L’Ajuntament de Sant Josep ja ha pogut restablir el subministrament d’aigua dessalada als abonats del ramal de la xarxa municipal que arriba a sa Caleta, al voltant d’uns 2.500.
Tots aquests usuaris varen començar a rebre aigua de pou el juliol passat, quan el municipi va veure retallat el cabal que rep de les dessaladores de l’illa, que gestiona Abaqua. Amb la reducció del consum que s’ha consolidat als últims dies a Sant Josep, s’ha considerat que es pot recuperar la distribució normal d’aigua dessalada també a aquesta part del municipi, segons ha informat l’Ajuntament aquest dilluns, mitjançant una nota de premsa.
Durant el matí d’avui s’han fet les maniobres per restituir el subministrament al dipòsit de Puig Cardona, des d’on surt el ramal de sa Caleta, que passa per zones de Sant Jordi com Can Bellotera i Can Frígoles. «Des del migdia, el fluid que arriba a les cases ja és la mateixa aigua dessalada de la resta del municipi i es pot consumir amb tota garantia, tot i que des dels serveis municipals d’aigua recorden que encara poden persistir diferències de sabor i qualitat en algun punt del ramal durant el dia d’avui, mentre es renova completament el cabal de les canonades, que demà es dona per fet que ja no persistiran», apunten des de l’equip de govern municipal.
L’agència balear venia subministrant 17.500 metres cúbics d’aigua diaris durant la primera meitat de l’any, però a primers de juliol es va informar l’Ajuntament que es baixaria als 16.500 metres cúbics d’aigua al dia amb efecte immediat, un descens de 1.000 metres cúbics diaris, equivalent al consum d’aquesta part de la xarxa, que és alhora el tram amb un pitjor rendiment, fet pel qual «es va prendre la dura decisió de proporcionar-li un subministrament alternatiu mentre no fos possible garantir l’abastiment de tot el municipi amb aigua bona», ha recordat l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, que també és el responsable de la gestió de l’aigua a Sant Josep.
A més a més, Guerrero ha agraït «la paciència dels ciutadans que han hagut de patir aquest
empitjorament de la qualitat de l’aigua», i ha destacat el fet que el restabliment de la normalitat en el subministrament «ha arribat abans del que havíem pensat i això ha estat possible gràcies al fet que estem gastant menys aigua, i això és molt positiu perquè entenem que se n’està fent un ús responsable per evitar malbaratar un recurs que és preciós i escàs a la nostra illa».
L’alcalde ha recordat el seu compromís de compensar els afectats per aquesta situació i ha destacat que «les inversions en la millora de la gestió del cicle de l’aigua han de continuar sent una prioritat al municipi, com ens fa veure aquest episodi que afortunadament deixam enrere».
El cap del govern local de Sant Josep ha recordat que durant els dos últims mandats el municipi ha invertit més de 15 milions d’euros en renovar la seva xarxa d’aigües, ja que «estava molt obsoleta i perdia més aigua de la que arribava a les cases per la desídia dels que governaven
abans», i ha destacat que aquest esforç s’ha fet «pràcticament sense cap ajuda de ningú
més que els impostos que paguen els josepins».
Precisament, la pròxima gran inversió que es prepara és la renovació del ramal de sa Caleta, que és l’últim gran artèria de la xarxa municipal pendent, amb una actuació que costarà uns 2,5 milions d’euros i que sortirà a licitació «ben aviat».
Amb la xarxa renovada completament, la següent passa que ja planifica l’Ajuntament és la construcció de dipòsits de prou capacitat per poder cobrir temporalment les necessitats de la població en casos d’interrupció del cabal d’aigua dessalada per qualsevol causa. «Avui dia, Sant Josep és l’únic municipi que s’abasteix només d’aigua de les dessaladores sense que al seu municipi hi hagi cap d’aquestes plantes, seguint la recomanació d’Abaqua d’ajudar a la recuperació dels aqüífers, reservant les extraccions d’aigua per atendre les puntes de consum durant l’estiu», conclou la nota.