@Noudiari · Ara Balears / Pau social a l’hostaleria els propers quatre anys. Sindicats i Federació Hotelera signaren ahir un preacord de conveni col·lectiu, que fixa una pujada salarial de l’1,125% cada any durant els quatre anys de vigència del conveni i que fulmina el model d’externalització que pretenien aconseguir els empresaris hotelers.
Tot i que aquesta era una aspiració que semblava irrenunciable, els hotelers acceptaren eliminar aquesta fórmula del conveni. “Perquè allò important era evitar el conflicte, i això és el que hem prioritzat”, digué la vicepresidenta de la Federació Hotelera, Inma Benito, en acabar la maratoniana reunió, que durà tot el dia fins a les 21 hores.
Els sindicats també mostraren satisfacció per haver aconseguit aquesta figura, que permet als empresaris contractar empreses externes per prestar serveis propis de l’hotel i abaixar els costos laborals. “Era una línia vermella que no podíem travessar”, va comentar Antonio Copete, d’UGT. “Igual treball, igual salari”, sentencià.
Només en el cas que per volum de feina, de manera excepcional davant un congrés, o un grup especialitzat al qual s’hagi d’atendre, i sempre en temporada baixa, “l’hoteler podrà subcontractar serveis professionals”, va dir Benito. Ginés Díez, de CCOO, afegí que “això sí, tots aquests treballadors cobraran el salari del conveni d’hostaleria”.
Una pujada global del 4,5%
La pujada salarial serà per tant del 4,5% en el total dels quatre anys que durarà el conveni, “una quantitat que a alguns pot semblar poc, però és la més alta que s’està firmant en aquests moments en diferents sectors”, coincidiren els sindicalistes. Ginés Díez va voler destacar l’esforç fet per totes les parts en aquest sentit: “Podrà agradar més o menys, tots tenim la nostra opinió, però el que hem de valorar més és que hem aconseguit trobar un equilibri que satisfà les parts i, per tant, tindrem pau social durant 4 anys”.
Tant empresaris hotelers com sindicats destacaren també les mesures que preveu el conveni per fomentar la desestacionalització, “una paraula que tothom es posa a la boca però que costa molt de dur a terme. Amb aquest conveni, al gener, febrer i març es podran contractar joves, que és un dels principals problemes que té el nostre mercat laboral, l’atur juvenil”, indicà Antonio Copete. La vicepresidenta hotelera assegurà que s’ha incorporat el contracte d’aprenentatge i que les pràctiques de Formació Professional es podran fer en dues tongades de sis mesos, una fórmula que s’adapta millor a la realitat.
Tot i que es fixa una vigència de quatre anys, el conveni estableix la possibilitat de prorrogar-lo quatre més, si cap de les dues parts no denuncia l’acord. Tot i que és poc probable que un conveni duri vuit anys, “podríem tenir pau social vuit anys. En tot cas, alguns dels que som avui aquí ja no negociarem el proper”, va dir el veterà Ginés Díez , amb referència a ell mateix.
Aquest conveni d’hostaleria és el quinzè que firma el sector i no és el primer amb aquesta durada, ja que el tretzè se signà per quatre anys. Afecta prop de 40.000 persones i, per tant, és el més important dels que es firmen a Balears. “Avui és un dia important per a l’economia de les Illes”, va dir somrient Inma Benito.
Els hotelers varen entrar molt forts a la negociació, plantejant congelació salarial, externalització de treballadors i desregulació dels fixos discontinus, una aspiració aquesta darrera a la qual ja havien renunciat abans de començar la intensa sessió d’ahir. Els empresaris contractaren un gabinet considerat agressiu i “ultraliberal” pels sindicats, deixant de banda l’assessor històric de la Federació, Carlos Sedano. Un altre episodi que ha caracteritzat el conveni ha estat la queixa de restauradors i propietaris de sales de festa pel fet que els hotelers controlassin totalment les propostes empresarials.