@Noudiari/ La negativa d’un nombrós grup de claustres de centres docents públics a aprovar el projecte del Tractament Integral de Llengües (TIL) del curs 2014-2015 ha fet que, finalment, la Conselleria d’Educació hagi obligat a aprovar-ho mitjançant una resolució publicada al BOIB. Una aprovació forçada que era l’esperada -de fet, la negativa a votar els projecte de TIL conduïa a aquesta situació, ja que la Conselleria ja havia dit que l’aplicació era irrenunciable- però que no per esperada ha obtingut menys rebuig.
Així, l’oposició ha estat unànime. PSIB-PSOE ha qualificat aquesta ordre com “autoritària” i com una “mostra més de la política d’enfrontament directe contra els docents, menyspreant les seves opinions, sense respectar l’autonomia dels centres per aplicar pedagògicament els seus projectes, dret que reconeix a mateixa constitució”.
El diputat de MÉS, Nel Martí, ha anat més enllà i ha qualificat aquesta ordre com a “cop d’estat a l’educació de les Illes” i de “burla als docents i els centres escolats”. Per a MÉS, l’únic objectiu d’aquesta resolució del Govern balear és “crispar més encara i escalfar l’inici del nou curs escolar”. “Un sistema educatiu que s’imposa a cop de decret, ja ha nascut mort i sense futur” ha resumit.
Evidentment, l’opinió de la Conselleria és diametralment oposada. Així, la consellera d’Educació, Joana Maria Camps, ha negat que la mesura sigui autoritària sinó que s’ha pres per garantir «el dret a l’educació de tots els alumnes». La consellera ha recordat que tots els centres educatius han de tenir aprovats els seus projectes lingüístics a 1 de setembre, i que no tenien altra opció, alhora que ha recordat que “moltíssims centres ja havien aprovat el seu projecte TIL” i que la resta hauran d’aplicar el que indiqui la comissió de coordinació pedagògica.
Oposició de sindicats i de FAPAs
Per la seva banda, el sindicat STEI-i ja ha anunciat que interposarà un recurs contra la resolució de la conselleria, assegurant que “la Conselleria torna a imposar el TIL a la força i abusant del seu poder”. El sindicat explicar que l’organisme que dicta la resolució que publica el BOIB, la Direcció General d’Ordenació i innovació “no és competent per determinar sobre aquesta matèria” i considera que es tracta d’una resolució “informativa, no preceptiva, i no té contingut aplicable”.
El sindicat ANPE també s’ha posicionat en contra d’aquesta resolució i ha entés que “el professorat estigui indignat en veure com després de ser convocat durant el mes de juliol a aquests claustres, finalment s’aprova un projecte en el qual no es creu per motius pedagògics”. ANPE reclama al Govern “menys imposició i més consens i diàleg” i considera que “el TIL, tal i com està dissenyat, no encaixa dins d’un projecte educatiu de centre ni dins cap projecte lingüístic”.
Per la seva banda FAPA Mallorca, organització que representa a 185 associacions de pares i mares, ja ha expressat la seva “indignació més profunda que l’actuació de la conselleria, que enlloc de treballar per la recuperació de la normalitat als centres ha reactivat el conflicte educatiu amb l’imposició d’una resolució”.