L’auditori de Can Ventosa va acollir aquest diumenge a la tarda una gala organitzada per Plataforma per la Llengua per a donar a conèixer el resultat del projecte ‘Eivissa Bits’, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament d’Eivissa i la direcció general de Política Lingüística del Govern balear. Aquesta proposta va néixer amb el propòsit d’impulsar el català entre el jovent de l’illa i ha permès a més de 530 alumnes de 3r i 4t d’ESO dels instituts de Vila gaudir de tallers d’escriptura i de música durant tot el curs passat, la qual cosa ha culminat amb l’enregistrament d’un recull de cançons que fusionen sons i ritmes tradicionals amb la música urbana. L’objectiu era apropar, d’una manera diferent, la llengua catalana a les noves generacions.
En total, s’han impartit més de setanta tallers a càrrec de la rapera valenciana Tesa i el músic eivissenc Vicent Marí, Palermet, que ahir van ser els encarregats de conduir la gala. A ‘Eivissa Bits’ hi han participat estudiants dels instituts sa Blanca Dona, Santa Maria d’Eivissa, Isidor Macabich, sa Colomina i el Col·legi sa Real. Representants tant dels alumnes com dels professors van pujar ahir a l’escenari per parlar de l’experiència i van aprofitar per a agrair la iniciativa i per a destacar que havien gaudit molt amb els tallers i amb l’enregistrament del disc, a pesar de la vergonya que els joves sentien al principi per haver de cantar i enregistrar les seues veus. Tal com van explicar els professors i la rapera Tesa, a poc a poc es va anar creant un ambient de confiança que va facilitar molt el desenvolupament dels tallers i la feina posterior.
Durant l’acte, que va tenir lloc entre les 18.00 i les 20.00 hores, es va projectar el reportatge que porta el mateix nom que el projecte, «Eivissa Bits», un petit vídeo en què diferents persones que hi han participat expliquen en què ha consistit. També poder veure’s el videoclip de «Bullying», una de les cançons que formen part del disc i en la que es poden escoltar diferents veus d’alumnes d’ESO de Vila.
També varen pujar a l’escenari Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, i Ivan Solivellas, delegat de l’entitat a les Illes Balears. Ambdós van fer referència a la precària situació de la llengua catalana a Eivissa per a assenyalar la necessitat de dur endavant aquesta iniciativa musical entre els més joves.
Els assistents, prop d’un centenar de persones, van poder veure una mostra de ball pagès de la Colla de Portmany i escoltar el cant pagès d’una de les seves integrants, Elena Ribas; i un concert de Tesa, que va ser el punt final de la festa. A la sortida, l’artista del País Valencià va estar firmant i venent discs. De fet, també es podia comprar marxandatge i adhesius de Plataforma per la Llengua.
Entre el públic hi havia diversos representants polítics: el conseller balear Josep Marí Agustinet, qui va assistir-hi en representació de la presidenta Francina Armengol; el director insular de Cultura, Miquel Costa; i els regidors Jordi Salewski i Estefania Torres per part de l’Ajuntament d’Eivissa, així com Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística del Govern balear. També hi havia Víctor Torres, conseller socialista a Eivissa, i Simón Planells i Antonio Lorenzo, del grup PSOE-Reinicia de Sant Antoni.
Per un altre costat, cal destacar que un dia abans, el dissabte, la sala Marià Villangómez de la Biblioteca Municipal d’Eivissa va acollir una xerrada de l’ONG del català a càrrec d’Ivan Solivellas, que també és sociolingüista i va ser presentat pel tinent de batle d’Eivissa, Aitor Morrás, i Fanny Tur, directora de la biblioteca.
Aquest acte va començar a les 18.00 hores i va servir per a presentar el nou material formatiu de la campanya «Som 10 milions, som una llengua», de Plataforma per la Llengua. L’objectiu d’aquest material és explicar de manera didàctica diferents aspectes relacionats amb la llengua, com la posició que ocupa el català respecte de la resta de llengües de l’entorn, situar en el mapa de la catalanofonia, definir el concepte de llengua i dialecte, i aplicar-los al cas de la llengua catalana.
És una eina pedagògica dirigida a estudiants, professors i públic general sobre la unitat de la llengua. Amb aquest acte, Vila va celebrar amb dos dies d’antelació el Dia Europeu de les Llengües.
Més endavant, a les 19.30 hores, va tenir lloc, a la mateixa sala, una conferència sobre cultura popular sota el títol Els homes i les dones de les rondalles mallorquines i eivissenques. El cas d’en Pere Bambo, de Joan Castelló, i el d’ ‘Un festjador’, d’Antoni Maria Alcover. Hi col·laborava la Institució Francesc de Borja Moll. Aquesta cita cultural va servir per iniciar als actes de l’Any Alcover.
El regidor d’Ara Eivissa a Sant Josep, Josep Antoni Prats, era present a ambdues xerrades.