Per novè més consecutiu, l’afiliació de les Illes Balears registrà un nou màxim històric, amb 606.647 persones afiliades. «És la primera vegada en tota la sèrie històrica que les Illes superen el sostre de 600.000 afiliacions. Aquest increment interanual suposa un creixement de l’11,1%, el més elevat de tot Espanya, que veu créixer l’afiliació en un 3,8%», destaca el Govern balear en un comunicat de premsa al respecte.
A més, l’atur registrat en el mes de juliol també reflecteix a les Illes Balears registres molt baixos, fins a situar-nos en nivells de 2007. L’atur d’aquest juliol ha estat de 35.006 persones, amb una caiguda del 33,7% respecte al mateix mes de l’any anterior.
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha presentat aquest dimarts les dades d’afiliació i atur del mes de juliol, juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, i ha valorat que «les xifres mostren clarament que les Illes es troben en una situació d’economia forta, consolidada i d’expansió, amb les incerteses motivades per la inflació, però també amb un comportament de la resta d’indicadors molt positius, com és l’increment de l’afiliació i la caiguda de l’atur».
D’altra banda, la contractació indefinida torna a esser un element important en l’anàlisi del mercat laboral de les Illes, ja que, per quart mes consecutiu, el percentatge de nous contractes indefinits se situa en valors elevats, consolidant així el canvi d’escenari en el mercat de treball balear, amb un nou paradigma on la contractació indefinida és la norma, «i una taxa de temporalitat que se situa ja en valors homologables a la mitjana europea», subratlla el comunicat esmentat.
Eivissa i Formentera
Així, en un sol any s’ha passat de registrar un 15,5% de contractació indefinida a un 70,2% en el mes de juliol d’enguany. Per Illes, Formentera destaca amb un 86% de contractes indefinits; per trams d’edat, són els joves qui més s’han beneficiat dels efectes de la reforma laboral (39% del total) i per sectors, l’hostaleria (amb 80.798 nous contractes indefinits) és el que més destaca. A Espanya, la taxa de contractació indefinida és tan sols del 33,4% de mitjana.
Pel que fa a les Pitiüses, cal destacar que, segons les dades del mes de juliol proporcionades pel Govern balear, a Eivissa hi ha actualment 3.041 aturats, 131 en el cas de Formentera. Això equival a una reducció de l’atur d’un 42% i un 29,2%, respectivament, respecte de l’any passat.
Si s’analitzen els números absoluts, podem comprovar que, en el cas d’Eivissa, l’atur és lleugerament superior en dones (1.636) respecte dels homes (1.405). No succeeix el mateix a Formentera, on hi ha 55 dones aturades enfront de 76 homes. Respecte de juliol de 2021, l’atur ha baixat un 42% a Eivissa i un 29,2% a Formentera.
Pel que fa als contractes registrats en juliol a Eivissa, aquests sumen un total de 8.588 nous contractes, xifra que a Formentera és de 775.
A més a més, la majoria d’aquests són indefinits, tant a una illa com a l’altra, tal com es pot comprovar a continuació:
En total, a les Pitiüses el mes passat es van firmar 9.363 nous contractes, menys que a l’any passat, però per un bon motiu: la reducció de la temporalitat que suposa la reforma laboral del Govern central. Com menys contractes temporals hi ha, menys contractes s’han de renovar i, per tant, menys contractes s’han de firmar.