L’Oficina de la Dona del Consell Insular d’Eivissa ha atès en 2021 un total de 556 persones (510 dones i 46 fills) dintre del programa d’atenció i tractament a víctimes de violència de gènere. Per tant, l’increment és d’un 17,3% respecte l’any 2020, quan el nombre total fou de 474 persones usuàries. Les dades han estat explicades aquest matí al Consell. La directora del servei, Tonyi Ferrer, ha contextualitzat aquest augment en el fet què «l’any 2020 vàrem estar tres mesos tancats a casa, el que provocà una davallada del nombre total de casos què, això si, foren de més gravetat que anys anteriors» amb motiu de l’aïllament de les víctimes de la violència masclista.
D’aquestes 510 dones, 64, a més, han format part del programa d’allotjament a les llars d’acollida. Per la seva banda, la consellera de Benestar Social i Recursos Humans, Carolina Escandell, ha explicat que en aquesta legislatura s’han ampliat els espais de què disposa aquest programa, «atès que quan aquest equip de govern va començar els espais eren molt justos per tota la demanda i necessitat que hi havia». «Gràcies a aquestes ampliacions hem pogut donar resposta a totes les necessitats, a més en un context COVID-19 a on els espais havien de ser més amples i no es permetia compartir habitacions», ha afegit Escandell. En aquest sentit, s’han acollit 64 dones i 30 fills i filles (l’any 2020 van ser 62 dones i 21 nens i nenes), que han necessitat una estada mitjana de 49 dies. D’aquest total, 35 dones i 13 fills han necessitat un allotjament d’urgència (s’inclouen aquí 3 casos per emergència social i 8 casos de dones embarassades o amb infants migrants que han arribat en pasteres a Eivissa o a Formentera), mentre que 29 dones i 17 fills han estat allotjats de manera regular.
Respecte de la tipologia de les dones víctimes de violència de gènere, a la roda de Premsa s’han assenyalat que un 43,16% són víctimes de maltractament físic i psíquic, un 31,47% de maltractament psíquic i un 12,95% de maltractament psíquic, físic i sexual, (aquesta dada ha augmentat molt respecte de 2020, passant d’un 4,8% a un 12,94%, «el que s’entén com que cada vegada més dones reconeixen el sexe no consentit a la parella com a violència sexual», explica la institució insular a una nota de premsa); un,78% són víctimes d’agressions sexuals i un 0,54% (tres casos en total) són víctimes de tràfic de dones.
D’altra banda, i pel que fa al perfil de la usuària que rep atenció de l’Oficina de la Dona per ser víctima de violència de gènere, un 34,53% de les dones tenen entre 31 i 40 anys; un 28,05% de les dones té entre 41 i 50 anys, 14,39% tenen entre 21 i 30 anys i un 12,41% té més de 50 anys.
«Crida l’atenció que 12 joves d’entre 14 i 20 anys hagin necessitat ser ateses per aquest servei», continua la nota. «El servei d’Igualtat del Consell d’Eivissa a través de l’Oficina de la Dona i del CEPCA porta temps treballant en programes educatius a través dels centres escolars, perquè les xifres ens mostren que el nombre de dones joves víctimes de violència de gènere va en augment», ha explicat la consellera Escandell. En aquest sentit la directora del CEPCA, Belén Alvite, ha detallat que en 2021 han participat en els programes de formació en Igualtat d’aquest servei un total de 2.212 alumnes de 108 classes.
Respecte del programa d’atenció psicològica per a fills i filles de dones víctimes de violència de gènere, l’Oficina de la Dona ha atès un total de 46 infants, que també son víctimes de la violència de gènere quan la veuen a casa seva.
Finalment, pel que fa al temps mitjà de situació de maltractament en les dones, en 159 casos aquest ha estat d’entre 1 i 3 anys, mentre que 111 casos han estat de menys d’un any. «S’han detectat casos, més de 140, en què el maltractament pot durar més de cinc o inclús més de 10 anys, i això vol dir que queda molta feina perquè les dones que pateixen la violència de gènere s’atreveixin a donar una passa endavant i denunciar«, ha destacat la directora de l’Oficina de la Dona.
Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Masclista
Totes aquestes xifres s’han explicat en el marc de la presentació de les activitats que el Consell d’Eivissa prepara per commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, que com cada any se celebra el proper 25 de novembre. Així, la institució avança que es realitzarà un curs d’audiovisual titulat «Corto y Cambio de Rol + El meu cos, la meva videocreació», que es realitzarà tots els dimecres a la tarda al Centre Polivalent de Cas Serres fins abril del 2022 i un curs dirigit a personal sociosanitari de l’illa d’Eivissa. A la Sala de Conferències del Recinte Firal, es projectarà la peça La prostitució, una realitat que ens envolta. Es podrà seguir en directe a través del Facebook del Consell d’Eivissa els dies 29 i 30 de novembre de 9 del matí a 15 hores. El 27 de novembre es presentarà el curt Bro, un corto sobre la maculinidad y violencia a l’Auditori de Cas Serres, i del 13 al 16 de desembre es farà un curs d’escriptura terapèutica per a dones víctimes de violència de gènere. A més a més, en el marc d’aquest dia, es farà un concurs de cartells entre l’alumnat de l’Escola d’Art d’Eivissa per a dissenyar el cartell que commemori els 25 anys d’Oficina de la Dona.