@Noudiari / El pou de Can Pere Arabí, molt prop del centre de Sant Jordi, ha estat arrasat durant aquesta setmana amb les obres de moviments de terres i aplanaments del terreny que s’han realitzat en la parcel·la on es troba, situada al costat de la rotonda de l’hipòdrom, entre el vial que es dirigeix cap a la zona industrial i l’autovia de l’aeroport, segons ha denunciat el PSOE-Pacte en un comunicat de premsa.
Aquest pou, «d’indubtable valor patrimonial i etnològic, es mantenia en relativament bon estat», tot i el seu abandonament, afirma el comunicat. Ara, algunes de les peces que formaven la volta de la seua capella serveixen per mantenir una fusta que serveix per tapar el forat del pou, desproveït completament de la pròpia capella, de la tanca que l’acompanyava o del safareig adjacent.
Aquest pou forma part de l’Inventari del patrimoni hidràulic de les Pitiüses (Tom I: Inventari de pous i fonts d’Eivissa. Municipis de Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany, pàg. 34-35), editat pel Consell d’Eivissa. El seu autor, Joan Josep Serra Rodríguez, diu, entre altres coses que “aquest pou, que ha arribat fins a nosaltres de manera quasi miraculosa, és l’únic que queda de l’antiga casa de Can Pere Arabí, que per la seua singularitat constituïa una veritable joia de l’arquitectura rural eivissenca, desapareguda en època recent. (…) Als paraments interiors del pou destaca el vermell viu de l’almànguena, color amb què també estava pintada la façana de la casa. (…) Aquest pou i la casa de la bomba es conserven, si bé en un estat total d’abandó i progressiva ruÏna”.
Com també s’indica en l’obra esmentada, tot i que no hi ha referències escrites del pou, sí que la casa apareix en els Llibres d’Entreveniments el 1783, amb la qual cosa, com a mínim, ja existia al segle XVIII.
«Consideram que la destrucció d’aquest pou és un greu atemptat al nostre patrimoni i una mostra més de la manca de preocupació de l’actual equip de govern de l’Ajuntament de Sant Josep per la conservació de l’entorn i pel control urbanístic. Haurà d’aclarir-se si aquestes obres, que ara ja semblen haver acabat i que es realitzaven en un lloc tan cèntric com aquest, comptaven amb les pertinents autoritzacions (llicència municipal d’obres), i si aquest fos el cas, si la llicència incloïa l’esbucament del pou i del safareig», diuen els progressistes.
«Si la llicència, cas d’existir, permetia aquest esbucament, caldrà exigir responsabilitats als tècnics i polítics que hi hagin intervingut. Si no el permetia, hauria calgut advertir-ho però en qualsevol cas també hauran d’exigir-se aquestes responsabilitats als autors d’aquesta destrucció», conclou la nota.
Comentarios 2