@Noudiari · Ara Balears / La direcció de MÉS també activarà un ‘pla B’ davant l’estancament de les negociacions amb els socialistes. La prioritat continua sent un Govern bipartit amb el PSIB amb suport extern de Podem, un pic descartat el tripartit. Però, amb les negociacions suspeses i amb un clima de tensió en alça, si la socialista Francina Armengol es planteja la possibilitat de governar en solitari, els ecosobiranistes intentaran abans un acord amb Podem per arribar al Govern. En qualsevol cas, MÉS no facilitarà un govern en minoria dels socialistes.
L’assemblea de MÉS, que es va fer dimarts passat, va deixar molt clares les prioritats de la formació a l’hora de formar govern. Les bases volien de manera unànime un tripartit, un escenari idíl·lic que Podem -i també el PSIB- ha convertit en irreal. La segona opció era el govern amb el PSIB, que va sumar un 45% de suports de la gent de MÉS, però que també genera una important contestació interna (té un 33% de rebuig). La darrera opció seria la que es plantejaria Armengol com a ‘pla B’, un Govern en solitari del PSIB. Només un 8% de les bases de MÉS l’avala i un 90% la rebutja.
Abans que el Govern en solitari del PSIB, la direcció de MÉS té el mandat de l’assemblea d’explorar un executiu amb Podem. Aquest escenari, la tercera opció, només té el suport del 18% de les bases i l’oposició del 67%. Amb tot, l’executiva que MÉS farà demà ratificarà l’ordre de prioritats de l’assemblea i, malgrat situar com a preferència el Govern tripartit amb el PSIB, una opció que està ara estancada, advertirà que, abans que deixar governar sols els socialistes, s’intentarà cercar un acord amb Podem per fer president el líder de MÉS, Biel Barceló.
L’acord amb Podem té, però, inconvenients. El primer és que Podem ja ha compromès el seu sí a la investidura d’Armengol a canvi de la presidència del Parlament. Una proposta de MÉS en aquest sentit obligaria Podem a moure fitxa. El segon inconvenient és que Podem -tampoc el PSIB- no es creu aquest escenari, en vista de com ha actuat MÉS fins ara. Podem retreu a MÉS un apropament al PSIB i MÉS assenyala que qui ha pactat amb el PSIB ha estat Podem. El cas és que els ‘plans B’ del PSIB i de MÉS es consideren poc creïbles per la resta d’interlocutors i s’interpreten com a elements de pressió sobre les negociacions.
Malgrat les tensions, un Govern bipartit entre el PSIB i MÉS és, ara per ara, el prioritari, però les negociacions amb els socialistes estan en punt mort després que MÉS les hagi aturades en espera que s’encaminin primer les dels dos consells, sobretot el de Menorca, on hi ha una crisi oberta entre MÉS i el PSIB, que es disputen la presidència. MÉS condiciona el sí a la investidura d’Armengol a un “equilibri institucional” previ. Vol assegurar-se les presidències de Menorca i Mallorca abans de negociar el Govern, on exigeix una important presència (parlen d’un govern paritari) amb una vicepresidència econòmica, àrees claus i el portaveu. A Menorca, MÉS podria acceptar una presidència rotatòria (com a Palma), mentre que en el cas de Mallorca es dóna per fet que el president del Consell serà el candidat de MÉS, Miquel Ensenyat, malgrat el que diguin públicament els representants del PSIB i Podem.
Les negociacions no es reprendran fins dilluns, molt pendents de Menorca. Armengol és avui a Madrid, on assisteix a la proclamació del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a candidat a les generals. MÉS espera que ho aprofiti per aconseguir un compromís de Sánchez en la millora del finançament, condició dels ecosobiranistes per entrar al Govern. També apunta que Sánchez podria intercedir per desencallar la crisi de Menorca. El PSIB, en canvi, no vol intervenir-hi, no només perquè Armengol no controla el partit en aquesta illa i perquè una intervenció exterior seria interpretada com una ingerència, sinó perquè, a més, considera justes les reivindicacions dels socialistes menorquins.
En les converses podria tornar a entrar en joc el senador autonòmic. Tot i que el PSIB se’l va fer seu per evitar que caigués en mans de Podem en l’intercanvi que protagonitzaren dimecres, dirigents de MÉS reconeixen ara que no haurien d’haver permès que es perdés un element de negociació com aquest, malgrat que no tenien gaire interès per aquest càrrec, i recorden que ells no signaren res.
Ens amagen la informació i no diuen la veritat, com sempre. Mal anem.