cala d’Hort, però no de la part marítima, i finalment no es va fer cap camp de golf.
Després de la manifestació, Marí Calbet va rebre a Marià Marí i Fanny Tur al seu despatx, atès l’èxit de la convocatòria.
«Un far vigilant»
De fet, l’entrevistat entén que la importància del GEN rau en el fet que és una mena de «far vigilant» que fa que els polítics s’ho pensin dues vegades abans de fer segons quines coses en matèria urbanística: «Des del moment en què hi ha una entitat que critica públicament certes actuacions, només per això, els ajuntaments ja són més prudents a l’hora de donar llicències o cometre irregularitats, i hi ha coses que ni tan sols s’intenten».
En aquest sentit, destaca el valor d’estar present (el GEN) a la Comissió Insular d’Ordenació Territorial, Urbanisme i Patrimoni Històric-Artístic (Ciotupa): «Podem fer sentir la nostra veu, encara que no sempre tinguem prou força per tombar certs processos en marxa».
El «rentat d’imatge» de Six Senses Ibiza
El premi Formigó 2021, que cada any es concedeix als responsables de destrosses mediambientals, ha estat concedit al «greenwashing» del que el GEN acusa el polèmic hotel Six Senses Ibiza: «El premi no se li dona directament a l’hotel, sinó que es deu a la línia de treball de l’empresa que ha fet aquest hotel». «L’hotel ja estava construït, el que han fet ha estat una macroreforma amb el vistiplau del Consell d’Eivissa i de l’Ajuntament de Sant Joan, i els responsables del Six Senses no han tengut cap problema a l’hora d’intentar comprar l’opinió popular, a través d’aportacions econòmiques a clubs de futbol i línies de subvencions per generar un efecte positiu i una rentada d’imatge per intentar fer veure que són sostenibles i ecològics», afegeix Marí, que insisteix a dir que si es comparen dues fotografies de l’abans i el després de la reforma, «es veu que alguna cosa falla» en relació amb el discurs aparentment compromès amb el medi ambient que fa l’hotel. «És un paisatge que ja estava urbanitzat, però el Six Senses ha acabat d’esgarrar-lo», conclou.
Un projecte molt important que té ara en marxa el GEN-GOB és conjunt amb l’ONG estatal Sociedad para el Desarrollo de las Comunidades Costeras (Soldecocos): «Tenim un conveni de col·laboració entre les dues entitats. Estam treballant amb ells dins l’àrea marina del GEN des del 2014 i estam fent feina coordinada amb tots els agents socials i de forma molt estreta amb els pescadors artesanals d’Eivissa i de Formentera».
L’objectiu és intentar incloure dins el procés de presa de decisions polítiques als agents socials implicats (pescadors, agents de l’administració, àmbit científic i sector privat), per a fer un procés participatiu a una taula on tothom diu la seva, es fa un informe i s’envia a l’administració competent perquè faci la seua propia proposta d’acord amb haver-hi escoltat als agents implicats. Això s’ha consolidat fa pocs dies amb la firma d’un protocol de col·laboració entre la Direcció General de Medi Ambient del Govern balear, GEN-GOB i Soldecocos.
Gracias por vuestros esfuerzos. Ibiza os debe todo.
Ets molt gran Marià aprofita la teva jubilació! Ho tens ben guanyat!